Scrisoarea-pamflet a unui profesor din Iași către Ministrul Justiției: Să‑ţi fie ruşine, Tudorele!

de N.O.     HotNews.ro
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:18 Actualitate | Esenţial


Eugen Munteanu
Foto: Captura YouTube
Un profesor al Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi, Eugen Munteanu, își exprimă nemulțumirea şi revolta faţă de activitatea lui Tudorel Toader în calitatea sa de ministru al Justiției într-un text publicat în Ziarul de Iași și pe care autorul îl cataloghează drept pamflet. Acesta scrie că lui Tudorel Toader ar trebui să îi fie rușine că s-a angajat, ca ministru al Justiției, ”într‑o tenace operaţiune politică nelegitimă şi imorală de modificare a legilor, codului penal şi a structurilor administrative ale justiţiei, în scopul de a "spăla" dosarele penale ale mai‑marilor zilei”. Totodată, Munteanu, care este, de asemenea, profesor invitat al Universităţilor din Jena şi Viena, acuză că rectorul "autosuspendat" Toader ”afectează grav, prin asociere, imaginea ”Universităţii din Iaşi””.

Redăm mai jos textul profesorului Munteanu și explicațiile sale cu privire la acesta:


Domnule judecător, vă rog să luaţi în seamă că textul de mai jos este un pamflet, adică un text literar din specia lirică, în care autorul îşi exprimă direct, mai frust şi mai expresiv, propriile sentimente şi idei, fără pretenţia de a avea perfectă dreptate sau de a fi pe placul tuturor. În cazul în care voi fi dat în judecată pentru calomnie, vă declar că voi prezenta acest text ca probă a nevinovăţiei mele, în respectivul eventual proces, dovedind, punct cu punct, veracitatea afirmaţiilor mele. Mai declar că sunt la curent, domnule judecător, cu datoria de a respecta demnitatea persoanei, a oricărei persoane, şi că sunt obligat, atât de lege, cât şi de bunul simţ, să evit cuvintele şi expresile jignitoare la adresa oricărei persoane, chiar şi a acelora pe care le detest şi le dispreţuiesc din tot sufletul. Îmi dau seama că nu am dreptul să folosesc într‑o publicaţie cuvinte precum "şobolan", "porc", "hoţ", "mafiot", "servitor" sau "slugă", "mediocru", "mincinos", "lacom", "impostor" etc., precum şi orice înjurătură din seria celor pe care bogata noastră limbă română ni le pune la dispoziţie!

Acestea fiind zise, iată ce am de spus.

***

Dragă Tudorele, ar trebui să îţi fie ruşine că persişti în a păstra funcţia de rector al primei universităţi din ţara noastră, după ce, ca ministru al "justiţiei", te‑ai angajat să le asiguri impunitatea infractorilor de orice tip, mai ales a hoţilor din avutul public, căutând tot felul de tertipuri spre a‑i scăpa de pedeapsa cuvenită, care nu poate fi decât puşcăria. Faci asta îngrădind independenţa justiţiei şi schilodind pe toate căile legile, pe care pretinzi că le cunoşti în calitate de expert! Care expert, Tudorele? Expertiza ta se află la nivelul unui amărât de juristconsult de podgorie, nivel cu care ţi‑ai şi început cariera, ca mărunt activist pecerist. La acelaşi nivel, cred, ai şi rămas! Poţi să te dai peste cap de o mie de ori, să te laşi slăvit cât pofteşti de yesman‑ii cu care ţi‑a plăcut întotdeauna să te înconjori şi să îi asmuţi împotriva mea, vei rămâne pentru totdeauna ce ai fost destinat să fii: un modest notar de ţară, fără orizont, fără cultură, fără lecturi. Ce limbă străină vorbeşti, domʼ profesor, şi câtă latină pricepi, ca jurist? Ai scris cumva la viaţa ta un articol original de zece pagini şi nu am dat eu peste el? Trepăduşii tăi ţi‑au cerut vreodată să prezinţi un articol ISI original, cum ne cer nouă, celorlalţi?

