Lazăr: Drama unor foști deținuți politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 5 aprilie 2019, 14:03 Actualitate | Esenţial


Augustin Lazăr
Foto: Digi24
Augustin Lazăr a respins din nou vineri acuzațiile potrivit cărora ar fi fost lucrător sau colaborator al Securității, subliniind că acest lucru a fost deja stabilit de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS). Asta, după ce CNSAS a decis reverificarea procurorului general Augustin Lazăr în contextul acuzațiilor din spațiul public, potrivit cărora ar fi făcut parte dintr-o comisie care la mijlocul anilor '80 a refuzat eliberarea unui disident anticomunist. Acesta a mai spus că ”drama unor foști deținuți politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea”, în contextul candidaturii pentru un nou mandat de procuror general.

„În legătură cu anumite aspecte difuzate într-o emisiune televizată, arăt că resping orice afirmații potrivit cărora, în calitate de procuror delegat la Comisia de liberare condiționată a Penitenciarului Aiud, aș fi dispus sancționarea disciplinară a vreunei persoane condamnată penal, deținută în penitenciar, prin emiterea de rapoarte de pedepsire, solicitarea de astfel de rapoarte sau în orice altă modalitate”, arată o postare a Ministerului Public pe Facebook.

Procurorul general subliniază că drama deținuților politici este folosită pentru a fi denigrat în contextul candidaturii sale pentru un nou mandat de procuror general.
”Nu pot să nu constat cu amărăciune cum drama unor foști deținuți politici este folosită de persoane interesate pentru denigrarea mea, evident în contextul în care mi-am depus candidatura pentru un nou mandat de procuror general. Prin astfel de acțiuni se urmărește influențarea desemnării pentru următorii trei ani a procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție”, scrie Lazăr.

Augustin Lazăr mai spune că nu a fost lucrător sau colaborator al Securităţii, având în acest sens şi o decizie a Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
"Potrivit art. 27 alin. (3) din Legea nr. 23/1969 privind executarea pedepselor, procurorul delegat al procuraturii judeţene în a cărui rază teritorială se afla penitenciarul era de drept preşedintele comisiei de propuneri în vederea liberării condiţionate. Ca atare, participarea procurorului în aceste comisii era o obligaţie de serviciu, instituită prin lege şi aceasta nu atrage calitatea de lucrător al Securităţii prev. de art. 2 alin. (1) lit. a) din OUG nr.24/2008 în considerarea aparenţei instituţionale. Noţiunile de lucrător al Securităţii şi colaborator al Securităţii sunt clar definite în art. 2 lit. a) şi b) teza I şi teza finală din OUG nr. 24/2008, ceea ce presupune: calitatea de ofiţer sau subofiţer al Securităţii sau Miliţiei, cu atribuţii pe linie de Securitate, inclusiv ofiţer acoperit care a desfăşurat activităţi prin care a suprimat sau îngrădit drepturile fundamentale. Adică trei condiţii cumulative: apartenenţă instituţională (Securitate sau Miliţie); o anumită calitate (ofiţer, subofiţer sau ofiţer acoperit) şi anumite activităţi de suprimare/îngrădire a drepturilor fundamentale. Calitatea de colaborator o poate avea orice persoană care a furnizat informaţii, indiferent sub ce formă, precum note şi rapoarte scrise, relatări verbale consemnate de lucrătorii Securităţii, prin care se denunţau activităţile sau atitudinile potrivnice regimului totalitar comunist şi care au vizat îngrădirea drepturilor şi libertăţilor", precizează Lazăr.

Germina Nagâţ, membru în Colegiul CNSAS şi fostă directoare a Departamentului pentru Investigaţii, a declarat pentru Europa Liberă că Augustin Lazăr a primit decizie de necolaborare cu Securitatea în 27 februarie, iar verificarea a fost riguroasă. Ea spune că reverificarea procurorului general nu va duce la nimic, întrucât categoria persoanelor care în exercitarea atribuţiilor de serviciu au încălcat drepturile omului nu mai există, a fost scoasă din lege.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1958 vizualizari

 • -8 (16 voturi)    
  A fost SEFUL comisiei (Vineri, 5 aprilie 2019, 14:19)

  newlook [utilizator]

  A fost SEFUL comisiei care i-a refuzat eliberarea conditionata dizidentului anticomunist. Nu "a facut parte dintr-o comisie".

