Conferinţa Preşedinţilor a fost de acord joi, la solicitarea grupului Partidului Popular European (PPE) din Parlamentul European, să includă pe agenda sesiunii plenare de la Strasbourg de săptămâna viitoare o dezbatere privind situaţia statului de drept în România. Europarlamentarii PPE spun că ultima campanie împotriva candidatului favorit al PE pentru funcţia de procuror-şef european, Laura Codruţa Kovesi, este inacceptabilă într-un stat membru UE, iar instituţiile europene nu trebuie şantajate de autorităţile române.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

"Poziţia Parlamentului, bazată pe audierea tuturor candidaţilor pentru funcţia de procuror-şef european, este clară: Laura Codruţa Kovesi ar trebui să fie următorul procuror-şef european. Este capabilă, curajoasă, competentă şi independentă, care sunt calităţile perfecte pentru cineva care ar trebui să deţină o funcţie atât de importantă şi complexă. Experienţa ei dovedeşte că este capabilă să lupte împotriva corupţiei şi criminalităţii. Nu ar trebui să lăsăm campania dură dusă împotriva ei de autorităţile române să împiedice instituţiile europene să aleagă cel mai bun candidat. Statele membre trebuie să reziste presiunii guvernului român la preşedinţia Consiliului UE şi să o susţină pe dna Kovesi pentru acest rol", a declarat eurodeputata Ingeborg Graessle, preşedinta Comisiei de control bugetar a PE, potrivit Agerpres.

Ingebirg Graessle, care este membră a echipei de negociere a PE ce discută cu reprezentanţii Consiliului UE despre numirea viitorului procuror-şef european, mai spune că experienţa Laurei Codruța Kovesi dovedeşte că este capabilă să lupte împotriva corupţiei şi criminalităţii, iar Consiliul nu ar trebui să lase campania dură dusă împotriva acesteia de autorităţile române să împiedice instituţiile europene să aleagă cel mai bun candidat.

"Statele membre trebuie să reziste presiunii guvernului român la preşedinţia Consiliului UE şi să o susţină pe dna Kovesi pentru acest rol", a adăugat ea.

La rândul ei, eurodeputata Roberta Metsola, purtătoare de cuvânt a PPE în Comisia pentru libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne, amintește că în ultimele luni Parlamentul European a făcut apel la autorităţile române să respecte valorile europene şi statul de drept, subliniind că PE trebuie să indice cu claritate numeroasele cazuri de încălcare a statului de drept în România.

"Parlamentul European trebuie să indice cu claritate numeroasele cazuri de încălcare a statului de drept în România şi să pună presiune asupra autorităţilor române, precum şi a Comisiei Europene, să reacţioneze prompt la orice schimbări ale legii din România care ar submina valorile europene şi statul de drept în ţară", afirmă eurodeputata Roberta Metsola.

Parlamentul European a mai adoptat în 13 noiembrie 2018 o rezoluţie privind situaţia statului de drept în România, îndemnând Parlamentul şi Guvernul de la București să pună în aplicare pe deplin toate recomandările Comisiei Europene, ale GRECO şi ale Comisiei de la Veneţia şi să se abţină de la orice reformă care ar pune în pericol respectarea statului de drept, inclusiv independenţa sistemului judiciar.