Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) se opune eliminării pensiilor speciale, avizând negativ proiectul de lege al PMP adoptat tacit de Senat și care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru mai multe categorii, între care parlamentari, judecători și procurori. CSM susține că pensia de serviciu pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este "o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii nu le au".

Sediul CSMFoto: AGERPRES

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă, cu 15 voturi "Da" și un singur vot "Nu".

"Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat negativ propunerea legislativă privind eliminarea pensiilor de serviciu pentru deputaţi şi senatori, judecători şi procurori, personal auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor, poliţişti, funcţionari publici cu statut special, funcţionari publici parlamentari, membrilor corpului diplomatic şi consular al României, membrilor Curţii Constituţionale şi a personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România", este decizia CSM.

Ulterior, CSM a transmis printr-un comunicat de presă că pensia de serviciu pentru magistrați nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind "o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au".

CSM spune că Plenul a avizat negativ propunerea legislativă având în vedere că "principiul independenței justiției apără pensia de serviciu a magistraților, ca parte integrantă a stabilității financiare a acestora, în aceeași măsură cu care apără celelalte garanții ale acestui principiu".

"Acordarea pensiei de serviciu constituie o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept. Aceasta nu reprezintă un privilegiu, ci este justificată în mod obiectiv, constituind o compensație parțială a inconvenientelor ce rezultă din rigoarea statutului special căruia trebuie să i se supună magistrații şi care impune „obligații și interdicții pe care celelalte categorii de asigurați nu le au”, așa cum s-a reținut, de altfel, şi de către Curtea Constituțională a României prin Decizia nr. 873 din data de 25 iunie 2010", susțin reprezentanții CSM.

În ceea ce privește pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al parchetelor, care au fost eliminate și ulterior reintroduse, CSM susține că o nouă eliminare a pensiei de serviciu "ar contraveni flagrant principiului predictibilității cadrului normativ și ar reprezenta un regres al reglementării în acest domeniu pentru această categorie de personal".

În 6 februarie, Senatul a adoptat tacit proiectul de lege al PMP care abrogă prevederile cu privire la pensiile speciale ale parlamentarilor, diplomaţilor, funcţionarilor parlamentari, personalului auxiliar din instanţe şi Avocatului Poporului.

"La data intrării în vigoare a acestei legi se abrogă prevederile cu privire la pensiile de serviciu ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pensiile de serviciu ale Curţii de Conturi, pensiile de serviciu ale membrilor corpului diplomatic şi consular al României, indemnizaţiile pentru limită de vârstă ale deputaţilor şi senatorilor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi al Parchetelor de pe lângă acestea şi personalului care funcţionează în cadrul Institutului Naţional de Expertize Criminalistice, pensiile de serviciu ale funcţionarilor publici parlamentari, pensiile de serviciu ale Avocatului Poporului", stipulează proiectul.

Iniţiativa legislativă este semnată de toţi parlamentarii PMP şi urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Preşedintele PMP Eugen Tomac declara că pensiile speciale sunt un furt, el spunând că este incredibil că un om care munceşte 30 de ani primeşte o pensie sub 1.000 de lei, iar politicieni care stau două - trei mandate în Parlament au o pensie de până la 13.000 de lei.