În plin scandal generat de acuzațiile aduse procurorului general Augustin Lazăr că ar fi refuzat să elibereze un disident anticomunist de la închisoarea de la Aiud, ministrul Justiției vizitează acest penitenciar și postează o fotografie cu numele tuturor deținuților politici.

AiudFoto: Hotnews

Tudorel Toader a postat pe Facebook o fotografie de la Penitenciarul Aiud, cu mesajul "Calvarul Aiudului!".

Exact la ora la care Toader a postat acest mesaj, la Cotroceni au loc consultările președintelui pe tema referendumului pe justiție, la care PSD a trimis doi deținuți de la Aiud care se declară victime ale procurorului Augustin Lazăr. Marin Iancu și Ioan Muntean "sunt doi eroi încarcerați care au trăit un calvar în penitenciarul din Aiud, unde le-au fost răpiți ani din viață, ani petrecuți în iadul condus de Augustin Lazăr", susține PSD despre cei doi.

Postarea este cu siguranță o aluzie la Augustin Lazăr, implicat într-un scandal după ce în anii '80 a refuzat să îl elibereze pe deţinutul politic Iulius Filip. În faţa acuzaţiilor, procurorul general, care la acea vreme făcea parte din Comisia de eliberări de la Penitenciarul Aiud, s-a apărat şi a susţinut că a respectat legea.

Ministrul Justiției și procurorul general s-au contrat, miercuri, la interviul susținut de Augustin Lazăr pentru cel de-al doilea mandat, după ce Tudorel Toader l-a întrebat pe Lazăr despre activitatea sa din perioada comunistă, în contextul acuzațiilor că ar fi refuzat să elibereze un disident politic. Procurorul general i-a amintit lui Tudorel Toader că și el a fost procuror înainte de 1989, ministrul Justiției replicând că nu a făcut parte din comisii de eliberare.