  Sa vedem ce spune in cadru oficial, recte, in fata Justitiei, unde sper sa ajunga, nu ce manipuleaza pe FB.
  • +7 (11 voturi)    
   Augustin Lazar a fost (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:38)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

   ,,Presedintele Comisiei" pentru ca era singurul din sala cu ,,Facultate de Drept".
   Ceialti 5 membrii , (inclusiv Directorul Penitenciarului - Locot. Colonel) aveaua Scoala / Academie de Politie.
   Augustin Lazar avea atunci 30 de ani, si era aproape sigur cel mai tanar dintre ei. Avea o semnatura din cele 6 semnaturi necesare.
   Ceilalti 5 din Comisie lucrau impreuna in Penitenciar si erau colegi intre ei. Categoric ar fi facut un bloc comun contra lui Augustin Lazar.
   Chiar si din motivul ca, daca se facea contra lor, insemna ca se facea contra ,,Consemnarilor Oficiale" facute de ei insisi asupra Comportarii Detinutilor.
   • -2 (6 voturi)    
    râtani cazoni expirați! (Vineri, 5 aprilie 2019, 18:27)

    miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    a venit vremea să dați socoteală!
   • -1 (7 voturi)    
    D'aia n-aveti nicio credibilitate (Vineri, 5 aprilie 2019, 19:08)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

    D'aia n-aveti nicio credibilitate. Urlati ca din gaura de sarpe impotriva comunismului, dar pana si Iliescu e mai anticomunist ca voi.

    Orice om care a trait acele vremuri stie ca sistemul comunist a rezistat datorita acestor "Lazari" - mai comunisti decat sistemul insusi.

    Acest Lazar, azi Procuror General a ajuns pana acolo incat a devenit tortionar, nici mai mult nici mai putin. Fara sa i-o ceara nimeni. A depus atata zel comunist ca NU a respectat nici macar legea aia comunista care ii dadea o sansa detinutului politic. NU a respectat legea comunista nu inseamna ca a facut ceva care sa-l duca mai spre omenie pe tortionar, ci dimpotriva, i-a prelungit - FARA SA FIE OBLIGAT DE LEGE - agonia nefericitului ala.

    Iar voi il aparati. Orice om normal la cap i-ar fi cerut macar sa faca un pas inapoi, s-ar fi dezis de tortionar.

    Prin pozitia voastra, dovediti (daca pana acum mai erau dubii) ca nu aveti niciun principiu, orice ati clama cu ochii bulbucati in piete.
    Mai mult decat atat, dovediti ca nu aveti pic de umanitate sau compasiune pentru victimele comunismului sau pentru romani, in general. Va urcari doar cu bocancii innoroiti pe fetele lor ca sa parveniti voi, atat si numic mai mult.
 • +5 (13 voturi)    
  Cum adica a fost soasa din Lege? (Vineri, 5 aprilie 2019, 14:26)

  Rahan5 [utilizator]

  PSD face legea acum, asa ca se poate da o Ordonanta de Urgenta prin Care Augustin Lazar sa pota fi acuzat Legal ca nu si-a facut datoria fara de popor si patrie ! :

  Augustin Lazar trebuia sa-si inchipuie ca o sa cada Ceausescu in 1989 , adica 4 ani mai tarziu.
  In sala unde era Comisia erau un (1) locot. Colonel, un (1) capitan, un (1) locot.major si (2) plutonieri.
  Augustin Lazar (in putere la 30 de ani), cand a vazut Fisa lui Filip, si ca acesta nu era dorit sa fie eliberat de cailalti 5 mebrii ai Comisiei, trebuia ca in stil ,,Rambo" sa smulga pistoletul de la un plutonier si sa neutralizeze cu foc restul Comisiei. Dupa care trebuia sa fuga inspre celula lui Filp si sa-l elibereze impuscand pe drum toti paznicii. Impreuna cu Iuliu Filip ar fi luat o duba a Puscariei si s-ar fi retras in Muntii Apuseni unde are fi luptat pana la Caderea lui Ceausescu.
  Augustin Lazar trebuia sa stie ca, facand facultatea de ,,Drept", ai capacitatea ,,sa-i dai aluilalt o dreapta" de nu se mai ridica de la pamant.
  Deci, Augustin Lazar nu si-a facut datoria fata de popor si patrie !
  • -7 (11 voturi)    
   ai inteles bine (Vineri, 5 aprilie 2019, 15:07)

   cucuveaua mov [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   sau ar fi putut sa renunte sa mai fie consucatorul acelei comisii
   • +1 (7 voturi)    
    Adica sa renunte sa mai fie (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:25)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui cucuveaua mov

