INTERVIU Comisarul european pentru Justiţie Vera Jourova: În România nu mai vedem că este recunoscută domnia legii

de Andreea Ofiteru     HotNews.ro
Vineri, 5 aprilie 2019, 14:15 Actualitate | Esenţial


Vera Jourva, comisarul european pentru Justiţie şi Consumatori
Foto: Hotnews
În România nu mai este recunoscută domnia legii, adică un sistem judiciar independent şi un sistem de urmărire penală independent, iar politizarea instituţiilor şi a proceselor este foarte periculoasă, spune, într-un interviu acordat HotNews.ro, comisarul european pentru justiție Vera Jourova. Ea consideră că România a lucrat foarte bine la reformele în justiție până în ianuarie 2018, când lucrurile au luat o altă turnură şi au început să meargă într-o direcţie greşită.

Adoptarea ordonanțelor de urgență pe codurile penale și contestația în anulare ar împinge România spre declanșarea Articolului 7, adică suspendarea dreptului de vot în parlamentul European, mai spune oficialul de la Bruxelles.

Comisarul european a declarat că România a lucrat foarte bine la reforma justiţiei până în ianuarie anul trecut, dar de atunci lucrurile au luat o altă turnură. "Au fost câteva schimbări ale legii legate de sistemul judiciar şi de urmărire penală pe care noi le vedem defavorabile. Şi principiul este în ţările membre trebuie recunoscută domnia legii şi asta înseamnă un sistem judiciar independent şi un sistem de urmărire penală independent. Şi asta nu mai vedem în România, iar politizarea instituţiilor şi a proceselor este foarte periculoasă", a mai spus Vera Jourova.

Pe scurt:
 • Despre situaţiei justiţiei din România. În ultimul raport foarte cuprinzător din ianuarie anul trecut, am făcut recomandări concrete care puteau fi realizate, iar România a lucrat foarte bine la reforme până la acel moment. Şi apoi, dintr-o dată, lucrurile au luat o altă turnură şi au început să meargă într-o altă direcţie, pe care noi o numim direcţie greşită. Au fost câteva schimbări ale legii legate de sistemul judiciar şi de urmărire penală pe care noi le vedem defavorabile.
 • Despre cele două ordonanţe de urgență pregătite de Guvern pe Codurile penale și contestația în anulare. Ne-am exprimat foarte clar că aceste două ordonanţe de urgenţă vor creşte îngrijorarea noastră. Eu folosesc acum un limbaj diplomatic, dar nu vrem să vedem aceste ordonanţe adoptate, pentru că situaţia se va înrăutăţi.
 • Despre activarea Articolului 7. Dacă vedem încălcarea statului de drept, va trebui să o facem. Nu vreau să spun că va fi cazul României, dar aceste două ordonanţe vor împinge ţara aproape de acest lucru.
Interviul integral:

HotNews.ro: Doamnă comisar Vera Jourova, spuneţi-ne ce legătură există între declanşarea articolului 7 şi MCV? E condiţionată declanşarea articolului 7 de suspendarea MCV-ului?

Vera Jourova: Conexiunea este că sunt între legile europene. Acestea sunt două instrumente diferite care se adresează unor probleme similare. După cum ştiţi, MCV-ul a început înainte de aderarera României la Uniunea Europeană ca standard pe care Uniunea Europeană l-a stabilit. Este fantastic să aderi la Uniunea Europeană, dar încă sunt multe de făcut în sistemul judiciar, în sistemul de urmărire penală, în special în lupta cu corupţia şi cu frauda financiară. Guvernul României s-a angajat să facă aceste lucruri. Când am preluat această poziţie în 2014, am văzut multă frustrare din partea românilor care considerau că au făcut totul în privinţa MCV şi că lucrează la reforma justiţiei, că au rezultate pozitive şi sistemul de urmărire penală merge bine, deci de ce MCV-ul continuă? Noi tot timpul am spus că încă sunt lucruri de făcut. Iar în ultimul raport foarte cuprinzător, din ianuarie anul trecut, am făcut recomandări concrete care puteau fi realizate, iar România a lucrat foarte bine la reforme până la acel moment. Şi apoi, dintr-o dată, lucrurile au luat o altă turnură şi au început să meargă într-o altă direcţie, pe care noi o numim direcţie greşită. Au fost câteva schimbări ale legii legate de sistemul judiciar şi de urmărire penală, pe care noi le vedem defavorabile. Şi principiul este că în ţările membre trebuie recunoscută domnia legii şi asta înseamnă un sistem judiciar independent şi un sistem de urmărire penală independent. Şi asta nu mai vedem în România, iar politizarea instituţiilor şi a proceselor este foarte periculoasă.

