UPDATE: Consiliul Superior al Magistraturii se opune eliminării pensiilor speciale pentru parlamentari și magistrați: Nu este un privilegiu, ci o compensație parțială

de MH     HotNews.ro
Joi, 11 aprilie 2019, 14:17 Actualitate | Esenţial


Sediul CSM
Foto: AGERPRES
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se opune eliminării pensiilor speciale, avizând negativ proiectul de lege al PMP adoptat tacit de Senat și care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii, între care parlamentari, judecători și procurori. CSM susține că pensia de serviciu pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este "o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii nu le au".

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă, cu 15 voturi "Da" și un singur vot "Nu".

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România", este decizia CSM.

Ulterior, CSM a transmis printr-un comunicat de presă că pensia de serviciu pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind "o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au".

CSM spune că Plenul a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că "principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu".

"Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept. Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune „obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au”, așa cum s-a reținut, de altfel, şi de către Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010", susțin reprezentanții CSM.

În ceea ce privește pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, care au fost eliminate și ulterior reintroduse, CSM susține că o nouă eliminare a pensiei de serviciu "ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ și ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal".

În 6 februarie, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al PMP care abrogă prevederile cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanţe şi Avocatului Poporului.

"La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogă prevederile cu privire la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensiile de serviciu ale Curţii de Conturi, pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic şi consular al României, indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea şi personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului", stipulează proiectul.

Iniţiativa legislativă este semnată de toţi parlamentarii PMP şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PMP Eugen Tomac declara că pensiile speciale sunt un furt, el spunând că este incredibil că un om care munceşte 30 de ani primeşte o pensie sub 1.000 de lei, iar politicieni care stau două - trei mandate în Parlament au o pensie de până la 13.000 de lei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6931 vizualizari

 • +11 (11 voturi)    
  Dar ce va asteptati? (Joi, 11 aprilie 2019, 14:22)

  modream [utilizator]

  Sa-si taie singuri pensiile pe care tot singuri si le-au votat? NICIODATA, de buna voie. Niste jepcari oportunisti, hoti si analfabeti.
 • +11 (11 voturi)    
  Hai sa nu le mai numim pensii (Joi, 11 aprilie 2019, 14:31)

  t4v1 [utilizator]

  Ca nu sunt bazate pe contributivitate. Le putem numi altfel: spaga politica, drept de smecher, salariu fara munca sau alocatie de magistrat.
 • +11 (11 voturi)    
  Mi se pare corect (Joi, 11 aprilie 2019, 14:31)

  voxpopulix [utilizator]

  Dupa atatia ani de luat spagi, frecat menta, pus o tara pe butuci, furat din banii nostri, trebuie sa fie recompensati.

  S-au obisnuit cu un anumit standard, nu pot sa ajunga la pensii de sclavi, ca restul prostiilor care si-au platit taxele si impozitele si chiar au si muncit.


  Eu zic sa le si dubleze si sa iasa la pensie cand vor ei.
 • +11 (11 voturi)    
  Și? (Joi, 11 aprilie 2019, 14:32)

  finutza [utilizator]

  Nu reclamă nimeni c-ar fi un conflict de natură constituțională între două puteri ale statului român (cea legislativa și cea judecătorească) reprezentate, în acest caz, de Senatul României si CSM?
  • +2 (2 voturi)    
   pai nu e nici un conflict intre senat si CSM, ca (Joi, 11 aprilie 2019, 18:38)

   ostrogotul [utilizator] i-a raspuns lui finutza

   si unii, si ceilalti, vor acelasi lucru: pastrarea pensiilor speciale. Si ceilalti, prosti ca noi, trebuie sa le plateasca, pt. ei sunt deacord sa le primeasca
   • 0 (0 voturi)    
    Senatul aprobase prin adoptare tacita... (Marţi, 16 aprilie 2019, 17:58)

    finutza [utilizator] i-a raspuns lui ostrogotul

    ... proiectul PMP de eliminare a pensiilor private. Deci era ceva care semana a conflict.
 • +9 (9 voturi)    
  hmm (Joi, 11 aprilie 2019, 14:34)

  dum_i [utilizator]

  nu e asa ca nu mai vreti bani multi si nemunciti?

