VIDEO Lazăr, la interviul cu ministrul Justiției: Amândoi am fost procurori înainte de 1989/ Toader: Eu nu am făcut parte din comisii de liberare

de MH     HotNews.ro
Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:16 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazar
Foto: Agerpres
Ministrul Justiției și procurorul general s-au contrat, miercuri, la interviul susținut de Augustin Lazăr pentru cel de-al doilea mandat, după ce Tudorel Toader l-a întrebat pe Lazăr despre activitatea sa din perioada comunistă, în contextul acuzațiilor că ar fi refuzat să elibereze un disident politic. Procurorul general i-a amintit lui Tudorel Toader că și el a fost procuror înainte de 1989, ministrul Justiției replicând că nu a făcut parte din comisii de eliberare.Dialogul dintre Augustin Lazăr și Tudorel Toader, după ce ministrul Justiției l-a întrebat pe Augustin Lazăr despre acuzațiile care i se aduc în spațiul public referitoare la faptul că a refuzat de două ori eliberarea condiționată a disidentului anticomunist Iulius Filip de la penitenciarul din Aiud:

Toader: Am văzut și eu în spațiul public poziția dumneavoastră față de ultimele incidente raportat la cariera dumnevoastră.

Lazăr: Care este întrebarea?

Toader: Vizavi de aceste dezvăluiri...

Lazăr: Atât eu, cât și dumneavoastră am exercitat înainte de 1989 funcția de procuror. Eram foarte tineri și încercam să ne dăm seama cu ce se ocupă instituția. Ei bine, în mod cert niște procurori tineri nu făceau decât să respecte cadrul legal. Cadrul legal de la vremea aceea suportă, cum am spus și ieri în declarația publică, niște analize sub aspectul standardului etic, cum era cadrul legal făcut. Noi am respectat o lege care acum, la standardele la care ...devin acum standarde europene, este vizibil că nu aveau standarde. Pentru aceea eu am și exprimat scuze public, în numele instituției care a făcut, a acceptat acele practici și regretele mele personale pentru că niște oameni care au fost și sunt oameni de onoare și model pentru cum ar trebui să fie cineva să spună public adevărul. Și de aceea, poate că eu am învățat ceva de la ei și spun adevărul chiar dacă deranjează pe câte cineva.

Toader: Unii spun, nu știu dacă să îi contrazic sau nu, că scuzele nu sunt în numele instituției, ci în nume personal ar trebui să fie. Când ați intrat în procuratură?

Lazăr: La 1 martie 1982 și am devenit procuror stagiar până când mi-am luat examenul de capacitate. Doi ani am fost procuror stagiar și apoi am fost procuror definitiv.

Toader: Aveați drept de semnătură, da, la șase luni sau după doi ani?

Lazăr: Bun. După doi ani ... puteam eu să repartizez...

Toader: Dreptul de semnătură când l-ați primit?

Lazăr: Mă rog, la șase luni, dar pentru chestiuni limitate. Puneam concluzii la instanță și făceam niște lucruri...

Toader: Cu precizarea că eu nu am făcut parte din comisii de eliberări condiționate..

Lazăr: Ați avut toate atribuțiile...

Toader: ..probabil și datorită amânării penitenciarelor. Cu precizarea că în trecutul meu profesional se poate uita oricine.

Lazăr: Și în al meu.

Toader: Și cu precizarea că, din nefericire pentru dumneavoastră , vi l-au răscolit și au ajuns la pasaje mai ...

Lazăr: Eu zic că din fericire. Trebuie să se știe totul, că eu sunt transparent, orice s-ar spune.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general susțin astăzi interviul cu Tudorel Toader. Actualul procuror general, Augustin Lazăr, pe care ministrul Justiției a încercat fără succes să îl revoce, candidează pentru un al doilea mandat, în plin scandal generat de acuzațiile potrivit cărora ar fi refuzat de două ori să elibereze un disident, în perioada comunistă. Ceilalți trei candidați sunt procurorii Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu. Primul audiat a fost procurorul Marian Drilea, care a lăudat Secția pentru anchetarea magistraților, susținând că aceasta oferă garanții de independență și imparțialitate.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6676 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  Toader (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:26)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Lepădătura a fost propagandist pcr, care ridica osanale lui Ceasca si procuror care trimitea la puscărie oameni pentru un sac de struguri furat de la CAP: Aceasta lichea a fost o SLUGA sub toate regimurile, este o nulitate profesionala (rusine profi de la UNIV AL I CUZA ca v-ati ales rector dupa chipul si asemanarea voastra) si un gunoi ca om.
  • +2 (2 voturi)    
   repede ! (Miercuri, 10 aprilie 2019, 14:49)