    procuror ?. Ce destept esti !
    Eu in locul lui Augustin Lazar as fi procedat absolut la fel.
    Iuliu Filip a fost dizident in afara puscariei. Bravo lui.
    A fost dizident si in Puscarie. Bravo lui in continuare.
    Dar cand se ajunge la Consemnarea Oficiala in Penitenciar a :
    1) ,,Injurii la adresa organelor de partid si de stat ",
    2) ,,Nerespectarea regulilor de ordine interioara",
    3) ,,Atitudine necuviincioasa fata de cadre"
    Iuliu Filip a facut-o pe propriul risc, si nimic nu-l putea salva oricat de dizident ar fi fost.
    Augustin Lazar avea o singura alternativa pentru continuarea onorabila a carierei la nivelul pregatirii lui de intelectuale :
    1) Smulgerea pistoletului unui plutonier si executarea de foc catre acesta si apoi catre celalalt plutonier (care avea si el pistolet )
    Urmeaza foc contra locot. Colonelului care era Seful Inchisorii. (La astfel de actiuni Seful cel Mare se impusca prioritar.). Dupa care se impusca Capitanul si Locotenentul.
    2) Apoi Augustin Lazar trebuia sa ia si celalalt pistolet si toata munitia aferenta (Carpati 7,62 mm) de pe jos si sa dea buzna catre celula lui Iuliu Filip.
    (Ceilati gardieni aveau Kalasnikoave AKM cu pat rabatabil 7,62 mm) ,
    dar Augustin Lazar (tanar in putere -30 de ani) tragand cu 2 pistolete deodata, in stil ,,Angelina Jolie- Tomb Raider", ar fi nimicit rezistenta gedienilor.
    3) Urmeaza spargerea zavoarelor cu Kalasnikov-urile capturate si eliberarea lui Liviu Filip impreuna cu tot restul puscariasilor.
    Impreuna ar fi umplut toate automobilele din curtea Penitenciarului si ar fi facut o Coloana Motorizata in Mars spre Muntii Apuseni unde s-ar fi constituit Organizatia de Partizani ,,Frontul Salvarii Nationale din Muntii Apuseni" in anul 1985.
    Numai asa dizidentul Iuliu Filip putea sa scape de puscarie.
    • -2 (4 voturi)    
     stii ceva expiratule? (Vineri, 5 aprilie 2019, 19:45)

     miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     hai sictir!
  • -5 (13 voturi)    
   lasa gargara, ca nu tine! (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:32)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   propaganda de doi bani!
   cand a facut asta dreptul, nu putei sa te inscrii la aceasta facultate decat daca aveai origine sanatoasa, recomandare de la secu si de la partid. la fel era si la filozofie si sociologie. de fapt examenul de admitere era "sustinut" de dosar!
   cum va aparati voi unul pe altul,rătaniii cazoni expirati!
   ps: tu si cei ca tine nu puteti gandi decat cu pulanul in mana sau "pistoletul" la sold!
   limbajul va de de gol!
  • -5 (9 voturi)    
   Delirium tremens (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:50)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Delirium tremens
  • -5 (11 voturi)    
   Comment sters de user (Vineri, 5 aprilie 2019, 17:35)

   Reticentul [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

 • +3 (5 voturi)    
  Dubla măsură! (Vineri, 5 aprilie 2019, 16:12)

  spirache [utilizator]

  "Legea lustrației este un demers aberant, un incident de imaturitate." Ion Iliescu
  Cam atât!
 • +4 (8 voturi)    
  ca sa vezi! (Vineri, 5 aprilie 2019, 18:27)

  revo [utilizator]

  Curios lucru! Augustin Lazar este Procuror Sef de ani buni de zile, dar "dizidentii" nu si-au adus aminte decat acum! Oare de ce?
  CNSAS verifica si daca cei doi "dizidenti" au dosar si de care? Nu cumva scuipa in sus?
  • -3 (5 voturi)    
   Hehehe, "Curios lucru!". Curios, necurios... (Vineri, 5 aprilie 2019, 19:50)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui revo

   Hehehe, "Curios lucru!". Curios, necurios...lucrul e asa: nen-to Visinescu Loazar e tortionar DOVEDIT. Restul sunt "curiozitati" de securist.
   • +3 (5 voturi)    
    te roade? te roade? (Sâmbătă, 6 aprilie 2019, 8:13)

    revo [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Atunci e bine. Tu ce erai pe atunci? Turnator? Dar azi? Cum se cheama: mancator de rahati?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by