Ministrul de interne Matteo Salvini a anunţat marți că 13 deţinuţi români vor fi trimişi cu avionul la Bucureşti, pentru a-şi ispăşi pedeapsa în patrie. Anunţul a fost postat pe o reţea de socializare, alături de mesajul #dalleparoleaifatti (de la vorbe la fapte) şi în primele 30 de minute a fost redistribuit de peste 3.000 de utilizatori, primind un record de reacţii, peste 16.000.

Salvini, despre detinutii romaniFoto: Captura Facebook

„Un zbor Roma – Bucureşti va duce în curând în România 13 deţinuţi care îşi vor ispăşi pedeapsa în ţara de origine. Ei au fost condamnaţi pentru violenţă sexuală, crimă, sechestrare şi trafic de persoane, tâlhărie, şantaj, exploatare a prostituţiei. Sunt fericit că şi pe această cale realizăm, cu bun simţ, ceea ce am promis. Criminalii străini găzduiţi în închisorile noastre pot şi trebuie să-şi ispăşească pedeapsa în ţara de origine. Călătoria celor 13 este doar un început, lucrez în această direcţie împreună cu colegul Bonafede (ministrul Justiţiei, n.red.) care are toată susţinerea mea. De la vorbe trecem la fapte”, a scris Salvini, pe Facebook.

Dintre aceste persoane, 4 sunt condamnate pentru omor, 7 pentru punere în sclavie, sechestrare de persoane, proxenetism și 2 pentru jaf.

Anunţul ministrului de interne a provocat un val de reacţii pe reţelele de socializare. Alături de italienii care îl felicită, entuziasmaţi, pe Salvini pentru decizia luată, au fost şi numeroşi cetăţeni români care şi-au exprimat susţinerea.

„Gata, s-a terminat cu ei, să meargă în România la închisoare, nu să stea în hotel de 5 stele în Italia”, scrie Ruggero R. În timp ce Massimiliano M, susţine că „ar trebuie să fie repatriaţi 90% din cei de aceeaşi rasă (etnie)”. Adi, un comentator român îl felicită pe Salvini: „Bravo, să-i trimită în România, unde se face cu adevărat închisoare, nu sunt condiţii aşa de blânde ca în Italia”.

Mariana P., româncă stabilită în Italia, susţine că şi România ar trebui să facă acelaşi lucru: „Acum să facă acelaşi lucru şi România: să-i trimită acasă pe toţi mafioţii italieni”.

Încă din 2018 actualul guvern şi-a propus să intensifice repatrierile deţinuţilor străini, în special români şi albanezi. „Avem 19.860 de străini dintr-un total de 58.745 deţinuţi, vom intensifica efortul de a încheia şi aplica acordurile bilaterale pentru a transfera deţinuţii străini în propria patrie, chiar fără acordul lor”, a declarat ministrul Justiţiei, Alfondo Bonafede, în iulie 2018.

În prezent, în închisorile din Italia se află 2.539 de deţinuţi români, dintre care 1.759 sunt cei care au fost condamnaţi (potrivit statisticilor Ministerului de Justiţie italian, obţinute de HotNews.ro, aduse la zi în 31.03.2019). Ei reprezintă 12,4 % din totalul deţinuţilor străini. Cei mai numeroşi deţinuţi străini provin din Maroc (3.808) şi Albania (2.587).

Deţinuţi străini prezenţi – Date la 31.03.2019 EXTRAS - ţările cu cei mai numeroşi deţinuţi