Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, PSD ar obține doar 21,5% din voturi, ceea ce înseamnă un minim istoric, potrivit unui sondaj realizat de IMAS la comanda Europa FM. Pe primul loc este PNL, cu 25,2%, iar Alianța USR-Plus este pe locul al treilea, cu 17,7%. Pe locul al patrulea este partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, cu 12,7%.

sondajFoto: Europa FM

In comunicatul dat publicitații nu se precizeaza procentul celor nehotărîți sau care nu merg la vot.

Dacă votul ar avea loc duminică, 25,2% dintre cei care ajung la urne ar vota Partidul Național Liberal - PNL trece astfel în fața PSD, care se află pe locul al doilea, la o distanță de aproape 4 procente- 21,5%.

Alianța 2020 USR- Plus ar obține 17,7%, iar pe locul al patrulea este ALDE, formațiunea lui Tăriceanu - 12,7%. Partidul lui Victor Ponta, Pro România, ar obține 11,2%, în scădere în martie, față de luna februarie (13,4%). UDMR ar obține 5,1 %, în creștere față de februarie (4,7%). PMP, a cărui listă la europarlamentare este deschisă de Traian Băsescu, ar obține 4,7%, iar Demos - 0,4%.

Față de luna februarie, când scorul era de 22,7%, în martie PSD a scăzut în opțiunile electoratului, în timp ce PNL, ALDE, PMP, UDMR cresc în preferințele electoratului.

Sondajul a fost realizat de IMAS la comanda Europa FM pe un eșantion de 1010 persoane cu vârste de 18 ani și peste, în perioada 18martie – 3 aprilie 2019. Interviurile au fost realizate prin telefon,utilizând metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing). Marja de eroare este de +/- 3,1%. Eşantionul este probabilist, multistratificat, cu extragere aleatoare a persoanei.

În perioada 23-26 mai, cetăţenii din statele membre UE vor alege, prin vot direct, noul Parlament European. Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European se vor desfăşura pe 26 mai. Este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când sunt organizate în România alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 şi mai 2014.