HotNews.ro: Ce se va întâmpla dacă Guvernul va adopta cele două ordonanţe de urgenţă pentru modificarea Codurilor penale și contestația în anulare?

Vera Jourova: Ne-am exprimat foarte clar că aceste două ordonanţe de urgenţă vor creşte îngrijorarea noastră. Eu folosesc acum un limbaj diplomatic, dar nu vrem să vedem aceste ordonanţe adoptate pentru că situaţia se va înrăutăţi. Ne-am exprimat poziţia foarte clar în această privinţă şi acum vrem să vedem ce se va întâmpla şi apoi vor veni şi reacţiile. Aţi întrebat despre legătura dintre MCV şi articolul 7 - acestea sunt uneltele pe care noi le avem pentru statele membre. Aceste unelte nu sunt inventate de Comisie, a fost stabilit mai demult că vor fi unelte pe care le putem folosi şi mecanisme pe care le vom declanşa pentru încălcare sistemică a statului de drept - aceasta este definiţia articolul 7. Deci va trebui să evaluăm situaţia în cazul în care cele două ordonanţe vor fi adoptate şi vom decide ce vom face.

HotNews.ro: Ce ar putea determina, concret, activarea articolului 7?

Vera Jourova: Este foarte clar că, după cum am văzut, dezolvarea pozitivă este descrisă în raportul MCV de anul trecut, este descrisă în raportul Comisiei de la Veneţia. De asemenea, mai este şi ceea ce în diverse stadii ale statului de drept ar trebui admis de statele membre şi ce înseamnă concret pentru România. Ceea ce ar trebui să se întâmple este foarte clar - ceea ce se întâmplă înainte ca Articolul 7 să fie activat, aşa cum văzut în cazul Poloniei. A fost dialogul, un dialog intens după ce Polonia a început să facă reforma justiţiei pe care noi am văzut-o ca primejdioasă pentru imparţialitatea şi independenţa sistemului de justiţie, deci a trebuit să acţionăm atunci când început să facă reformele şi să adopte legile. Am făcut recomandări care nu au dus nicăieri în Polonia, fără niciun fel de îmbunătăţire, deci atunci am activat Articolul 7. În cazul oricărei alte ţări, când vom vedea că statul de drept are de suferit, vom avea un dialog intens, pentru că nu este o situaţie uşoară nici pentru Comisia Europeană. Avem atât de multe probleme de rezolvat în Uniunea Europeană, o mulţime de ameninţări externe, multe lucruri care trebuie rezolvate în Uniunea Europeană. Deci am vrea să vedem că principiile Uniunii Europene sunt respectate în toate statele membre şi nu este o plăcere pentru Comisia Europeană să declanşeze Articolul 7. Dar dacă vedem încălcarea statului de drept, va trebui să o facem. Nu vreau să spun că va fi cazul României, dar aceste două ordonanţe vor împinge ţara aproape de acest lucru.

HotNews.ro: Ce relevanţă are ameninţarea cu declanşarea Articolului 7 dacă pentru suspendarea dreptului de vot al unui stat este nevoie ca majoritatea statelor membre să-şi dea acordul? Avem cazul Poloniei şi al Ungariei care au spus că nu vor vota pentru suspendarea dreptului de vot.