   Dimijoarei_Obt [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   Socialistii-bolshevici au gasit un avantaj in a fi repetent !
 • +12 (12 voturi)    
  vai slugarele.... (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:27)

  liviu_ [utilizator]

  vezi ca sa eliberezi hoti cu buna stiinta e la fel de grav!
 • +12 (12 voturi)    
  N-o fi facut... (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:28)

  grongobar [utilizator]

  ...Putorel parte din comisii de liberare atunci,dar in mod clar si evident e ACUM la conducerea comisiei de liberare a penalilor psd-isti alaturi de Dorneanu &co.Da' nu-i nimic,va sta si el candva in fata unei comisii de liberare care speram sa-i dea cu flit.
 • +10 (10 voturi)    
  slugarel (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:30)

  liviu_ [utilizator]

  ar trebui sa stie ca trebuie respectata prezumtia de nevinovatie!

  de asemenea cel care intertieveaza are o problema cu unul din candidati!

  din start procesul de selectie e compromis!

  slugarele DEMISIA! cat inca mai sunt sanse sa prindem aniversarea a 110 de na unire fiind o singura tara si cu mai mult de 5 mil locuitori!
 • +10 (10 voturi)    
  Penal tudorel (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:34)

  Kosmos [utilizator]

  Cand merge la Antena 3 sa dea cu subsemnatul nu pune intrebari cine detine televiziunea , cu ce bani si-a facut imperiul mediatic sau ce verdict are patronul cu privire la Securitate..
 • -8 (10 voturi)    
  l-a jucat TT in foi de vita... (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:35)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  daca Augustin zice ca e transparent, de ce nu a scris in CV, de ce l-a inceput a negat, apoi a spus ca nu-si aduce aminte iar apoi ca de fapt era si el acolo un procuror intr-o comisie????
  • +2 (2 voturi)    
   aceeași (Miercuri, 10 aprilie 2019, 14:56)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kingdavidhotel(banat pentru adevar?)

   întrebare ar trebui să o pui și lui gargamel slugărel, apropo de transparență.
   Lazăr a fost elegant că nu l-a trosnit pe gargamel cu dosarul nevinovatului trimis în judecată pentru că a vândut un vițel. Dar deh, caractere și caractere. Ca și în cazul tău, care susții lepădăturile astea umane.
 • +10 (10 voturi)    
  Biografia propagandistului comunist (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:37)

  Rahan5 [utilizator]

  Tudorel Toader:

  În clasa a XII-a, Toader a fost premiat pentru articole de propagandă ceaușistă. Între anii 1982–1986 a urmat cursurile Facultății de Drept din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, pe care a absolvit-o ca șef de promoție. După absolvirea facultății, a fost numit procuror la Procuratura Locală Panciu.

  (In -Vrancea -Panciu- nu erau Inchisori cu Dizidenti.
  Dizidentii erau tinuti in general in Transilvania (Interiorul Arcului Carpatic) pentru a fi feriti de a fi Eliberati de o Invazie Ruseasca +
  Sa nu poata fugii usor in Iugoslavia.

  Augustin Lazar, ca procuror in Alba Iulia nu avea cum sa scape de Responsabilitatea Inchisorii cu dizidenti Aiud.


  Apoi:
  Tudorel Toader a deținut poziții importante în aparatul UTC și PCR. A ocupat atât funcția de secretar al Biroului Organizației de Bază al UTC la Liceul „Unirea” din Focșani (1975–1979), cât și pe cea de secretar al Biroului Organizației de Bază al Asociației Studenților Comuniști de la Facultatea de Drept din Iași (1982–1986).

  A devenit membru cu drepturi depline în PCR în noiembrie 1984. În perioada 1986–1989 este membru al Organizației PCR–Justiție la Procuratura Locală Panciu. Structura PCR a Procuraturii Locale Panciu se subordona pe orizontală Comitetului Orășenesc Panciu al PCR, iar pe linie verticală Sectorului pentru Probleme Speciale Vrancea al PCR care dirija și controla activitatea organizațiilor de bază ale Securității, Justiției, Miliției și Armatei. În august 1989, conducerea Comitetului Orășenesc Panciu a PCR îl propune pe Tudorel Toader pentru funcția de secretar al Biroului Organizației de Bază Procuratură–Justiție. Mai mult, după frecventarea cursurilor Universității Politice de Conducere în 1989, Tudorel Toader este încadrat ca propagandist PCR la cercul de învățământ politico-ideologic de la Consiliul Popular al orașului Panciu.
  • +7 (7 voturi)    
   Albit dupa 89 (Miercuri, 10 aprilie 2019, 13:25)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Albit de camarazii lui de stele si epoleti, infiltrat in Univ. Al I Cuza pe usa din dos, ca un „cadru de nadejde” al sistemului CRIMINAL care a preluat puterea in 89. Ca orice individ cu o cariera de politruc, e o mediocritate profesionala cu activitate si publicatii internationale zero (exceptie la Univ, din Bălți). Devine sluga a grupului infractional Vlasov/ Fenechiu si acorda titlul de doctor Alinei Gorghiu (cea care făcea lobby pentru Vlasov in Parlament) si altor politruci usl. Drept recompensa, e trimis in CCR unde sta ILEGAL mai mult de 2 mandate. Este ales rector la taraba de diplome Universitare Al I Cuza, votat de o masa critica de profesori la fel de mediocri, clientelari, carieristi si turnatori la Secu ca si el. O universitate care azi nu se mai clasifica nici macar printre primele 1000 din Europa.
 • +4 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:37)

