Președintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea de modificare a Legii 161/2003 prin care starea de incompatibilitate a aleșilor locali poate înceta în momentul în care aceștia renunță la una din funcțiile care determină conflictul de incompatibilitate, informează Mediafax.

Lege promulgata (foto arhiva)Foto: Facebook - Klaus Iohannis

Astfel, Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei se modifică şi se completează după cum urmează:

„Art. 77. – Conflictele de interese pentru preşedinţii şi vicepreşedinţii consiliilor judeţene sau consilierii locali şi judeţeni sunt prevăzute la art. 46 din Legea administraţiei publice locale nr. 215/2001, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

După alineatul (1) al articolului 91 se introduce un nou alineat, alin. (11), cu următorul cuprins: «(11) Starea de incompatibilitate durează până la data încetării de drept a mandatului în care alesul local a exercitat o funcţie sau o calitate incompatibilă cu aceasta sau până la data la care a încetat funcţia sau calitatea care a determinat starea de incompatibilitate.»", arată forma legii trimisă pentru promulgare.

Anul trecut, preşedintele Klaus Iohannis a atacat la CCR această lege, precizează Agerpres. El critica prevederea potrivit căreia "faptele săvârşite de persoanele aflate în exercitarea demnităţilor sau funcţiilor publice ce determină existenţa conflictului de interese sau a stării de incompatibilitate se prescriu în termen de 3 ani de la data săvârşirii lor".

CCR a admis sesizarea de neconstituţionalitate în cazul acestei prevederi, care nu se mai regăseşte în forma finală a actului normativ.

Şeful statului contestase şi prevederea referitoare la starea de incompatibilitate, însă aceasta a fost respinsă de CCR.

Tot luni, şeful statului a semnat decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea şi completarea Legii 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. ​