FOTO Înainte de alegeri, primarul Sectorului 1 organizează întâlniri cu cetățenii în biserici: „Preoții strâng oamenii, nu eu” /UPDATE Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Biserica este spațiul comunitar prin excelență

de Catiusa Ivanov     HotNews.ro
Joi, 11 aprilie 2019, 20:18 Actualitate | Esenţial


Biserica Bazilescu
Foto: Facebook

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a organizat în luna aprilie, cu o lună și un pic înainte de alegerile europarlamentare, mai multe întâlniri cu cetățenii în bisericile din sector, printre care Mănăstirea Cașin, Biserica Sfânta Maria Herăstrău, Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel și Biserica Bazilescu. La întâlnire au participat și preoții.

Imaginile au fost postate pe pagina de Facebook a primarului. Contactat de HotNews.ro, inițial edilul a spus că s-a adăpostit de ploaie în biserică, la întâlnirea de joi. Apoi, întrebat și de celelate întâlniri, când afară era soare, primarul a spus că este normal să se întâlnească în biserică cu cetățenii, preoții fiind cei care îi aduc pe oameni.

Reamintim că Primăria Sectorului 1 a fost foarte generoasă în ultimii ani cu bisericile, alocând în 2017 și 2018 circa 30 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului. În plus, instituția, cu aprobarea Consiliului Local, a alocat fonduri și pentru bisericile din Sector, lăcașurile de cult unde au avut loc întâlnirile primind bani de la Primărie, după cum recunoaște și primarul.

Hotnews.ro a încercat să-l contacteze pe purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, pentru a obține un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns până la această oră apelurilor și mesajelor noastre. Imediat ce vom avea un punct de vedere îl vom publica.

UPDATE Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei: Biserica este spațiul comunitar prin excelență
”Biserica este spațiul comunitar prin excelență, deci în biserică se pot discuta varii probleme ale comunității. Spațiul comunitar, esențialmente cel bisericesc, nu este colorat politic, ci cel mult confesional. Dacă vă frământă atât de intens relația stat - culte religioase din România, vă sugerez să o abordați în deplină cunoștință de cauză, informat, nu informal, și să cercetați cu onestitate aceeași relație din orice stat democratic, european sau nu. Nu există democrație autentică în care statul și cultele să se ignore reciproc. Principiul subsidiarității care animă și articulează această relație profund benefică pentru organismul comunitar (în care Biserica/ Cultele religioase sunt actorii sociali cei mai prolifici), este principiul de aur al oricărei relații realiste în ceea ce se numește „sfera publică””, se arată într-un punct de vedere transmis HotNews.ro de purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

.......

”Da, mă întâlnesc și în biserică, și în scările de bloc. Eu de obicei dau loc de întâlnire în anumite zone, în părculețe, dar ploua atât de rău și am intrat acolo. Era și biserica în construcție, m-am dus să văd și cum mergeau lucrările la acea biserică și erau și 7-8 persoane acolo”, a declarat inițial primarul Dan Tudorache.

Întrebat și de celelalte întâlniri, edilul spune că acest lucru este firesc. ”Mă întâlnesc cu oamenii și în biserică. Noi, Primăria Sector 1, investim și în lăcașele de cult, avem 39 pe raza Sectorului 1 și, în general, spun că la data cutare, ora cutare, merg la biserica cutare. Mi se pare normal să mă văd cu cetățenii și acolo. Eu sunt primar. Nu vorbesc politică, eu vorbesc despre problemele din zonă. Preoții strâng oamenii, nu eu. Eu le spun că, dacă sunt oameni care au probleme în zona respectivă, cu strada, cu blocul, cu reabilitarea, să vină. Unde mă invită, vin. Preoții mă invită. Nu am cerut așa ceva. Eu spun că vin în zona bisericii, dacă sunt oameni doritori, eu le stau la dispoziție. Dar eu mă duc cu Directorul de Investiții să văd dacă sunt probleme la biserica respectivă. Noi am alocat sume de bani pentru biserică, știți foarte bine”, a explicat edilul.