Vera Jourova: Procesul în sine are sens. Suspendarea dreptului de vot are loc în ultimă instanţă. Dar noi vrem să obţinem schimbarea abordării statelor membre. Interesul nostru primar nu este să suspendăm dreptul la vot al statelor membre. Comisia vrea să vadă că statele respectă din nou statul de drept. De aceea, procesul este foarte important, există un dialog continuu. La un moment dat al procesului, pentru declanşarea Articolului 7 invităm statele membre să spună cum văd ele parametrii statului de drept şi cum vor trebui încurajate în statele membre şi în ce măsură problemele cu statul de drept dintr-o ţară duc la scăderea încrederii în acest stat din partea celorlalte state. Acest lucru este un factor foarte important. Avem nevoie de o încredere foarte puternică unii în ceilalţi în privinţa sistemului judiciar, pentru că avem sistemul de recunoaştere a deciziilor principale. Cum pot unele state care nu au încredere în celelalte să le recunoască deciziile altui stat? Şi este problematic pentru cetăţenii care călătoresc peste tot. Deci procesul este important. Cum am spus, nimeni nu doreşte să activeze Articolul 7 în mai multe cazuri, dar dacă este inevitabil vom face acest lucru.

HotNews.ro: Preşedintele României propune un referendum prin care oamnii să-şi exprime opinia faţă de justiţie. Cât de relevant este în această situaţie?

Vera Jourova: Ar putea să fie o contribuţie interesantă pentru dezbaterea publică privind modul în care sistemul judiciar ar trebui să funcţioneze în beneficiul românilor, pentru că acest lucru este important. Vin în România destul de des şi văd cum standardul de viaţă a crescut, dar văd şi cum mulţi oameni, la fel ca în alte ţări, trăiesc încă în sărăcie şi au mari probleme financiare. Cum se pot împăca oamenii cu această situaţie când cazuri de corupţie vor fi iertate cu ajutorul justiției? Aş vrea să văd dreptate elementară şi justiţie în toate statele membre, astfel încât oamenii să aibă încredere în instituţii, inclusiv în justiţie. Dacă în România va avea loc un referendum, sunt sigură că discuţiile publice nu vor fi despre problemele legale. Desigur că vor exista şi nişte dezbateri între experţi, dar probabil că vor fi discuţii despre dreptatea elementară şi încredere elementară în instituţiile sistemului juridic şi de urmărire penală. Şi poate aduce rezultate pozitive pentru că oamenii vor vorbi mai multe despre aceste lucruri şi vor înţelege de ce este important pentru fiecare cetăţean.

HotNews.ro: Ştiţi că desemnarea procurorului european se află într-un blocaj. Cât de importantă este desemnarea procurorului general până la alegerile europarlamentare?

Vera Jourova: Este important ca munca în biroul procurorului european să înceapă anul viitor cu rapiditate, pentru că avem planuri realiste şi un calendar bine stabilit pentru numirea unui procuror european şef în prima parte a acestui an. Deci avem nevoie să vedem persoana aleasă, numită şi să înceapă să lucreze.

Ce şanse are doamna Kovesi dacă se amână numirea după alegerile europene?

Vera Jourova: Încă are şanse mari. Parlamentul European votează pentru ea. Nu vreau să speculez cu privire la acest lucru, dar aş vrea să văd că procesul continuă, de aceea nu vreau să văd obstacolele din partea părţii române.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4106 vizualizari

 • -19 (25 voturi)    
  Stie ce e in ordonante? (Vineri, 5 aprilie 2019, 15:18)

  Gigi Kent [utilizator]

  Stie deja ce e in ordonante? Nu suna cumva e o amenintare si antepronuntare? Da Guvernul Romaniei are dreptul de a da ordonante de urgenta. Si nu, nu este subordonat altcuiva decat Parlamentului Romaniei.

