Socialiștii europeni consideră înghețate relațiile cu PSD până când Guvernul de la București își clarifică angajamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, a transmis președintele Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev. De asemenea, el spune că apartenența PSD la familia socialiștilor europeni va fi discutată în luna iunie, la viitoarea întâlnire a conducerii PES.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderul Partidului Socialiștilor Europeni (PES), Serghei Stanișev, afirmă, într-un comunicat de presă, că relațiile PES cu PSD sunt înghețate.

"Președintele Partidului Socialistilor Europeni, Sergei Stanishev, a confirmat îngrijorările legate de respectarea statului de drept în România. El a informat prim-miniștrii, liderii de partide și comisarii europeni că până la momentul la care Guvernul României își reafirmă atașamentul față de statul de drept și urmează recomandările Comisiei Europene, conducerea PES consideră înghețate toate legăturile cu PSD. Discuția formală privind apartenența PSD la PES va avea loc la următoarea reuniune a prezidiului PES”, se menționează în comunicatul PES.

De asemenea, liderul PES precizează că până la reuniunea din iunie nu va mai fi organizat niciun eveniment comun cu PSD.

Săptămâna trecută, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, candidatul socialiştilor europeni la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, a ameninţat PSD cu repercusiuni, subliniind că "un partid care nu respectă statul de drept şi drepturile fundamentale" nu poate aparţine acestei familii politice europene.

Într-un interviu pentru agenţia austriacă APA, Timmermans a insistat că fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, plasată sub control judiciar de autorităţile române, va fi susţinută de o majoritate a Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European, şi a calificat evenimentele din România ca îngrijorătoare.

"Noi am discutat deja personal la Madrid cu Dragnea (liderul PSD Liviu Dragnea), Stanişev (liderul PES Serghei Stanişev), Bullmann (liderul grupului din PE, Udo Bullmann) şi cu mine şi i-am spus în mod explicit. Eu l-am întrebat: Vrei să mai fii membru al acestui partid? Atunci trebuie să respecţi regulile jocului. Pentru noi există limite. Un partid care nu respectă statul de drept şi drepturile fundamentale nu aparţine acestei familii", a afirmat Timmermans.