Pe 10 aprilie, primarul s-a întâlnit cu cetățenii la o biserică din Cartierul Aviației. ”Cu reprezentanți ai locuitorilor din carierul Aviației (fostul cartier Herăstrău, denumire la care unii dintre ei ar dori să se revină) m-am întâlnit astăzi la Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Ca în majoritatea zonelor de blocuri, principalele probleme la care ni s-au cerut soluții sunt locurile de parcare și spațiile verzi. Am mai primit solicitări legate de semnalizarea rutieră, de repararea asfaltului, de amenajarea de locuri de joacă și de baze sportive pentru copii, singura de acest gen din zonă fiind acum în proprietate privată”, a postat primarul pe pagina de Facebook.Pe 10 aprilie, primarul s-a întâlnit cu locuitorii din zonă la Biserica Sfânta Maria Herăstrău. ”Cu membrii comunității din cartierul Băneasa, discuțiile au fost ample. Cum era și firesc, într-o zonă aflată în plină expansiune imobiliară, acestea au fost despre sau conexe cu problematica ridicată de construcțiile care au fost deja făcute, dar și legate de imobilele care se ridică în continuare aici. De la infrastructură, la depozitare ilegală de deșeuri, de la lipsa semnalisticii rutiere adecvate, la străzi care nu sunt încă asfaltate, într-o zonă în care acum se află 300 de apartamente în construcție. Iar toate acestea s-au discutat în Biserica Sfânta Maria Herăstrău, singura biserică din paiantă din București, construită în 1952 și situată pe strada Trifești, în imediata proximitate a ansamblului rezidențial omonim”, a postat edilul.


Pe 4 aprilie a avut loc o altă întânire la Biserica Bazilescu. "Biserica e ca un spital, doar că noi vindecăm suflete", mi-a spus astăzi părintele de la Biserica Bazilescu, lăcaș de cult în jurul căruia a luat naștere și a crescut un întreg cartier bucureștean. La întâlnirea de azi, am discutat cu membrii comunității despre situația Teatrului Masca, despre Teatrul de Vară din parc, dar și despre groapa de gunoi IRIDEX. Le-am promis că voi lupta până la capăt pentru închiderea acestei surse de poluare și că nici procesul pe care mi l-au intentat personal nu mă va opri. Îi asigur că îi vom sprijini, prin toate mijloacele de care dispunem, în orice inițiativă pe care o vor avea”, a postat Dan Tudorache pe pagina de Facebook.


Tot pe 4 aprilie, primarul a avut o întâlnire cu cetățenii și la Mănăstirea Cașin.

”Astăzi m-am întâlnit cu membri ai comunității din zonă la Mănăstirea Cașin, loc foarte drag mie, nu doar pentru faptul că aici am fost botezat, ci și datorită oamenilor care îl...sfințesc. Discuțiile purtate au acoperit o gamă largă de subiecte fierbinți din sector, începând cu problemele din zona Coralilor, trecând, cu precauție, pe sub Podul Constanța (poate ne aude/citește și cineva de la Ministerul Transporturilor) și ajungând în Sisești și Odăi. Problematica de azi mi-a întărit convingerea că trebuie să finalizăm cât mai repede posibil PUZ-ul Sectorului 1, primul complet și coerent de după 1990”, a scris primarul.


De-a lungul timpului, Primăria Sectorului 1 a fost foarte generoasă cu biserica. În proiectul de buget pe anul 2019, Primăria Sectorului 1 vrea să aloce circa 6 milioane de lei pentru biserici:

- 500.000 lei pentru construirea paraclisului ortodox Izvorul Tămăduirii;

- 200.000 lei pentru construire clopotniță și capelă mortară, amenajări exterioare Parohia Tuturor Sfinților;

- 500.000 lei pentru consolidare Mănăstirea Cașin;

- 4 milioane lei pentru consolidare și restaurare Biserica Sfântul Vasile cel Mare;

-564.000 lei pentru lucrări de intervenție la biserica Adormirea Maicii Domnului Pitar Moș;

În 2018, Primăria Sectorului 1 a alocat 10 milioane lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului, iar în 2017 - 20 milioane lei.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8114 vizualizari

 • +23 (31 voturi)    
  Comment sters de user (Joi, 11 aprilie 2019, 20:32)

  qwerasdf [anonim]

