Europarlamentarul ALDE Norica Nicolai îi atacă dur pe liderul ALDE din Parlamentul European Guy Verhofstadt și pe liderul grupului PPE, Manfred Weber, care spuneau că este inacceptabilă tentativa Guvernului român de a sabota candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru Parchetul European și avertizau că vor cere o dezbatere în următoarea ședință plenară a Parlamentului European. "Destul! M-am săturat de dublul vostru standard", este mesajul Noricăi Nicolai către cei doi lideri din PE. De asemenea, europarlamentarul ALDE Renate Weber le-a scris colegilor săi din PE că intervențiile președintelui PE Antonio Tajani și ale altor lideri de grup care au apărat-o pe Kovesi reprezintă o imixtiune în sistemul judiciar din România.

Norica Nicolai i Renate WeberFoto: ALDE.ro

Norica Nicolai lansează un atac extrem de dur la adresa liderilor ALDE şi PPE din Parlamentul European: "Am un mesaj pentru Guy Verhofstadt și Manfred Weber, politicieni pe care credeam că-i cunosc, care își permit să dea ordine sistemului de justiție din România și cer suspendarea legilor din țara noastră doar pentru ca ei să-și bifeze proiectul politic de a o pune pe Laura Codruța Kovesi în fruntea EPPO. Destul! M-am săturat de dublul vostru standard, m-am săturat de faptul că ne cereți permanent o justiție independentă, dar ne dați ordine de la Bruxelles pentru ca cei care vă servesc interesele să fie exonerați de răspundere. Lucrul acesta explică de ce unii au ales să părăsească UE, iar alții să o conteste".

Într-o postare pe Facebook, Nicolai susține că în Uniunea Europeană, "care presupune că respectă statul de drept și propriii cetățeni", "nu au ce căuta astfel de comportamente hegemonice care dăunează întregului proiect european".

"Am înțeles clar că voi sunteți cei care vreți o altă Uniune Europeană, doar a voastră, a celor care și-au făcut un scop în viață din a-i umili pe ceilalți. Nu asta este Uniunea Europeană la care noi am aderat și care ni s-a promis, ea este o Uniune a respectului, a solidarității, a egalității dintre cetățeni și statele membre. Sper ca următorul Parlament European să nu vă mai găsească în poziții din care să vă manifestați în acest mod față de Europa deoarece voi sunteți cei care faceți cele mai mari deservicii acestui proiect!", le mai transmite Nicolai lui Guy Verhofstadt și Manfred Weber.

Renate Weber le scrie europarlamentarilor: Nu putem accepta dubla măsură

Și colega sa de partid Renate Weber condamnă intervențiile liderilor din parlamentul European care i-au luat apărarea Laurei Codruța Kovesi.

Europarlamentarul ALDE Renate Weber le-a trimis europarlamentari o scrisoare în care condamnă "o imixtiune de nepermis în mersul unei anchete judiciare perfect legitime și legale din România".

Scrisoarea trimisă de Renate Weber europarlamentarilor:

  • "Câțiva dintre liderii noștri și-au exprimat recent îngrijorările cu privire la ancheta care o vizează pe Laura Codruța Kovesi și au solicitat, nici mai mult nici mai puțin, că ancheta să fie oprită și toate măsurile luate împotriva doamnei Kovesi să fie înlăturate.
  • Nu știu care sunt probele din dosar și nu trebuie să știu, în această etapă procesuală, legal și normal, ancheta având caracter confidențial, nu public. Dar știu că respectarea independenței magistraților, inclusiv a procurorilor, implică să nu faci nimic din ce ar putea fi considerat presiune asupra lor. Mai mult, potrivt legislației din România, măsurile procedurale ale controlui judiciar pot fi revizuite de un judecător. Cazul doamnei Kovesi va fi tranșat de un judecător independent de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în data de 3 aprilie.
  • Postările de pe Twitter și Facebook ale președintelui Tajani și ale altor lideri de grup, inclusiv ideea de a discuta cazul acesta în Conferința Președinților de mâine, în aceeași zi în care cazul doamnei Kovesi va ajunge în instanță, ar putea fi văzută ca o imixtiune în activitatea sistemului judiciar din România. Nu de puține ori membrii CSM au considerat că politicienii care fac declarații publice cu privire la mersul unor anchete aduc prejudicii, interferează cu sistemul judiciar, punând presiune pe judecători și procurori.
  • Aceeași interpretare a fost făcută și de către Comisia Europeană în câteva rapoarte MCV, considerând că pozițiile publice ale unor politicieni în timpul unor investigații sunt inadmisibile. Același raționament trebuie să se aplice și de această dată, indiferent de unde sunt politicienii, ce rang au în ierarhia Parlamentului European ori cine este acuzatul!
  • Dragi colegi, de 29 de ani lupt neîncetat pentru independența sistemului de justiție din țara mea, din societatea civilă în primii 18 ani și ca om politic în ultimii 11 ani. Vă rog să respectați acest prinicipiu, al independenței justiției, altfel, apelul dumneavoastră pentru respectarea statului de drept ar fi, în cel mai bun caz, unul duplicitar".