  Ce ma scoate din minti e ca astia din guvern si Dancila inca o lungesc. E relativ clar ca nu vor avea un accept de care oricum nici nu au nevoie. Ce tot trag atata pisica de coada?
  • +9 (13 voturi)    
   ce te freaca grija cu ordonanta? (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:27)

   olariub2005 [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   esti viitor posibil puscarias si astepti cu nerabdare? Sau esti doar sluga la partid?
   • 0 (0 voturi)    
    multumim Vera ! Adevarul doare (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 12:32)

    Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui olariub2005

    din pacate nu pe romanii cu "pielea groasa"
  • +14 (14 voturi)    
   ...atentie kentake... (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:41)

   mitocanu [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   ...sigur ca guvernul romaniei are voie sa dea ordonante de urgenta...asa scrie in constitutie...DAR, fiindca exista un mare dar...in domeniul justitiei, aceste ordonante trebuie sa respecte STATUL DE DREPT...si asta scrie in tratatul de aderare la ue...deci daca da aceste ordonante si INCALCA STATUL DE DREPT, guvernul romaniei, adica romania ca stat membru este supus sanctiunilor prevazute in tratatul mentionat: infringement, art.7 (pierderea dreptului de vot in consiliu), proces la EUCJ (curtea europeana de justitie)....PANIMAISHI KENTAKE????...
  • -11 (15 voturi)    
   Stai linistit, nu-i decat fum. (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:45)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Sa ne intelegem: nu va activa nimeni “articolul 7” din Tratat.
   Amenintarea este goala; nu se poate pune in practica :
   - nici tehnic (trebuie unanimitatea statelor membre, mai putin a statului « «reclamat),
   - nici calendarul nu permite (Parlamentul European mai are vreo doua luni de functionare, cu alte prioritati pe agenda)
   - nici politic (Germania, spre exemplu, nu are nevoie de alte iesiri din Uniune; UE reprezinta bazinul de export GRATUIT al Ge, bazin fara de care economia Ge se sufoca, cu consecinte majore asupra actualului nivel de trai al nemtilor)

   In plus fata de cele de mai sus, trebuie observat ca – in chiar acest moment – marele Articol 7 NU functioneaza pentru Polonia si probabil ca – daca (articolul contra Poloniei) persista si nu moare de nebagare in seama – vor mai trece ani pana sa fie activ, efectiv.

   Asa ca autoritatile romane NU au de ce sa se ingrijoreze.

   Pe de alta parte, exista totusi o legatura clara intre toti cei care – acum – conduc/sustin campania impotriva Romaniei. Nu e teoria conspiratiei, sunt fapte reale, ca miliardarul american Soros a avut nu mai putin de 15 intalniri oficiale cu membri de varf ai Comisiei Europene in perioada , incluzand cateva intalniri cu Timmermans si 3 intalniri cu Jurova. (sursa : calendarul oficial al CE si Parlamentul European). Staff-ul de varf al lui Soros (Fundatia Open Society) a avut alte 49 de intalniri cu diversi Comisari Europeni sau alti membri de varf europeni. Nu exista nicio alta entitate privata sau persoana privata din Europa care sa fi primit atata atentie la nivel inalt in Europa precum acest miliardar american si institutiile sale.

   Cele de mai sus sunt fapte, sunt verificabile (am dat sursele). Cum as putea eu sa interpretez aceste lucruri din perspectiva romaneasca si mai ales cum as putea sa interpretez coincidenta ca cei mai vocali impotriva Romaniei sunt tocmai acesti oficiali de rang inalt din UE care au legaturi cu miliardarul american George Soros?
   • +5 (9 voturi)    
    Nu ti-ai luat pastilele??? (Vineri, 5 aprilie 2019, 18:23)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Ca delirezi cu gratie!!!
    • -5 (5 voturi)    
     Ai vreun argument? Sau doar injuraturi? (Vineri, 5 aprilie 2019, 20:21)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Ai vreun argument? Sau doar injuraturi?
     Ce anume nu-i adevarat in ceea ce am scris eu si de ce?
     • +4 (4 voturi)    
      Faci niste corelatii aiurea (Vineri, 5 aprilie 2019, 21:17)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      De nebun de Socola, pe bune, inca mai tine in Romania faza cu Soros??? Pesedeii demoleaza efectiv tara dar Soros e de vina??? Asta numesc eu Delirium tremens si Prostie Colectiva.
      • -3 (3 voturi)    
       Aiure, neaiurea, Soros si ai lui... (Vineri, 5 aprilie 2019, 22:26)

       newlook [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

       Aiure, neaiurea, Soros si ai lui s-au intalnit de 64 de ori la cel mai inalt nivel cu oficialii europeni, in numai 4 ani de zile. In acesti 4 ani, Soros s-a intalnit personal DE TREI ORI cu Vera Jourova, criticul de azi al Romaniei, aparut de niciunde.