  • -5 (11 voturi)    
   Si primarii ,,noului pnl'' finanteaza biserici (Joi, 11 aprilie 2019, 22:42)

   kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   .
  • +4 (6 voturi)    
   Gura tâlharului adevăr grăiește. (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:57)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui qwerasdf

   Dan Tudorache plătește și preoții adună oamenii.Dacă Dan Tudorache crede că are popularitate să strângă el oamenii.Normal preoții ar trebui să respingă astfel de sindrofii în Biserică.Se tace dar în biserici se întâmplă multe păcate.De la jocuri de noroc,la prostituție și beții,cu participare de mahări PSD și interlopi.
   • +4 (4 voturi)    
    preotii sunt platiti de stat (Vineri, 12 aprilie 2019, 23:04)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui asavreau

    fac politica pe banii fraierilor care platesc taxe...

    teoretic, ar trebui considerati functionari publici (cum au fost in Grecia, cat timp au fost platiti de guvern). caz in care acest gen de actiuni ar intra sub incidenta codului penal.
 • +9 (17 voturi)    
  Ati inteles gresit (Joi, 11 aprilie 2019, 20:55)

  banel [utilizator]

  Este vorba de o intalnire a conservatorilor in vederea contracararii progresistilor si neomarxistilor din USR.
  /s
 • +15 (23 voturi)    
  prostii platesc... (Joi, 11 aprilie 2019, 21:24)

  Dr.Mythnick [utilizator]

  prostii platesc... asta e roMANIA, o tara plina de prosti.
 • +17 (21 voturi)    
  Votati partidul BOR (Joi, 11 aprilie 2019, 21:38)

  ABBV [utilizator]

  O sa primiti multe !! La fel ca de la PSD.
 • +17 (23 voturi)    
  hai sictir (Joi, 11 aprilie 2019, 21:44)

  liviu_ [utilizator]

  vreti sa pacaliti fraierii , saracii si amaratii pe care-i mai puteti pacali!
  sunteti niste psihopati fara scrupule!
 • +20 (24 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 11 aprilie 2019, 21:50)

  [anonim]

  • +8 (12 voturi)    
   pai isi vede (Joi, 11 aprilie 2019, 23:11)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

   De bani :D
 • +20 (22 voturi)    
  Tudorache n-a făcut în 3 ani (Joi, 11 aprilie 2019, 22:07)

  nick24 [utilizator]

  ABSOLUT NIMIC. E cel mai slab dintre toți primarii de sector și din toată țara.
  Nici măcar n-a continuat programul de reabilitare termică a blocurilor, cu toate că se pot face cu bani europeni.

  Acum ce mai promite pt ultimul an de mandat? Și cine-l mai crede?
  • 0 (0 voturi)    
   Practica stil PSD (Duminică, 14 aprilie 2019, 14:36)

   Just2019 [utilizator] i-a raspuns lui nick24

   "Boborul" care voteaza PSD, nu voteaza pentru promisiuni, ci pentru ca este o marioneta in mainile acestei hidre rosii, si orice rau i-ar face PSD-ul, nu conteaza, el tot PSD voteaza. Orice argumente evidente, ai aduce impotriva PSD-ului, cetatenii devotati lui, nu pot fi scosi de pe drumul trasat de el.
 • +14 (18 voturi)    
  daca l-ati votat pe BOR-atul ASTA (Joi, 11 aprilie 2019, 22:47)

  rov [utilizator]

  in sectorul cel mai inteligent din rRomania...
  IESITI LA VOT CA NE MANANCA BORATII ASTIA BANII...
 • +8 (14 voturi)    
  ADN-ul social nu se schimba (Joi, 11 aprilie 2019, 23:59)

  Mizza [utilizator]