  ghici ce raspund japitele
 • +10 (10 voturi)    
  trantorii (Joi, 11 aprilie 2019, 14:35)

  zigot [utilizator]

  au timp sa se gandeasca, dar numai pentru viata lor
  p a r z i t a r a.
 • +1 (5 voturi)    
  demagogie (Joi, 11 aprilie 2019, 14:37)

  codrean [utilizator]

  Un "proiect" demagogic al PMP; se pot contesta/ajusta unele dar toate ? la gramada?
 • +8 (8 voturi)    
  Va veni 2020! (Joi, 11 aprilie 2019, 14:38)

  L. [utilizator]

  Acesti semi - politicieni vor plăti cu pensiile lor speciale, cu imunitățile și cu toate veniturile realizate, pentru stâlcirea justiției, astfel că vor ajunge să piardă tot ceea ce cred ei, acum, că este asigurat pe viață!
  Legile care vor veni vor fi retroactive, pentru a se putea curăța putreziciunea care a alungat din Romania, milioane de cetățeni onești și harnici! Vor fi vremuri grele pentru cei care și-au încălcat cu ușurință angajamentele de integritate si loialitate față de România... Fără principiul legii favorabile, fără prescripții, fără imunități sau impunități.
  Curtea Constituțională, CSM, Avocatul Poporului, Curtea de Conturi și Parlamentul - împreună cu toți acoliții săi, vor achita nota de plată pentru ceea ce i-au făcut acestui neam chinuit și alungat în țări străine ! Noile legi vor face o curățenie generală în aceste instituții, înființând dreptul Poporului de a-și lua înapoi resursele consumate în mod necinstit de acești slujbași ai săi, în ultimele trei decenii.
  Averile, privilegiile și proprietățile dobândite în mod necinstit de politicieni, de grupările din jurul acestora și de către funcționarii care îi deservesc, vor fi redate statutului sau proprietarilor legitimi, fiind confiscate până la ultimul ban, fără a se prescrie vreodată faptele prin care Statul si Poporul român a fost furat, fraudat, corupt, abuzat sau deposedat de infractori.
  2020!
  • +2 (2 voturi)    
   Daca ai relatii la (Joi, 11 aprilie 2019, 17:44)

   unins [utilizator] i-a raspuns lui L.

   2020 propune urmatoarele si vezi cum reactioneaza:
   - Includerea în Constitutia Romaniei a unei prevederi prin care să se interzica intrarea în vigoare a oricaror norme legislative cu privire la acordarea oricarui tip de privilegii -inclusiv mariri salariale- pentru parlamentarii care adopta acele norme legislative, pe durata mandatului în care s-au adoptat acele norme. Orice norme legislative cu privire la acordarea oricarui tip de privilegii -inclusiv mariri salariale - se vor aplica începând cu mandatul următor. (Este un conflict de interese).
  • -3 (3 voturi)    
   iar ai uitat sa-ti iei pastilele (Joi, 11 aprilie 2019, 18:05)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui L.

   rusine, ce fel; de infirmieri sunt aia care au grija de tine ? :)
  • +2 (2 voturi)    
   Visuri , (Joi, 11 aprilie 2019, 18:16)

   mopsu [utilizator] i-a raspuns lui L.

   cei care vin vor tărăgăna anularea pensiilo speciale pentru secolul viitor. Peste tot se spune ca dracnevveoricamotocicleanuciordachemandafiolaplumb , lista-i aproape infinita ,sunt pe ducă , ,, nucleara ,,DNA, DIICOT, îi ia pe toti și nimic nu mișca!!!!!
 • +10 (10 voturi)    
  Normal (Joi, 11 aprilie 2019, 14:44)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Că doar nu degeaba Justitia din Rom a fost principalul apărător al hoților și mafioților.
 • +10 (10 voturi)    
  justitie (Joi, 11 aprilie 2019, 14:50)