Poţi scrie sau rosti câteva fraze în limba română fără poncife şi expresii răsuflate, mieroase şi tautologice, Tudorele? M‑ai întrebat, îţi aminteşti, imediat după ce te făcuseşi ales rector, pe un hol al Universităţii, dacă, cunoscându‑ne noi de tineri, de pe vremea când organizam admiterea la Facultatea de Drept, "suntem în aceeaşi barcă"! Lipsit de spontaneitatea necesară am bâiguit ceva ambiguu! N‑am îndrăznit să îţi spun că nu te‑am votat şi am suferit când ai ieşit rector al Universităţii a cărei siglă am purtat‑o cu mândrie de zeci de ori în toată lumea! Îţi răspund acum, clar: Nu, nu suntem în aceeaşi barcă! Eu sunt în barca celor care pierd mereu, dar nu îşi pierd speranţa! A celor care mai cred că România poate fi o ţară civilizată! A celor care nădăjduiesc că proştii, neobrăzaţii, impostorii, gregarii, analfabeţii agresivi, asistaţii sociali şi pomanagii vor deveni până la urmă o minoritate şi în ţara noastră! A celor care speră că ziariştii găşcari şi cumpăraţi, politicienii fără tată şi mamă, indivizi cu educaţie sumară sau madame exersate în cea mai veche meserie a maicii Eva, cu un vocabular de o mie de cuvinte, dar cu un tupeu fără limite, profesorii şi medicii, judecătorii, avocaţii sau procurorii corupţi, episcopii simoniaci sau pederaşti, poliţiştii pleşcari şi laşi, ca şi delapidatorii sau afaceriştii veroşi vor dispărea sau îşi vor micşora sămânţa! A celor care simt că înaintaşii noştri, miile de ţărani umili care au înălbit cu oasele lor câmpurile de luptă de la Vaslui, Călugăreni, Mărăşeşti sau Cotul Donului, merită nişte urmaşi mai demni decât noi! A celor pentru care cultura românească, aşa mică cum pare ea, este un edificiu magnific şi fără preţ! A celor învăţaţi de părinţi că nu se cuvinte să furi din avutul altuia, cu atât mai puţin din cel public. A celor care au asimilat lecţia unui fost preşedinte american, care spunea că, înainte de a‑i pretinde ceva, trebuie să te întrebi ce ai dat tu ţării! A celor care şi‑au lăsat fiii şi fiicele să‑şi caute un rost în lumea largă, în loc să‑i "aranjeze" în slujbe, în universitatea noastră, ca pe propria moşie, cum ai făcut‑o tu cu feciorul tău!


Tu însă, după ce ai devenit rector manipulând "cu măiestrie" patimi omeneşti josnice precum lăcomia şi dorinţa de parvenire, te‑ai "autosuspendat" - cine a mai pomenit vreodată aşa ceva?! - ca să te pui în slujba celor care îţi asigură un cumul de pensii neruşinat de mari şi nemeritate, nişte şmecheri şi hoţomani, care, unul, nu este în stare să deprindă cu nici un chip folosirea corectă a prepoziţiei pe ca marcă a acuzativului în română, iar altul, fost student repetent, şi‑a "tras" latifundii întregi, cu bălţi cu tot, într‑unul din cele mai sărace judeţe ale ţării! Pentru ei şi întrega lor haită, a trebuit ca inventivitatea ziariştilor români să producă un nou cuvânt: penali! Nu l‑am iubit deloc pe un Adrian Năstase! Mi‑a fost jenă şi în timpul guvernării lui că în ţara mea nu s‑a putut găsi un prim‑ministru mai bun decât un intelectual pus pe căpătuială. Am ajuns acuma să îl respect cumva pe fostul prim-ministru pentru decenţa de a se fi dus la puşcărie, dacă acesta a fost să fie verdictul unui tribunal.


Revenind la noi doi, Tudorele, simptomul maximei neruşinări a fost pentru mine porunca pe care ai dat‑o ca parcarea din faţa intrării principale să fie blocată, alandala, zi şi noapte, de cele patru microbuze ale Universităţii, numai pentru ca să nu se mai poată apropia nu ştiu ce protestatar care să te conteste! Din nou, ca pe propria moşie! (Aici mă autocenzurez! In petto, a urmat o serie de imprecaţii din repertoriul soldăţesc!) Da, asta a fost picătura care a umplut paharul! Pentru ca ambiţia ta ciocoiască să fie satisfăcută, neputând să parchez civilizat, fie şi la miezul nopţii, a trebuit să car cu spinarea câteva cutii pline cu cărţi!

Sunt convins, Tudorele, că nu îţi va fi deloc ruşine! Nu are de ce să îţi fie ruşine, în raport cu valorile şi criteriile după care ai fost educat şi potrivit inteligenţei şi sensibilităţii cu care ai fost înzestrat! Mie însă mi‑e ruşine! Mi‑e ruşine că Universitatea profesorilor mei şi a mea, care m‑a primit, ca o alma mater, student, în urmă cu 45 de ani, şi pe care am servit‑o neîntrerupt, a încăput pe mâinile unui asemenea rector, nereprezentativ şi nedemn!


Despre Eugen Munteanu (sursa Wikipedia)

Eugen Munteanu a fost, între 1997 și 1999, lector de limbă română la Universitatea Paris IV - Sorbona, iar între 1999 și 2001 a lucrat în calitate de cercetător invitat la Institutul de Romanistică al Universității “Friedrich Schiller” din Jena. Între 2006-2008 și 2009-2010 a fost profesor-invitat la Institutul de Romanistică al Universității din Viena. Între 2009-2013 a fost director al Institutului de Filologie Română "A. Phillipide".

În prezent este profesor la Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza din Iași” și director-coordonator al Centrului de Studii Biblico-Filologice ”Monumenta linguae Dacoromanorum”.

Din 2011 - Membru titular al Uniunii Scriitorilor din România.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.14299 vizualizari

 • +21 (21 voturi)    
  Baroanee... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:25)

  un domn [utilizator]

  Acesta este Tudorel...
  https://adevarul.ro/locale/targu-jiu/cum-ajuns-poetul-tudor-arghezi-detinut-lagarul-targu-jiu-pamfletul-l-a-trimis-gratii-artist-1_555f3667cfbe376e357a07bf/index.html
  • +10 (10 voturi)    
   România pierduta... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 16:46)

   contributor.bis [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Cât de trist, ba chiar dramatic, este sa fii uimit ca, în societatea româneasca, mai sînt înca oameni inteligenti si demni.
   Optimistii vor zice ca înca mai sînt sperante. Pesimistii, ca, pentru generatiile actuale, este prea tîrziu.
   Romînie, ai fost blestemata sa incapi pe mîni netrebnice !
   • +4 (4 voturi)    
    Merita Deratizata Romania de Ciuma (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 21:45)

    un domn [utilizator] i-a raspuns lui contributor.bis

    Roshie si mai nou de Ciuma Verde Sovietica iudemerista
 • -21 (33 voturi)    
  foarte specialist! (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:30)

  gpavel [utilizator]

  lingvistică şi filologie românească, lingvistică generală şi teoria limbii, filosofia limbajului, istoria ideilor lingvistice, studii biblice, semantică şi lexicografie
  • +2 (4 voturi)    
   te-a obosit rau... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 16:11)

   Foxcrawl.com [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   insiruirea aia de cuvinte. Clar ca la tine expertii sunt gasiti prin studiourile de televiziuni. Dar hai, nu fi suparat pe pamfletul profesorului ca doar nici tu nu-l cunosti pe Tudorel de-o viata ca sa-i iei partea cu sarg.
  • +6 (8 voturi)    
   Pavele pavele.... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 16:12)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   De la tine pân-la dracu/calea-i moale ca bumbacu, și ai parcurs-o fără ezitare în calitate de prostak-zvoner-răspânak al PSD.
   Îți place sau nu, așa arată un specialist, nu un procuror comuist care a dat din coate ca să ajungă în vârful piramidei ierarhice, un arivist de doi bani care nu știe să vorbească (aici face casă bună cu restul găștii de kleptocrați bugetofagi în frunte cu duamna Veorika ot Videle).
   În rest îți sugerez să îți legi o pamblică de genunche pentru a-ți arăta adeziunea la linia Partidului (ăla unic, partidul stat, PCR-FSN-PDSR-PSD).
  • +6 (8 voturi)    
   care este problema? (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 17:36)

   T-Ora [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Si care e problema? Sunt mult mai multe teme de cercetare in lingvistica decat in drept. iar scoala romaneasca de filologie este mult mai buna si cunoscuta international decat cea de drept.
   In plus CV-ul lui Toder este de o mediocritate crasa, numai pseudo-studii fara nici o relevanta stiintifica, publicate in diverse reviste sau la diverse edituri romanesti.
   Daca asta este CV ul unui profesor universitar si rector pe deasupra, atunci nu trebuie sa ne mire ca Romania este in coada clasamentelor universitare.
  • +4 (6 voturi)    
   Specialist indeed, nu bashina securista (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 18:40)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Ca TurdDorel!!!
  • +2 (4 voturi)    
   Ce stii tu? (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 18:50)

   ber [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Ce stii tu despre lingvistica si teoria limbii? Ce stii tu despre istoria limbilor, despre legatura cu istoria popoarelor, despre legile lingvisticii, cum se transforma si evolueaza fonemele? Tu crezi ca astea sunt lucruri de neglijat in cultura neamurilor?
  • 0 (0 voturi)    
   sictir (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:52)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui gpavel

   Hai sictir, martafoiule...
 • +28 (32 voturi)    
  Preocuparile unui bubos (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:38)

  ducu27 [utilizator]

  Daca ar avea coloana vertebrala, ar trebui sa ii explodeze obrazul de rusine bubosului. In schimb el are impresia ca daca isi scoate negi, va fi mai indragit.
  • +21 (25 voturi)    
   ceri cam mult de la o nevertebrata (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:49)

   linarel [utilizator] i-a raspuns lui ducu27

   .
   • +3 (3 voturi)    
    Da' (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 19:48)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui linarel

    n-a fost si Tudorel procuror comunist?
    Sau la el nu se pune...
  • +8 (10 voturi)    
   Năravul trebuia să și-l scoată. (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 13:43)

   asavreau [utilizator] i-a raspuns lui ducu27

   Din păcate Tudorel este un pupincurist al infractorilor.Acum este vizibil pentru-că infractorii au mințit și au acaparat puterea.Putem scăpa de Tudorel și infractori participând la vot și să nu mai votăm PSD-ALDE.
 • +17 (21 voturi)    
  păcat (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:45)

  nahir [utilizator]

  de diamantele pe care gargamel nu va ști să le aprecieze. Dacă ar fi avut capacitatea asta, nu ar mai fi fost ministrul justiției obedient, pupincurist și lichea care este. OUG-ul dorit atât de mult de dragnea, trădiceanu, voiculescu și ceilalți ca ei, nu o dă doar de frica pușcăriei. E singurul motiv.
 • +13 (19 voturi)    
  asta e epifanie pe fata ! (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:49)

  Dimijoarei_Obt [utilizator]

  Au inceput telectualii sa se implice in viata statului ! Chiar daca sunt de carton, este un mare pas inainte pentru umanitatea din Romania ! Sa le uram, Vant in pupa !
 • +23 (25 voturi)    
  Tudorel (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:52)

  florinos [utilizator]

  Tudorel Toader, cu scoala la Panciu si Bălți le ține lecții de Drept profesorilor din conducerea UAIC Iași, decanul Facultății de Drept le-a interzis profesorilor sa se pronunțe legat de Legile Justitiei modificate de rectorul Tudorel.
 • -7 (11 voturi)    
  Errata CV (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 14:56)

  DanTeo [utilizator]

  Acoperit iarna si descoperit vara.
 • +6 (8 voturi)    
  bine zis (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 15:02)

  iareu [utilizator]

  pacat ca cel care trebuie sa inteleaga e incapabil de a o face ! Se poate numi aceasta icapacitate HANDICAP ??????
 • -1 (3 voturi)    
  Foarte tare... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 15:58)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... acum fa si pentru fisu lu' Plesu unul :)
 • -4 (8 voturi)    
  O fi domnul in cauza un erudit in lingvistica si (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 16:52)

  xrogo [utilizator]

  filologie dar sa-si dea cu parerea despre justitie e cam anapoda, asta ca sa nu fiu dur, vorba lui Tudorel, sa ne cunoastem competentele!
  • +1 (1 vot)    
   Tractoristul TurdDorel e Competent? (Duminică, 7 aprilie 2019, 6:44)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Wooow, dar nu ma mai mir, voi pesedoii aveti notiuni stranii despre competenta!!!
  • 0 (0 voturi)    
   ptr. tine (Duminică, 7 aprilie 2019, 11:56)

   Ilidia [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   Chestia cu competentele e valabbila si ptr. cei dusi cu pluta ca tine...competentule.
 • +3 (7 voturi)    
  un NIMIC (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 17:13)

  Irist [utilizator]

  Este un om de nimic. Pacat ca este din Iasi - aici numarul impostorilor este mai mic decat in Bucuresti. Sper sa ramana acolo.
  • +1 (1 vot)    
   Nu e din Iasi ci din Vulturu, Vrancea (Duminică, 7 aprilie 2019, 6:45)

   Dalinar [utilizator] i-a raspuns lui Irist

   Zona de campie, aia abundenta in tractoristi.
 • +4 (8 voturi)    
  Totusi... (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 17:30)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Ce nu vad la dl Munteanu e sentimentul rusinii ca o MAJORITATE a cadrelor didactice din numita taraba universitara a votat o asemenea nulitate rector? Au votat dupa chipul si asemănarea lor, fiind si ei nulitati profesionale, ajunse pe usa din spate in Universitate pe bază de clientelism sau dosar. Cu totii stiau bine cine a fost Toader, ce a făcut ca propagandist pcr, „avocat” al gruparilor infractionale, despre legaturile lui cu Gorghiu si ceilalti uslasi etc. SI TOTUSI AU VOTAT. Dl profesor Munteanu va întelege ca TOTI ACESTIA au facut in egala masură universitatea de râs când au votat si TOTI sunt in egala masura responsabili că azi cea mai veche universitate din tara nu mai e clasata nici macar in primele 1000 din Europa. Rusine Tudorel Toader, dar rusine si celor care l-au votat,
 • -1 (1 vot)    
  danga langa (Duminică, 7 aprilie 2019, 9:42)

  Aquariuss [utilizator]

  Nu mi-a placut si nici acum nu-mi place acest pesronaj alunecos insa totusi nu pot sa nu ma gandesc ca el a fost pus acolo sa faca ceva si nu a facut (inca) ! Nici nu vreau sa-mi imaginez cum ar fi fost daca in locul lui era numit unul de teapa lui Iordache ! Executa ordinul scurt si fara sa comenteze iar apoi ce iesea din asta numai Dumnezeu poate sti asta .Toader a reusit cu toata presiunea sa duca meciul in prelungiri unde asa cum se spune ”orice rezultat este posibil” si imi inchipui ca treaba asta nu a fost deloc usoara !


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by