Fostul senator UDMR Olosz Gergely, condamnat definitiv la trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă și reținut în Ungaria în 13 martie, după ce a fost dat în urmărire internațională, nu poate fi extrădat în prezent în România pentru că judecătorii ungari nu au primit toate documentele de la București. Ministerul de Justiție de la Budapesta cere autorităţilor judiciare române să trimită până în 20 mai motivarea sentinţei de condamnare, potrivit MTI.

Olosz Gergely Foto: AGERPRES

Gergely Olosz a fost reţinut în 13 martie la Budapesta şi se află sub supraveghere judiciară penală temporară.

Tribunalul Budapesta a decis vineri să menţină controlul judiciar temporar valabil în următoarele trei luni pentru fostul senator UDMR Gergely Olosz, hotărârea instanţei nefiind definitivă. Decizia instanței va fi atacată cu recurs, au anunţat avocaţii lui Olosz, urmând ca o decizie definitivă să fie luată de către Curtea de Apel Budapesta.

Judecătorii nu au putut dezbate vineri cererea de extrădare a politicianului din România, din lipsa documentaţiei complete.

Instanţa de la Budapesta a atras atenţia autorităților judiciare de la București, prin intermediul ministerului ungar al Justiţiei, să trimită motivarea sentinţei de condamnare pe numele fostului senator.

Judecătorul de şedinţă a menţionat în motivarea încheierii că în acest caz instanţa nu are la dispoziţie “un document foarte important”, sentinţa definitivă, pronunţată în a doua instanţă. Instanţa din România a transmis doar un fragment al sentinţei, fără informaţii cu privire la proces, iar judecătorilor din Ungaria nu le-a fost pusă la dispoziţie nici motivarea completă a sentinţei definitive. Din cauza acestor lipsuri, tribunalul nu poate lua o decizie cu privire la extrădare, a arătat judecătorul.

Tribunalul Budapesta solicită autorităţilor române să trimită aceste documente până pe 20 mai.

Olosz Gergely, fost preşedinte al ANRE şi fost senator UDMR, a fost dat în urmărire internațională în ianuarie 2019, după ce în decembrie 2018 fusese dat în urmărire națională și în consemn la frontieră.

La sfârșitul lui 2018, Olosz Gergely a fost condamnat de către magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 3 ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă. Instanţa a mai decis confiscarea de la fostul preşedinte ANRE a sumelor de 384.000 euro şi de 400.000 lei. Decizia este definitivă.

Alături de Gergely a fost condamnat, la un an și patru luni de închisoare, finul fostului judecător al Curţii Constituţionale, Ion Bîrcină, pentru cumpărare de influenţă.

Procurorii DNA au trimis dosarul în judecată în octombrie 2012. În rechizitoriul întocmit s-a precizat că, în perioada mai 2010 - februarie 2011, inculpaţii Bîrcină Ion, Iliescu Costin, Stan Cătălin şi Badea Ovidiu Ionel s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa inculpatului Olosz Gergely, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere. În schimbul banilor, Olosz Gergely ar fi lăsat să se creadă că are influenţă pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA.