Localnicii din două comune din Bistrița-Năsăud sunt terorizați de mai bine de o săptămână de un urs bătrân care le ataca noaptea gospodăriile. Oamenii încearcă să sperie ursul, iar vânătorii organizează pânde zi și noapte, în speranța că vor da de urma animalului pentru a-l împușca, transmite Mediafax.

Ursoaica cu puiFoto: Captura YouTube

Ursul a atacat mai multe gospodării și a omorât 12 porci - șase în Milaș și alți șase în Urmeniș. Localnicii disperați au ajuns să facă de pază cu rândul în fiecare noapte și folosesc fel de fel de metode pentru a-l speria pe urs: fac focuri uriașe, folosesc aparate de radio care funcționează întreaga noapte, folosesc refectoare puternice pentru a supraveghea mioarele și vuvuzele pentru a-l îndepărta pe urs.

”Nu mai știm ce să facem să scăpăm de urs. Facem cu rândul în fiecare noapte la pază, ne temem să nu atace și oamenii”, spune o localnică. După ce ursul a atacat cinci gospodării din Milaș, intrând în grajdurile oamenilor și omorându-le porcii, sătenii și primarul comunei au solicitat, din nou, autorităților să îi scape de urs: fie să primească de derogare pentru a-l împușca, fie să îl tranchilizaeze și să îl ducă în altă parte.

Nu e prima dată când ursul le face pagube. Anul trecut, a omorât mai multe oi însă pentru că animalele nu erau crotaliate nu s-a primit avizul de împușcare acestuia.

În cele din urmă autoritățile au primit de la Ministerul Mediului derogarea pentru împușcarea animalului.