  Dovada că popii fac politica si ca, de sute de ani, ne tin pe loc. Suntem asadar captivi intr-o societate de tip puscarie, mulsi de popi, doctori spagari si politicieni, timp in care stam si injuram pe net si la tv. Va spun ceva: asa vom fi si peste 1000 de ani, cu uneltele si tehnologia vremii. Fiecare natie are exact ce merita. Noi suntem sclavi de mii de ani., doar nebun sa fii sa nu intelegi istoria. Sclavii nascuti in colonie cred ca asa e normal in viata, isi accepta soarta. Nu vedeti ca suntem sclavi, la propriu? Nu avem nimic, industrie mucles, putere economica mucles, insa cumparam BMW-uri si Mercedes-uri, ne falim in haine de fite de import, construim vile cu materiale scumpe de import, mancam de import... are rost sa va mai zic?? Pe langa toate astea, suntem mulsi de taxe de o mana de ciordasi semidocti pe nume politicieni locali, care ne amaneteaza si ne pun la datorii din tata in fiu, pentru a trai ei bine. Asadar, spuneti-mi acum voi toti, logic și fără suparare: pentru ce sa mai ramai in aceasta tara, pentru ce sa-mi condamn copilul la a trai in standarde de lumea a treia si a fi exploatat de niste maimutoi subdezvoltati? De ce sa nu evoluez si sa raman intr-un SAT depravat, capusat de banditi? Scopul tau ca cetatean este sa evoluezi, nu sa mori exploatat in lumea a treia, lasandu-ti copilul in tara hotilor. Pentru ce? Pentru PATRIOTISM? Patriotismul este unealta de manipulare, prin care se tin oile in tarc sa fie taxate. Trezeste-te, cat mai ai timp si PLEACA! Adica.. EVADEAZA! Ai libertatea asta - de a alege ceva mai bun pentru tine si familia ta. Ori.. ramai aici - sluga a lui Dancila!
 • +5 (9 voturi)    
  exact la fel (Vineri, 12 aprilie 2019, 8:51)

  Toni_Romania [utilizator]

  Fix la fel era procedura pe vremea lui Caragiale, apoi in anii 20-30. Diriguitorii taranilor la vot erau primarul, seful de post, notarul si popa. Care le spuneau amaratilor pe cine sa voteze. Numai ca azi avem smarturi.
 • +4 (6 voturi)    
  iar (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:08)

  IonIonescuDeLaBrad [utilizator]

  Betmenii aia in sutana ar accepta sa se faca inclusiv filme porno in biserica daca ar fi platiti pe masura.

  Niste jigodii fara margini, Biserica a ajuns iar sa se implice in jocuri politice.
 • -4 (6 voturi)    
  asa si?! (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:33)

  noi2013 [utilizator]

  Un politician se duce acolo unde sunt oamenii, si biserica este un punct major al unei comunitati.

  De ce nu se duce si USR? Fac bube de la mirosul de tamaie? II alunga cineva?
 • +3 (5 voturi)    
  PSD obscen (Vineri, 12 aprilie 2019, 11:11)

  MG [utilizator]

  toti cei din poza sunt in stare sa inghita o broasca raioasa pe burta goala.
  Pasiune apentru mertzane si ciolane i-a adus impreuna..
 • -2 (2 voturi)    
  si care e problema (Vineri, 12 aprilie 2019, 15:09)

  martel55 [utilizator]

  atata timp cat participantii nu sunt deranjati? unii fac intlaniri prin biserici, altii prin lcuburi legjebetiste, doar ca ultmii nu sunt criticati de presa progresista....eu zic ca nici nu merita vreo atentie un astfeld e articol, atat Biserica, cat si participantii trebuiau sa il ignore
 • 0 (0 voturi)    
  Manipulare a la PSD (Duminică, 14 aprilie 2019, 15:04)

  Just2019 [utilizator]

  Acest ins, Tudorache, ales primar al sect.1, prin inconstienta cetatenilor, abonati la votul PSD, nu a facut nimic constructiv in sector, ci dimpotriva, a stricat. Infrastructura e la pamant, pe stazi, dai in gropi, trotuarele sunt dealuri si vai, iar mizeria e la ea acasa,
  Acest primar inconstient, asemeni celorlalti primari de sectoare, a defrisat spatiile verzi, pentru betonificarea lor, si ridicarea unor cladiri de sticla, servind astfel, clientela de casa, pentru afaceri dubioase. A continuat opera lui Oprescu, desfiintand pietele Mures, Dorobanti si Amzei, tot pentru afacerile clientelei de casa. Acesti primari, ar trebui sa fie acuzati de genocid, pentru toate defrisarile si distrugerile de spatii verzi, in conditiile deficitului de spatiu verde pe cap de locuitor si a poluarii din ce in ce mai ridicate.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by