Procurorul Cristian Ban a cerut, joi, în ședința Secției pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca Inspecția Judiciară să facă un control la Secția de anchetare a magistraților privind modul în care sunt înregistrate sesizările și maniera în care sunt prioritizate dosarele, pornind de la cazul "Tel Drum", în care este urmărit penal Liviu Dragnea. CSM a fost sesizat de procurorul general Augustin Lazăr în cazul Adinei Florea, adjuncta șefului Secţiei pentru anchetarea magistraților, după ce Secția a cerut preluarea dosarului Tel Drum în baza unui denunț anonim.

HotNews.roFoto: Hotnews

Cristian Ban a dat exemplu modul în care Secția de investigare a infracțiunilor din justiție a cerut de la DNA, de mai multe ori, transmiterea dosarului "Tel Drum", în baza unei sesizări anonime înregistrate ca dosar penal, care s-a dovedit a fi un nume de stradă și al unui actor de comedie, arată referatul transmis de procurorul general către Consiliul Superior al Magistraturii.

"În cuprinsul acestui referat primit de la Parchetul General, ar rezulta un mod total necorespunzător de înregistrare a unor sesizări ca dosare penale. Avem o situație hilară în care o sesizare anonimă este înregistrată cu număr unic ca și dosar penal pentru a se dovedi că, de fapt, este un nume de stradă, un nume al unui actor de comedie. O astfel de modalitate de înregistrare a unor dosare penale o apreciez eu ca fiind eu ca fiind una necorespunzătoare. De asemenea, din cuprinsul referatului, mă îngrijorează modul prin care, în mod repetat, Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție a solicitat de la o altă structură, în speță DNA, în baza dosarului creat, cum am spus anterior, pe un denunț anonim, un dosar ultra-mediatizat, cunoscut de toți ca dosarul Tel Drum", a declarat, joi, Cristian Ban, în ședința Secției pentru procurori, potrivit Mediafax.

Procurorul a precizat că, pe lângă faptul că s-a solicitat în mod repetat și "la început fără niciun temei legal" dosarul "Tel Drum", s-a constatat, potrivit raportului înaintat de Lazăr, că întreg dosarul a fost cerut pentru a fi folosit ca mijloc de probă în dosarul Secției speciale, "în această modalitate ajungându-se și generându-se un conflict între Parchet, cu consecința întârzierii soluționării cauzei".

Cristian Ban este de părere că aceste aspecte, inclusiv modul de repartizare "ciudat", sunt de natură a afecta independența și imparțialitatea procurorilor din Parchetul General și de a pune presiune pe procurorul DNA din dosarul "Tel Drum".

Astfel, Cristian Ban a solicitat Secției pentru procurori din CSM să solicite Inspecției Judiciare să dispună un control la structura de parchet condusă acum de Gheorghe Stan.

"Pe aceste considerente, eu solicit Secției să ia act și să constate aceste încălcări ale independenței și imparțialității procurorilor din cadrul Ministerului Public și din cadrul DNA, iar în al doilea rând având în vedere modul, unul necorespunzător de lucru, de înregistrare a dosarului la Secția de investigare, având în vedere și făcând o conexiune și cu dosarul privindu-l pe Frans Timmermans, prim-vicepreședintele Comisiei Europene, eu apreciez ca oportun și necesar dispunerea unui control tematic la Secția de investigare a infracțiunilor din justiție de către Inspecția Judiciară, care să aibă în vedere ca obiective modul de înregistrare a sesizărilor în cadrul acestei unități de parchet, altele decât cele preluate în urma operaționalizării acesteia, de la data operaționalizării până în prezent, respectiv 1 aprilie 2019", a spus procurorul.

Cristian Ban a afirmat că trebuie verificată și maniera în care sunt prioritizate dosarele.

"De asemenea, având în vedere că în ultimul timp au apărut și sunt mediatizate ca fiind în lucru sau dosare în lucru în care s-au dispus diverse măsuri procesuale, dosarul cunoscut publicului ca dosarul Tel Drum, cazul de pe ordinea de zi privindu-o pe doamna procuror Kovesi, se constată că aceste dosare au fost înregistrate în urmă cu 3-4 luni, ori știm prea bine că pe rolul acestei Secții speciale se află sute sau chiar mii de dosare mai vechi de un an, motiv pentru care eu apreciez ca un al doilea obiectiv al controlului Inspecției trebuie să privească modul de prioritizare al soluționării dosarelor de către Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție", a completat Ban.

Secția pentru procurori urmează să decidă dacă admite sau nu solicitarea procurorului Cristian Ban.

La sfârșitul lunii martie, procurorul general Augustin Lazăr a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii pentru posibile abateri disciplinare în cazul procurorului Adina Florea, adjuncta șefului Secţiei pentru anchetarea magistraților, declarat surse judiciare pentru HotNews.ro. Lazăr a sesizat CSM cu constatările făcute după ce Secția specială a cerut preluarea dosarului Tel Drum.

Secția de anchetare a magistraților a transmis către DNA patru cereri de preluare a dosarului Tel Drum, motivând că în această cauză sunt vizați și magistrați. În 22 februarie, o copie a acestui dosar a fost transmisă către Secție. Tot atunci, DNA a sesizat procurorul general pentru a decide ce parchet - DNA sau Secția de anchetă a magistraților - este competent în acest dosar.

În 13 martie, procurorul general a decis că dosarul Tel Drum va fi instrumentat în continuare de Direcția Națională Anticorupție.

Potrivit Ministerului Public, soluția a fost pronunțată de procurorul general "ca urmare a constatării că faptele care fac obiectul urmăririi penale în dosarul nr 986/P/2014 al D.N.A. (n.r. - Tel Drum) nu au nicio legătură cu faptele denunțate anonim în dosarul nr. 1164/P/2018 al S.I.I.J". Adică, Adina Florea ar fi cerut dosarul în baza unui denunț anonim.

În dosarul Tel Drum, în 13 noiembrie 2018 procurorii DNA au anunţat, oficial, că Liviu Dragnea este urmărit penal pentru constituirea unui grup infracţional, abuz în serviciu şi infracţiuni privind deturnarea de fonduri europene, în legătură cu favorizarea companiei în privinţa acordării de contracte. Faptele ar fi fost comise în perioada în care era preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman.