O operațiune de amploare a fost declanșată sâmbătă pentru căutarea pachetelor cu droguri, pe litoralul românesc, după ce mai mulți oamenii care le-au găsit pe plajă au anunțat la 112, potrivit Mediafax.

cocainaFoto: Hotnews

Comisarul Georgian Drăgan, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Poliției Române, a declarat, sâmbătă, într-o conferință de presă la Constanța, că 300 de polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi sunt angrenați în operațiunea care se desfășoară pe o suprafață de 90 de kilometri, de-a lungul litoralului, pentru a fi găsite pachete cu droguri.

„Operațiunea este în derulare. Peste 300 de polițiști, polițiști de frontieră, jandarmi se află pe litoralul românesc. Vorbim aici de peste 90 de kilometri pe care se efectuează aceste căutări. (…) Au fost găsite droguri inclusiv pe mare. Tocmai de aceea, această operațiune a beneficiat de sprijinul a două elicoptere din cadrul MAI, dar și a 14 ambarcațiuni din cadrul Poliției de Frontieră. S-au folosit, bineînțeles, și scafandri în aceste căutări de astăzi. Operațiunea este în derulare și sperăm să găsim toate coletele care conțin droguri pentru a înlătura orice potențial pericol la adresa cetățenilor din Constanța”, a spus Drăgan.

El a spus că au fost oameni care au găsit colete și au anunțat la 112 și nu există informații cum că între cei care au găsit ar fi păstrat pachetele cu droguri. „Au fost și persoane care au semnalat faptul că au găsit anumite colete și le mulțumim pe această cale că au ales să alerteze de îndată autoritățile. (…) Din datele pe care le dețin în prezent nu există nicio persoană care să fi găsit droguri și să nu fi declarat la 112. Toate aceste activități se desfășoară în cadrul unui dosar penal în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de droguri de risc. Toate activitățile sunt coordonate de DIICOT. Bineînțeles, procurori din cadrul DIICOT se află în Constanța și coordonează aceste activități”, a mai spus comisarul Drăgan.

Potrivit comisarului Georgian Drăgan, până în prezent nu se cunoaște cantitatea exactă de droguri găsită pe litoral, fiind o acțiune încă în desfășurare.

Polițiștii constănțeni avertizează oamenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, deoarece acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare, peste 90%, ce pot pune în pericol viața.

"ATENȚIE! Conținut periculos! Avertizăm cetățenii din zona litoralului românesc să nu deschidă pachete pe care le găsesc pe plajă, să anunțe cel mai apropiat polițist sau să sune la 112, dacă găsesc astfel de colete. Acestea pot conține droguri cu o concentrație foarte mare (peste 90%), ce pot pune în pericol viața!", se arată într-o informare a Poliției Constanța.

Polițiștii mai anunță că, în momentul de față, pe litoralul Mării Negre, este în derulare o amplă operațiune, într-un dosar de trafic de droguri, derulată de polițiști, polițiști de frontieră și jandarmi, sub coordonarea DIICOT.

Zeci de pachete cu cocaină au fost aduse de valuri la mal, pe plajele litoralului românesc, din Năvodari până la Mangalia, până în prezent fiind vorba despre o cantitate ce depășește o sută de kilograme. Potrivit unor surse judiciare, pachetele au fost găsite începând de vineri, pe diferite plaje de pe litoralul românesc, de oameni, aceștia alertând autoritățile.

Pe 29 martie 2019, procurorii DIICOT au adus la sediul central din Capitală saci întregi de cocaină găsiți într-o șalupă din Delta Dunarii, drogurile având o valoare estimată pe piață de 300 de milioane de euro. Anchetatorii au fost sesizați după ce, pe raza unei localități din județul Tulcea, dintr-o dubiță înmatriculată în România a căzut un pachet ambalat conținând un kilogram de cocaină, cu puritate de 90%.

Constănțenii fac glume, pe Facebook, pe seama faptului că, de două zile, sute de pachete de cocaină au fost găsite pe plajele litoralului, oamenii invitându-se la „cules”, sau bucurându-se că „în sfârșit, avem cu ce promova turismul românesc”. „Plajele Eforie se vor numi Euforie”,scriu constănțenii.

„Abia aștept anunțul care va suna așa: >”, „După treaba asta, plajele Eforie se vor numi Euforie”, „Cam în ce zona? Întreb pentru un prieten, să nu meargă pe acolo”, spun mesajele.