​În caz de nevoie, armata este gata să trimită 3000 de soldaţi la graniţa sudică, a scris pe pagina sa oficială de Facebook vicepremierul bulgar Krasimir Karakachanov, ministru al apărării. Astfel, el răspunde îngrijorărilor că tensiunile în tabăra Diavna din Grecia, în apropiere de graniţa cu Macedonia, pot să se transfere şi în Bulgaria, transmite Sega, citată de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Legat de comentariile tot mai numeroase că există tensiuni legate de migranţi în Grecia, în ultimele patru zile suntem în legătură permanentă cu premierul Boiko Borisov şi cu ministrul bulgar de interne, Mladen Marinov. Nu trebuie să ne îngrijorăm. Există planuri de rutină pentru acțiuni comune ale Ministerului de Interne și Ministerului Apărării, dacă tensiunile în Grecia escaladează și se impune ca Bulgaria să reacționeze preventiv, sau într-o situație de criză. Urmăm situația.

Deocamdată nu există o amenințare la adresa Bulgariei. Cu toate acestea, pentru a exista o garanţie suplimentară pentru securitatea naţională a Bulgariei, în cursul dimineţii de luni, împreună cun şeful Statului Major al Armatei, generalul Boţev, îi vom spune premierului Boiko Borisov că Armata bulgară este gata, în caz de nevoie, să trimită la graniţă 3000 de soldați cu unitățile necesare de echipamente de transport și de facilități auxiliare, pentru a ajuta forţele de ordine să opreasă eventuale grupări de migranţi ilegali", a spus Karakachanov.

Borisov: Graniţa cu Turcia este bine păzită, dar la cea cu Grecia sunt probleme

Graniţa cu Turcia este apărată bine, acordurile funcționează, dar cu Grecia e problemă, declarat premierul Boiko Borisov, după întâlnirea cu ministrul apărării, Krasimir Karakachanov, cu ministrul de interne, Mladen Marinov, și cu conducerea Poliției de Frontieră, potrivit Dnevnik.

Şedinţa avut loc din cauza presiunii tot mai mari a migranţilor din partea greacă, în weekend. La Salonic au avut loc ciocniri între poliție și migranți, care s-au organizat prin intermediul rețelei de socializare Facebook după postarea unui mesaj conform căruia frontierele vor fi deschise și oricine va putea să treacă.

"Vă amintiţi cât de grea a fost Ruta balcanică, am reuşit să ne descurcăm atunci. Jandarmeria este acolo, armata este pregătită, avem din plin echipamente și oameni, pentru a putea apăra ţara“, a spus Borisov. Potrivit spuselor sale, trebuie să existe disponibilitatea de a se reține refugiați, pentru a nu se dispersa în întreaga țară.