  [anonim]

 • +12 (12 voturi)    
  tudorel (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:37)

  sbangi [utilizator]

  nu a facut parte de comisia de eliberare dar a facut parte din cei care faceau acuzatii si inainte de 1989 multe acuzatii erau fabricate de partit.
 • +2 (2 voturi)    
  =))) (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:39)

  sentenced [utilizator]

  Daca ai un interviu de genul pentru un post la privat se sperie si angajatorul de potentialul angajat si viceversa. :))
 • +8 (8 voturi)    
  //Eu nu am făcut parte din ......// (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:45)

  asavreau [utilizator]

  Tudorel nu o spune ca o frustare,ci ca o satisfacție a ticălosului că a găsit soluția să-și mulțumească stăpânii.Tudorele,toți știm că nu tu anchetai,ci primeai ordin de la bosul PCR din zonă și îți ordona cum să faci ancheta.Este diversiune cu securitatea ți cu procurorii care stabileau pedeapsa.Niciodată pe timpul comunismului procurorii/judecătorii nu stabileau ei pedeapsa,ci bosul PCR.Funcție de caz,bosul local ,regional,ori național.Securitatea și miliția erau brațul înarmat al PCR,justiția și sistemul penitenciar erau factori psihologici.Tudorel este în largul lui acum,și-a găsit stăpân care să-i spună cum să latre.Este bine dresat.
 • +8 (8 voturi)    
  Asta da tupeu ! (Miercuri, 10 aprilie 2019, 12:51)

  dinfranta [utilizator]

  Tudorel zis Slugarel, care da din coada pe linga "sefu" de frica sa nu-si piarda functia intr-o - totusi - cit de cit democratie, il judeca pe Lazar ca nu a avut eroismul de a spune "nu" sefilor in totalitarism.
 • +5 (5 voturi)    
  Trecut (Miercuri, 10 aprilie 2019, 13:12)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  E correct sa fie lamurite aspecte legate de trecutul persoanelor in functii publice si ar fi de preferat un raspuns clar, bazat pe dovezi. Acum se prefera lansarea unor acuzatii care sa ramana neclare, astfel incat la nevoie sa poate fi reluate si folosite contra persoanei acuzate.

  Daca tot suntem la acest capitol, ar fi interesant de lamurit de ce actualul ministru al justitiei a ajuns sa isi urmeze studiile doctorale la Balti si nu la o universitate de prestigiu din Romania ori din strainatate.
  • +4 (4 voturi)    
   Colaborare (Miercuri, 10 aprilie 2019, 15:04)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui D.M.A.Gogu

   Tudorel nu e singurul. Intre taraba univ din Iasi si cea din Balti exista o „intelegere" reciproc avantajoasa, fiecare mediocritate didactica punctând astfel la capitolul „activitate internationala” sau colaborare la „publicatii internationale”, si deci îmbunătățându-și dosarul profesional. Acest fapt e bine cunoscut si funcționeaza pe scara larga printre nenumaratele mediocritati care populeaza univ. din Iasi si care sunt dupa chipul si asemanarea rectorului pe care l-au votat. Facultatea de Drept este una dintre cele mai jalnice, cu cadre didactice dubioase, cum e si progenitura lui Toader, adusa ilegal si pe usa din dos ca sa nenoroceasca generatii de studenti, căci e o loaza profesionala notorie care a intrat la facultate si a absolvit-o gratie lui tăticu.
 • +4 (4 voturi)    
  Marian Drilea (Miercuri, 10 aprilie 2019, 13:38)

  varavara [utilizator]

  Este evident ca acest Drilea care a laudat sectia speciala, mandria psd-ului, va fi cel ales. Au nevoie de obedienti care sa le slujeasca interesul.
 • -5 (5 voturi)    
  asta e soarta noastra.... (Miercuri, 10 aprilie 2019, 13:59)

  young_e [utilizator]

  ....sa alegem intre doi [procurori] comunisti.ca daca nu mergem la vot ne dau vigilentii cu minus :)
 • +5 (5 voturi)    
  Bleah (Miercuri, 10 aprilie 2019, 14:57)

  JustinCase [utilizator]

  Tumorel nu se baga la liberari, el doar ii condamna.
  Fi-mi-ar sila.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by