Eugen Teodorovici i-a răspuns sâmbătă senatorului PNL Florin Cîțu, care a avertizat că se vor mări taxele întrucât Guvernul nu mai are bani pentru pensii și salarii. Ministrul Finanțelor a susținut că nu se va mări nicio taxă și că "lumea nu trebuie să nu își facă nicio grijă nici pentru banii de salarii și de pensii". Teodorovici l-a calificata pe Cîțu drept "paria societății".

Sedinta de guvernFoto: Guvernul Romaniei

Într-o intervenție telefonică la Antena 3, ministrului Teodorovici i-a fost citată declarația senatorului Cîțu, potrivit căreia vor crește taxele, pentru că Guvernul nu mai are bani pentru salarii și pensii.

"Acest tip de declarație îmi pare cunoscută. Să nu zic neapărat nebunul de serviciu, dar e aceeași persoană. Nici nu trebuie să îi pronunțați numele. E un fel de paria a societății, în sensul cel mai direct. Omul ăsta chiar își dorește răul acestei țări? (...) E un act de trădare națională! Nu sunt vorbe mari, dar asta înțeleg”, a reacționat Teodorovici.

El a susținut că nu există niciun pericol să crească taxele sau să nu existe bani pentru salarii și pensii: "Lumea să nu își facă nicio grijă nici pentru banii de salarii, pensii sau ce am asumat ca proiecte și investiții. Nu există niciun fel de pericol sau risc risc".

Întrebat dacă vor crește taxele, Teodorovici a răspuns: "Absolut deloc".

Ministrul a dezmințit și informațiile apărute în spațiul public privind posibilitatea ca ANAF să efectueze controale al domiciliul contribuabililor după depunerea declarației de venit. El a susținut că "nu se va întâmpla așa ceva".

"Este un zvon. Așa ceva nu se întâmplă (controale al domiciliul contribuabililor - n.r.) (...) Nu verifică nimeni acasă pe nimeni. Este o simplificare a sistemului încă de anul trecut - nu mai este acea decizie pe care ANAF o trimitea acasă și care costa foarte mult (...) Se face o declarație de autoimpunere de către contribuabil, iar lucrurile merg mai departe într-un mod mult mai simplu. Deci nici vorbă despre vreo verificarae din partea ANAF acasă la contribuabil", a declarat ministrul Finanțelor.

La intervenția moderatoarei, care a spus că vor începe totuși controale, Teodorovici a răspuns: "Controale încep în economie, conform planului ANAF de la începutul anului, fie că vorbim de vamă, fie că vorbim de antifaudă”.

Finanțele modifică o Hotărâre pentru a putea împrumuta încă 5,25 miliarde euro de pe piețele externe. Astfel, Ministerul Finanțelor propune înlocuirea unui articol din Hotărârea Guvernului nr. 1264/2010. Astfel în scopul acoperirii necesarului brut de finanţare prin emisiuni de titluri pe pieţele internaţionale de capital pentru perioada 2019 – 2020, suma maximă de 27 miliarde euro sau echivalent în orice valută, va fi înlocuită cu 31 miliarde euro sau echivalent în orice valută.

Senatorul liberal Florin Cîțu a comentat că efectul acestei măsuri vor fi creșterea texelor. "Pentru că cineva trebuie să platească împrumuturile cu dobânzile astronomice înapoi, PSD+ALDE vor crește taxele, impozitele, accizele, contribuțiile, dacă mai rămân la guvernare! Nu au bani pentru pensii și salarii. Le plătesc din taxele pe care le impun generațiilor viitoare", spunea senatorul PNL.