Politico.eu prezintă o listă de 40 de europarlamentari care au jucat un rol cheie, fie el pozitiv sau negativ, în ultima legislatură a Parlamentului European care e pe punctul de a se încheia. Pe listă apar politicieni care au militat pentru statul de drept, așa cum este liderul PPE Manfred Weber, dar și cei cu o influență toxică pentru Europa, cum este britanicul Nigel Farage. Pe locul 10, figurează și Viorica Dăncilă, despre care publicația notează că a fost promovată de controversatul Liviu Dragnea și acuzată de incompetență de președintele Iohannis.

HotNews.roFoto: Hotnews

”După nouă ani în care a fost în mare parte invizibilă în Parlament, Dăncilă a fost scoasă din anonimat de controversatul lider al PSD, Liviu Dragnea, pentru a deveni prim-ministru al României. Ea a intrat repede sub tirul criticilor președintelelui Klaus Iohannis care i-a cerut demisia după numai trei luni de mandat, acuzând-o de incompetență și de faptul că acționează la instrucțiunile colegilor de partid. Dăncilă este la conducerea mult criticatei președinții rotative a României la Consiliul UE, care va dura șase luni”, notează Politico.eu, argumentând selectarea lui Dăncilă printre cei 40 de europarlamentari.

Lista publicată de politico.eu este deschisă de ministrul de interne și vicepremierul italian Matteo Salvini, urmat de britanicul Nigel Farage, care a avut un rol major în campania pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, liderul ALDE Guy Verhofstadt, Elmar Brok, implicat într-un scandal de corupție, polonezul Andrzej Duda, lidera Frontului Național Marine Le Pen, dar și liderul PPE Manfred Weber care este candidatul popularilor europeni pentru funcția de președinte al Comisiei Europene.

Puterea de a iniția legi, la nivel european, revine Comisiei Europene, iar deciziile politice majore se iau în Consiliului European în care sunt reprezentați șefii de stat și de guverne din statele membre. Până acum, această dinamică a procesului decizional lăsa Parlamentul European într-un con de umbră. Nu mai este cazul. În ultimii ani, Parlamentul a intrat în lumina reflectoarelor, astfel încât eurodeputații au jucat un rol cheie în ceea ce privește acorduri comerciale sau decizii privind bugetul, ori reforme cruciale cum au fost cele legate de tarifele de roaming sau drepturile de autor.

În acest context, influența exercitată de europarlamentari a crescut, fie că este vorba despre lideri care au susținut cauza Europei, fie de cei care au lucrat la subminarea unității europene. De fapt, menționează politico.eu, lista se axează mai mult pe politicienii ce vederi eurosceptice, care au generat dezabteri și, uneori, au reușit să schimbe agenda.