Secţia pentru procurori a CSM spune că prin solicitarea repetată a dosarului Tel Drum, în care este urmărit penal Liviu Dragnea, Secția specială de anchetare a magistraților a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din Parchetul General şi "s-a pus presiune asupra procurorului de caz din DNA". Procurorii din CSM au decis să dispună un control al Inspecţiei Judiciare la Secţia specială privind înregistrarea, repartizarea şi prioritizarea soluţionării dosarelor, de la înfiinţarea secţiei şi până în 1 aprilie.

HotNews.roFoto: Hotnews

În ședința de joi, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât dispunerea unui control al Inspecţiei Judiciare la Secţia pentru investigarea infracţiunilor în justiţie privind modul de înregistrare, repartizare şi prioritizare a soluţionării dosarelor, de la data operaţionalizării acestei secţii și până în 1 aprilie.

De asemenea, Secţia pentru procurori a CSM a hotărât că prin solicitarea repetată a dosarului Tel Drum de la DNA de către Secția specială "s-a adus atingere independenţei şi imparţialităţii procurorilor din Ministerul Public". De asemenea, prin acest demers "s-a pus presiune şi s-a afectat independenţa procurorului de caz din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie", potrivit CSM.

După suplimentarea ordinii de zi, procurorii din CSM au mai decis sesizarea Inspecţiei Judiciare privind respectarea dispoziţiilor legale în înregistrarea şi soluţionarea dosarului vizând plângerea împotriva prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

La sfârșitul lunii martie, procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru posibile abateri disciplinare în cazul procurorului Adina Florea, adjuncta șefului Secţiei pentru anchetarea magistraților, declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Lazăr a sesizat CSM cu constatările făcute după ce Secția specială a cerut preluarea dosarului Tel Drum.

Secția de anchetare a magistraților a transmis către DNA patru cereri de preluare a dosarului Tel Drum, motivând că în această cauză sunt vizați și magistrați. În 22 februarie, o copie a acestui dosar a fost transmisă către Secție. Tot atunci, DNA a sesizat procurorul general pentru a decide ce parchet - DNA sau Secția de anchetă a magistraților - este competent în acest dosar.

În 13 martie, procurorul general a decis că dosarul Tel Drum va fi instrumentat în continuare de Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit Ministerului Public, soluția a fost pronunțată de procurorul general "ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. (n.r. - Tel Drum) nu au nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J". Adică, Adina Florea ar fi cerut dosarul în baza unui denunț anonim.

În dosarul Tel Drum, în 13 noiembrie 2018 procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.