Prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a cerut președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan să respecte rezultatul alegerilor locale, după ce partidul său AKP a pierdut controlul asupra capitalei Ankara și asupra celui mai mare oraș, Istanbul, scrie politico.eu.

Frans TimmermansFoto: gov.ro

"Turcia s-a îndepărtat de valorile europene cu viteză maximă, în ultimii ani. Sperăm că acum lucrurile nu se vor înrăutăți ca urmare a faptului că partidul de guvernământ AKP (Partdiul Justiție și Dezvoltare) nu va respecta rezultatul alegerilor”, a spus înaltul oficial european, într-un interviu pentru publicația Welt Am Sonntag.

Votând pentru partide care îmbrățișează valorile europene, cetățenii turci au transmis un semnal clar puterii, mai crede Timmermans. ”Erdoğan trebuie să ia aminte la asta și să încerce să aducă politicile sale mai aproape de valorile europene” a completat el.

În ceea ce privește varianta de a pune capăt definitiv negocierilor dintre UE și Turcia, Timmermans a spus că ar fi totuși o greșeală și o descurajare a partidelor cu orientare pro-europeană.

”Știu că Turcia este la ani lumină distanță de Uniunea Europeană, însă a încuia acum ușa prin încetarea oricăror negocieri nu este în interesul Uniunii Europene”, a mai spus Timmermans.

În alegerile locale care au avut loc duminica trecută, partidul conservator al președintelui turc AKP a pierdut controlul asupra capitalei Ankara și asupra celui mai mare oraș, Istanbul. La scurt timp după închiderea urnelor, AKP a anunțat că va contesta rezultatele alegerilor.