Cel mai amplu proces electoral a început joi în India, unde 900 de milioane de alegători sunt așteptați la urne, fiind vorba despre un scrutin-maraton care se va desfășura pe durata a nu mai puțin de șase săptămâni.

HotNews.roFoto: Hotnews

Într-o primă fază a alegerilor, cetățenii cu drept de vot din 20 de state sunt chemați să își exprime opțiunea, potrivit Guardian. Competiția electorală într-o țară cu 1,3 miliarde de locuitori este dominată de subiecte locale și este văzut, de asemenea, ca un referendum al premierului Narendra Modi, un naționalist hindus convins, care s-a bucurat de un val de popularitate în urmă cu cinci ani, când a devenit primul lider ce a reușit să formeze o majoritate guvernamentală după decenii.

Cetățenii celei mai mari democrații din lume votează membrii Congresului, iar, potrivit cutumei, liderul partidului sau al coaliției care câștigă alegerile devine premier. Actualul prim-ministru Narendra Modi este contracandidat de liderul Opoziției, Rahul Gandhi.

Parlamentul este bicameral, cele două camere numindu-se: Lok Sabha (camera inferioară) și Rajya Sabha (camera superioară).

Are 543 de locuri, fiind nevoie de un minim de 272 de mandate câștigate pentru a forma guvernul.

La ultimele alegeri din 2014, Modi și Partidul Poporului Indian (Bharatiya Janata Party) pe care îl conduce au obținut 282 de mandate, în timp ce Partidul Congresului condus de Gandhi a câștigat doar 44 de mandate, în scădere față de scrutinul precedent în care câștigase 209.

Secțiile de votare sunt deschise joi, urmând ca rezultatele să fie anunțate abia pe 23 mai.

Premierul Modi i-a îndemnat pe indieni să meargă la urne, precizând, într-o postare pe twitter, că din 2014 și până acum, 45 de milioane de tineri au dobândit dreptul de a vota.

Pentru a preveni votul multiplu, alegătorii sunt marcați cu cerneală greu de șters pe degete. În același timp, în dreptul numelor candidaților de pe listă sunt pozele acestora și simbolul electoral pentru a putea fi identificați de cei care nu știu să scrie și să citească. Aproximativ 266 de milioane de cetățeni cu drept de vot sunt analfabeți.