Prim-vicepreședintele Comisiei Europene (CE), Frans Timmermans, a dat de înțeles, miercuri, că Mecanismul de Verificare și Cooperare împotriva României nu va fi ridicat în mandatul actualei Comisii, așa cum spera președintele CE, Jean-Claude Juncker. Timmermans s-a declarat îngrijorat că nici acum, la 12 ani de la aderare, România nu și-a rezolvat toate problemele privind statul de drept, care ar fi trebuit rezolvate înainte de aderare. "Cred că asta e lecția pe care trebuie să o învățăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene", a afirmat prim-vicepreședintele Comisiei Europene.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

"Nu sunt de acord cu dumneavoastră (că Mecanismul de Verificare și Cooperare nu a fost eficient - n.r.). Nu pot spune că nu a fost eficient. Tocmai de aceea mă întristează atât de mult situația de astăzi din România, pentru că România, tocmai pe baza Mecanismului de Verificare și Cooperare se înregistraseră niște succese importante în combaterea inclusiv a corupției la nivel înalt. Sistemul judiciar din România de-a lungul anilor a devenit tot mai eficient în această privință și până la urmă cei vinovați au fost trași la răspundere, închiși. Dar acum e un regres și trebuie să ne asigurăm că asta nu se concretizează în dispoziții legislative care să creeze impunitate. La fel în Bulgaria, sunt foarte mult de făcut, dar totuși s-au realizat multe", a declarat Frans Timmermans, întrebat despre eficiența MCV.

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene a subliniat că probleme precum statul de drept sau separarea puterilor în stat ar fi trebuit rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană, declarându-se îngrijorat că România și Bulgaria nu și-au soluționat aceste probleme nici la 12 ani de la aderare.

"Pentru cei care nu cunosc foarte bine chestiunea, MCV-ul a fost creat să rezolve probleme, probleme care ar fi trebuit să fie rezolvate înainte de aderare. Și aici am niște îngrijorări că aderarea României și Bulgariei a avut loc în 2007 și suntem în 2019 și încă nu s-au rezolvat toate problemele care trebuiau rezolvate înainte de aderare. Cred că asta e lecția pe care trebuie să o învățăm, poate pentru o viitoare extindere a Uniunii Europene. Respectarea statului de drept, separarea puterilor în stat sunt chestiuni care trebuie să fie rezolvate înainte de aderarea la Uniunea Europeană. În anii respectiv, eram ministru la nivel național și am susținut cu tărie aderarea României și Bulgariei, dar prezumția cum că MCV-ul va duce la rezolvarea unor probleme rapid, probleme ce trebuiau să fie rezolvate înainte, este o prezumție cam optimistă. Domnul Juncker spunea că se pot rezolva înainte de terminarea mandatului acestei Comisii, dar pentru asta și România și Bulgaria trebuie să termine o serie de reforme", a adăugat Timmermans.