BREXIT-ul crește tensiunea printre românii din Marea Britanie. De la începutul anului, secția consulară a ambasadei României la Londra a primit zilnic în jur de 350 de cereri de pașapoarte. Mai mult decât poate fi procesat în condițiile logistice și umane ale secției.

Dan Mihalache, ambasadorul României la LondraFoto: Hotnews

Cum s-a ajuns la asta? Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache, spune, într-un interviu pentru HotNews.ro, că zvonurile se răspândesc cu rapiditate în comunitate în situații marcate de confuzie cum este și cea de față.

În această perioadă cele mai frecvente trei întrebări la care românii care apelează la ambasadă pentru răspuns sunt: „Dacă mergem de Paște acasă, ne mai putem întoarce?” „Dacă mergem acasă avem nevoie de pașaport?” sau „Vom avea nevoie de vize când venim înapoi după Sărbători?”.

„Apelul meu pentru toți este să trateze lucrurile cu calm pentru că nimeni nu le va cere pașaport, deocamdată, într-un orizont de timp care va fi probabil 2021, să nu intre în panică pentru că regimul de circulație către Marea Britanie va rămâne același. Nu o să le ceară nimeni nici pașaport, nici viză. (...) Să fie convinși că nu o să-i oprească nimeni să intre înapoi în Marea Britanie, dacă pleacă”, a declarat Mihalache.

Ambasadorul îi îndeamnă pe românii din Marea Britanie să acceseze pentru informații pagina de web sau Facebook a ambasadei pentru a afla toate informațiile necesare pentru înregistrarea ca rezidenți, procedură care va demara în momentul în care data BREXIT-ului va fi clară. De asemenea, ambasadorul susține că „este important ca toți cei care lucrează să-și pună actele în regulă, să aibă contracte de muncă valide”.

Chiar dacă vom asista la o ieșire din UE fără acord, Dan Mihalache spune că nu este pesimist în ceea ce privește statutul românilor din Marea Britanie.

„Românilor nu li se face o favoare pentru că lucrează sau studiază în Marea Britanie. E vorba de un proces care implică două părți. Și industria, și finanțele au nevoie de forță de muncă și ca atare presiunea pe un statut care să fie convenabil imigrației va veni din partea unor componente ale economiei britanice. Doar în NHS, sunt aproximativ 10.000 de cadre medicale, surori, avem aproape 10.000 de studenți care studiază în Marea Britanie. Este o nervozitate foarte mare . Toate aceste zone sunt interesate de menținerea liberei circulație și dreptului la muncă și învățătură. O restricționare ar însemna o pierdere foarte importantă. (...) Ai noștri muncesc. În Londra se spune că, dacă nu cunoști un instalator român sau polonez, ai putea avea probleme serioase cu centrala termică”, a mai spus ambasadorul.

Mai jos interviul integral: