Unul dintre suspecții în dosarul de trafic de droguri în care este implicat şi Mihai Pleșu, fiul filosofului Andrei Pleșu, este un cetăţean britanic care aproviziona un alt membru al rețelei, din București, iar de la acesta drogurile ajungeau la Iași, unde erau vândute în special în cluburi, potrivit procurorilor DIICOT. Mai multe persoane vizate în acest dosar sunt audiate la DIICOT Iași.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unui comunicat de presă transmis de DIICOT, procurorii de Serviciul Teritorial Iaşi împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară au făcut vineri opt percheziții în București, Iași și în comuna ieșeană Probota, într-un dosar în care mai multe persoane sunt cercetate pentru trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

Anchetatorii s-au sesizat în septembrie 2018 că mai multe persoane din județul Iaşi comercializează droguri de risc - cannabis (skunk) şi droguri de mare risc - comprimate ecstasy (MDMA) mai multor consumatori din municipiul Iaşi. Unul dintre suspecți - o femeie - comercializează cannabis cu suma de 60-70 lei/gram, iar în perioada în care în Iași sunt organizate, în diferite cluburi, evenimente muzicale, în principal cu specific tehno, femeia se aprovizionează şi cu ecstasy (MDMA).

Conform procurorilor DIICOT, unul dintre suspecții din judeţul Iaşi a mers periodic în Bucureşti, de unde s-a aprovizionat, de la un alt suspect, cu diferite cantităţi de droguri, pe care apoi le-a transportat în municipiul Iaşi, pentru vânzare.

"Suspectul care locuieşte în Bucureşti a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu droguri pentru dealer-ul din judeţul Iaşi, acesta făcând totodată demersuri pentru înfiinţarea unei culturi ilicite de cannabis de tip in-door, fiind sprijinit în aceste activităţi şi de către concubina sa, care cunoştea toate detaliile legate de activităţile infracţionale derulate, sprijinindu-l şi implicându-se în mod direct prin intermedierea unora dintre tranzacţii, suport financiar, comunicarea anumitor aspecte persoanelor din legătura infracţională, aceasta fiind la rândul său consumatoare de droguri", menționează procurorii DIICOT.

În urma cercetărilor s-a stabilit că sursa de aprovizionare cu droguri a suspectului din Bucureşti era un cetățean britanic, care a fost ajutat de către prietena sa, cetăţean român.

În urma perchezițiilor de vineri au fost descoperite locații prevăzute cu dispozitive de cultivare și întreținere a plantațiilor (lămpi speciale, cort, ventilatoare, ghivece), precum și diferite cantităţi de cocaină, cannabis, ecstasy, rezină cannabis (hașiș), ciuperci halucinogene, cântare electronice de precizie, grindere pentru mărunțit substanța vegetală.

Mai multe persoane au fost duse la sediul DIICOT Iași pentru audieri.

Surse judiciare declarau pentru HotNews.ro că unul dintre suspecți este Mihai Pleșu, care a fost ridicat de anchetatori de la locuința sa din București.