Într-o postare pe Facebook, Andrei Caramitru, consilier a președintelui USR, a acuzat PSD că este responsabil de „holocaustul României”, susținând că „e mai rău decât ce am suferit în al doilea război mondial”. Ulterior, el și-a editat postarea punând în sarcina social-democraților „genocidul împotriva României”.

Andrei CaramitruFoto: Facebook

A urmat reacția ambasadorului Israelului care îl ”invita” pe Caramitru să se ”documenteze mai mult si să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem”.

“Din păcate, din nou, constatăm cu dezamăgire că un politician român se folosește de termenul "Holocaust" într-un context total nepotrivit. Moartea a milioane de oameni nevinovați nu trebuie minimalizată, iar atrocitățile războiului nu trebuie să-și găsească locul în campania electorală a vreunui partid... Îl invităm pe domnul Andrei Caramitru să se documenteze mai mult și să viziteze Memorialul Victimelor Holocaustului Yad Vashem de la Ierusalim”, a scris ambasadorul pe Facebook.

Consilierul lui Barna a revenit cu explicații in această noapte: ”Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greseală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust.”

Postarea de pe Facebook a lui Andrei Caramitru:

”Mai devreme azi am scris un text despre costul corupției in România anilor blestemați pe care îi trăim. O mare tragedie pentru noi - suntem a 2-a țară după Siria ca exod al populației, avem cea mai mare rată a mortalității din UE. Ne dispare populația unui oraș mare în fiecare an.

Din păcate am folosit un termen pe care nu trebuia să îl folosesc - “holocaust”. Pentru mine Holocaustul este simbolul absolut al răului și, din greseală, l-am folosit inițial pentru a descrie durerea prin care trecem. Însă - evident - situația noastră nu poate fi comparată cu adevăratul Holocaust. Am șters cuvântul și înlocuit cu un termen generic (“genocid”), după primele atenționări primite.

Imi cer scuze pentru referința inițială - nu am avut nici cea mai mică intenție de a minimiza ororile întâmplate. M-au durut comentariile prin care se insinua că aș fi fundamental insensibil la ce s-a întâmplat atunci. Am vizitat Auschwitz și, recent, muzeul Holocaustului din Berlin, am citit în ultimii ani multe mărturii ale supraviețuitorilor. Știu in detaliu și m-am exprimat și asupra rolului Statului Român in acele timpuri - pentru că societatea noastră nu își recunoaște suficient vina in ororile nazismului. Am militat recent pentru educatia civică și morală (pe modelul Statului German care și-a recunoscut vina) și am vorbit despre importanța luptei împotriva oricărui regim ne-democratic și totalitar.

Cred că este o lecție bună nu doar pentru mine dar și pentru noi toți - folosim prea des aceste referințe in limbajul curent fără să ne dăm seama de consecințe. Dear Ambassador David Saranga - all my apologies.”