       Nimeni, dar absolut nimeni NU a mai reusit o performanta asemanatoare.
       • +3 (3 voturi)    
        Aiurea e si sa postezi la Comanda (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 3:42)

        Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Fara sa intelegi nimic din biletele, nu ca ar fi ceva de inteles din propaganda bullshevina!!!
   • +2 (2 voturi)    
    mai newlook (Vineri, 5 aprilie 2019, 22:46)

    NuSuportProstii [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    soros e senil si in plus nu cred ca stie unde e romania pe harta. du-te la un mecanic bun si vezi sa-ti dea o diagnoza ceva ca sigur ai bostanu’ congestionat grav! ah, inca ceva, zi-i sa-ti dea si ceva de de mancare ca mori de foame cu ce iti da PCR-ul pentru postari. Marș la munCÃCÂnd te vindeci!
    • -1 (3 voturi)    
     Imi pare rau pentru tine (Vineri, 5 aprilie 2019, 23:55)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui NuSuportProstii

     Imi pare rau pentru tine. Ti-ai luat nick-ul "nu suport prostii". Trebuie ca te urasti.
  • +7 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Gigi Kent

  • 0 (2 voturi)    
   da se stie ce e in ordonante (Vineri, 5 aprilie 2019, 22:35)

   Franzeta [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   in ordonante va fi scaderea salariului minim.......asta vrea sa faca psd-ul
   de ce? de ce sa li se ia banii romanilor?
  • +1 (1 vot)    
   Băi Kentake prostake (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 20:41)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Antepronunțare este doar în cazul judecătorilor care judecă o cauză. Ea se poate și pronunța ante, și post, și în timpul - dar tot ante e mai bine, că dacă pronunți ”Hoțule, lasă portofelul” ante ca hoțul să o ia la fugă, păgubitul mai are o șansă să rămână cu portofelul.
   Capisci sau poniș, după caz - dacă ești în Mafia Italiană sau zakon de Rossia....
 • -11 (15 voturi)    
  Aproape de, suna precum aproape hotarat (Vineri, 5 aprilie 2019, 15:25)

  Fides [utilizator]

  Unde-i graba?
  • 0 (8 voturi)    
   Pt acuratete - Hotnews a reeditat titlul stirii (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:00)

   Fides [utilizator] i-a raspuns lui Fides

   Initial acesta continea formularea aproape de in titlu - acum ea se regaseste doar in interviu - ”Deci am vrea să vedem că principiile Uniunii Europene sunt respectate în toate statele membre şi nu este o plăcere pentru Comisia Europeană să declanşeze Articolul 7. Dar dacă vedem încălcarea statului de drept, va trebui să o facem. Nu vreau să spun că va fi cazul României, dar aceste două ordonanţe vor împinge ţara aproape de acest lucru. ”
   Am precizat acest aspect deoarece in stirea initial accentul cadea pe acest aproape de - in alta ordine de idei, pe fond, nu pot sa nu remarc ca se foloseste o formula de genul sa cada drobul de sare.
  • -1 (1 vot)    
   Comentariu sters de utilizator (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:38)

   [anonim] i-a raspuns lui Fides

 • -7 (13 voturi)    
  Comment sters de user (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:19)

  Reticentul [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   auzi tovarase (Vineri, 5 aprilie 2019, 22:36)

   Franzeta [utilizator] i-a raspuns lui Reticentul

   de ce vreti sa se scada salariul minim pe economie? de ce vrea psd-ul sa faca asta??????
   • -1 (3 voturi)    
    ni-nooo, ni-nooo (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 0:36)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Franzeta

    ni-nooo, ni-nooo


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by