​A treia rundă de negocieri dintre Parlamentul European și Consiliul UE pentru desemnarea procurorului-șef european va avea loc joi, la Bruxelles, în condițiile în care oficiali europeni de la cel mai înalt nivel au spus de mai multe ori, în ultimele zile, că Laura Codruța Kovesi rămâne candidata PE pentru această funcție.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/AP

O altă rundă de negocieri, ultima, conform calendarului propus, ar putea avea loc pe 10 aprilie. Surse diplomatice apropiate negociatorilor din partea statelor UE au declarat, pentru HotNews.ro, că numirea unui procuror-șef european ar trebui să se facă destul de repede, pentru ca acesta să poată organiza activitatea viitorului Parchet European (EPPO) care să funcționeze din noiembrie 2020.

Parlamentul şi Consiliul trebuie să numească, de comun acord, un procuror-şef european pentru un mandat de 7 ani care nu poate fi reînnoit.

Instanța supremă a decis miercuri seară ridicarea măsurii controlului judiciar în cazul fostei șefe a DNA, ceea ce înseamnă și ridicarea interdicțiilor, între care cea de a părăsi țara.

Președintele PE, Antonio Tajani, a declarat că este îngrijorat în privința măsurilor luate de România împotriva lui Kovesi, adăugând că ea rămâne candidatul legislativului european pentru noul post de procuror-șef european. El a făcut aceste declarații la începutul sesiunii plenare a Parlamentului European, cerând autorităților de la București să nu îi pună obstacole fostei șefe a DNA în procedura pentru conducerea Parchetului European.

Și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmemans, a reluat, miercuri, mesajul "clar" că Laura Kovesi este candidata preferată de Parlamentul European pentru a fi primul procuror-șef european, precizând că este important ca aceasta să-și poată prezenta candidatura, astfel încât instituțiile europene să poată lua o decizie.

------------

Fosta șefă a DNA Kovesi a câștigat votul în Comisiile LIBE și CONT din Parlamentul European pentru șefia Parchetului European. Ea a obținut cele mai multe voturi, urmată de candidatul Franței, Jean-François Bohnert și cel german, Andrés Ritter. Acesta este mandatul cu care Parlamentul European negociază cu Consiliul UE cine va fi viitorul șef al Parchetului European.

Potrivit procedurilor, în cazul în care Parlamentul European desemnează un alt candidat decât cel desemnat de Consiliul COREPER - ceea ce s-a întâmplat - se va trece la negocieri între cele două instituții și apoi Consiliul va trebui să dea un vot final.

De partea cealaltă, Consiliul COREPER (ambasadorii la UE ai celor 22 de state) au optat la șefia EPPO pentru procurorul Jean-Francois Bohnert (Franța). Acesta a primit 50 de puncte, pe un vot indicativ în Consiliul COREPER. Laura Kovesi (România) și Andres Ritter (Germania) au luat câte 29 de voturi la acel vot indicativ, în 20 februarie.