Sindicaliştii din educaţie ameninţă cu proteste şi spun că Ministerul Educaţiei nu le dă banii obținuți în urma hotărârilor judecătoreşti câştigate de profesori până la 31 decembrie 2018, aşa cum a promis prin acordul încheiat la sfârşitul anului trecut.

ProtestFoto: Hotnews

"Sunt prevăzuţi 750 de milioane de lei prevăzuţi în bugetul de anul acesta pentru hotărârile judecătoreşti pronunţate până la 31 decembrie 2018. Ministerul Educaţiei a trimis către inspectoratele şcolare numai 400 şi ceva de milioane de lei. Dacă până pe 12 aprilie nu se plătesc corect şi dacă nu se achită banii obţinuţi de colegii noştri prin hotărârile judecătoreşti, conform acordului cu Guvernul ieşim în stradă", a spus Marius Nistor, preşedintele Federaţiei Spiru Haret.

Pe de altă parte, reprezentanţii Ministerului Educaţiei susţin că toţi banii alocaţi pentru hotărârile judecătoreşti au fost trimişi către inspectorate.

"Sunt 560 de milioane de lei alocaţi pentru hotărârile judecătoreşti. Ştiu că s-a alocat întreaga sumă către inspectorate. Cred că în aprilie vor primi toţi banii pe anul trecut obţinuţi prin hotărâri judecătoreşti", a spus Florian Lixandru, secretar de stat pentru învăţământ preuniversitar.

Anul trecut în noiembrie Guvernul şi sindicatele din educaţie au încheiat acord prin care se angaja să plătească toate sumele restante pentru profesorii care au obţinut sentinţele judecătoreşti în 2018 şi 2017, sume sume ar fi trebuit să fie cuprinse în Legea bugetului de stat pentru anul 2018