  DrIon [utilizator]

  Este o naivitate sa te astepti ca CSM , tartorul justitiei in Romania ar fi de acord cu o masura dreapta!
  Problema Romaniei este ca a construit o societate profund nedreapta , iar nedreptatea se adinceste in loc sa se reduca . Justitia , impreuna cu politicul conspira la aceasta situatie.
  S-au creat doua Romanii: aceea a privilegiatilor , angajati pereni ai statului , cu salarii si pensii nesimtite de la stat si aceea a celor care creeaza bunuri , creeaza PIB , dar care sint condamnati sa fie supusii primei categorii.
 • +9 (9 voturi)    
  fara pensii speciale (Joi, 11 aprilie 2019, 15:22)

  Lim Vasy [utilizator]

  Desfintati pensiile speciale, fiecaruia dupa contributie !
 • +2 (4 voturi)    
  Proiectul are o hiba (Joi, 11 aprilie 2019, 16:00)

  tarabost [utilizator]

  Elimina aproape toate pensiile speciale, inclusiv alte magistratilor. Magistratii, care avizau, trebuiau tinuti pentru un alt proiect legislativ, care ii viza doar pe ei, ulterior eliminarii statului special pentru celelalte categorii. Probabil ca nu se urmareste decat obtinerea de voturi de catre initiatori, cu un proiect fara sanse de trecere. Nu poti pune la pamant o padure dintr-o data, ci copac cu copac.
 • +2 (6 voturi)    
  Toti la fel!!!!! (Joi, 11 aprilie 2019, 16:11)

  123qwe [utilizator]

  Vom merge cu totii la vot sa ne anulam votul, sper ca asa sa inteleaga ca ne-am saturat si de politicieni nesimtiti si de magistrati la fel. Stau pe trepte si protesteaza dar nu renunta unul la statutul de SPECIAL. Sunt toti la fel.
 • +3 (3 voturi)    
  Obligaţii şi interdicţii ? (Joi, 11 aprilie 2019, 18:13)

  Lu48 [utilizator]

  Care obligaţii ? Cele din Fişa Postului ? Care interdicţii ? Să nu vorbească despre dosare ? Câţi dintre noi n-au semnat Acorduri de confidenţialitate ? Eu, după ce am ieşit la pensie nu aveam voie să discut doi ani despre secretele de serviciu ! Mai are rost să pomenim de cei care aveam accesul şi la secrete de stat ?
  • -1 (1 vot)    
   Pai hai sa vedem (Vineri, 12 aprilie 2019, 10:47)

   Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Lu48

   cazul magistratilor de exemplu, doar doua chestii... interdictia de a desfasura orice alta activitate aducatoare de venituri, in afara meseriei lor.... deci nu poti sa-ti faci o firma, nu poti sa ai venituri din alte activitati, nu poti avea doua joburi, trebuie sa depui anual declaratii de venituri ... obligatii ar fi o atitudine corespunzatoare functiei, 24 de ore din 24... chiar si in viata privata, pe strada, in concediu, nu te poti relaxa, pentru ca oricand poti fi luat la ochi de vreun neterminat care vrea sa se remarce agatandu-se de tine, cu tot felul de comentarii inepte... si mai sunt dar e inutil, ca tot nu pricepeti... cert e ca daca ai aplica obligatiile si interdictiile astea oricarui salariat din alte domenii, ar urla ca din gura de sarpe ca e discriminat si nedreptatit si ar ameninta cu CEDO si drepturile omului... dar na' cand habar n-ai despre ce e vorba, vorbeste gura fara tine... tipic...
   • 0 (0 voturi)    
    Pentru toate aceste (Luni, 15 aprilie 2019, 17:12)

    unins [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

    "restrictii" primesc un salariu, care poate fi marit daca este nevoie, dar cand ies la pensie, cred ca si un special poate trai cu o pensie = cu 3 salarii minime pe economie, asa cum traiesc muritorii de rand cu un salariu minim pe economie.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by