Parlamentul algerian se va reuni marţi pentru a desemna preşedintele interimar, a anunţat sâmbătă seară Consiliul Naţiunii, camera superioară a Parlamentului, relatează AFP, citată de Agerpres. Potrivit Constituţiei, Abdelkader Bensalah, preşedintele Consiliul Naţiunii, urmează să asigure interimatul pentru o perioadă de maxim 90 de zile în care va trebui să organizeze alegeri prezidenţiale.

Proteste masive in AlgeriaFoto: Captura YouTube

Această sesiune va avea loc la o săptămână după anunţul demisiei făcut de preşedintele Abdelaziz Bouteflika după 20 de ani la putere, sub presiunea comună a străzii şi armatei.

Sesiunea reunind cele două camere ale Parlamentului a fost decisă după o reuniune, joi, "sub preşedinţia lui Abdelkader Bensalah", potrivit unui comunicat al Consiliul Naţiunii citat de agenţia oficială de presă APS.

"Marţi, preşedintelui Consiliul Naţiunii (Abdelkader Bensalah) va prezida reuniunea Parlamentului pentru a anunţa vacant postul de preşedinte al ţării şi apoi să îl desemneze pe Abdelkader Bensalah ca şef al statului", a declarat pentru AFP Salim Rebahi, din cadrul serviciului de comunicare al camerei superioare a Parlamentului.

"Duminică (7 aprilie) se va reuni comisia mixtă însărcinată cu elaborarea regulamentului de desfăşurare a lucrărilor Parlamentului în sesiune comună", a adăugat el, precizând că "acest regulament trebuie votat marţi, înainte de desemnarea şefului statului".

Preşedinte de aproape 17 ani al Consiliului Naţiunii, Abdelkader Bensalah, 77 de ani, este un produs pur al regimului algerian şi un fidel al lui Abdelaziz Bouteflika. Deputat, ambasador, înalt funcţionar ministerial, senator, el a trecut prin mai multe funcţii şi a prezidat cele două camere ale Parlamentului, fără să fi ajuns vreodată ministru.

Manifestanţii algerieni, care ies pe stradă de peste o lună şi jumătate, s-au adunat din nou vineri pentru a protesta faţă de orice implicare a foştilor apropiaţi ai lui Abdelaziz Bouteflika în tranziţia politică