La 15 ani de la aderarea României la NATO, secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, spune, într-un mesaj transmis preşedintelui Klaus Iohannis, că țara noastră beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: "Ne protejăm şi ne apărăm reciproc de orice ameninţare, provenind din orice direcţie".

Jens StoltenbergFoto: Jan Van De Vel / defense.gov

Jens Stoltenberg afirmă că extinderea NATO a fost un mare succes, iar aderarea României "a îmbogăţit Alianţa cu noi voci, noi experienţe şi noi capabilităţi".

"România, la fel ca toţi aliaţii NATO, beneficiază de angajamentul cel mai important al NATO: ne protejăm şi ne apărăm reciproc de orice ameninţare, provenind din orice direcţie. Toţi pentru unul şi unul pentru toţi! România este un aliat puternic şi angajat. Contribuiţi la securitatea noastră comună şi la apărarea noastră colectivă, la misiunile şi operaţiile Alianţei", afirmă Stoltenberg în mesajul transmis şefului statului.

Oficialul NATO subliniază contribuţiile României în teatrele de operaţii.

"În Afganistan am cunoscut unii dintre militarii români profesionişti care ajută la stabilizarea ţării şi prevenirea creării de refugii pentru teroriştii internaţionali. În Kosovo, ajutaţi la menţinerea stabilităţii în regiunea Balcanilor de vest. În Polonia, aţi contribuit la descurajarea agresiunii, ca membru al Grupului de Luptă multinaţional. De asemenea, găzduiţi o facilitate pentru sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice şi aveţi o contribuţie esenţială la securitatea din regiunea Mării Negre, în domeniile terestru, aerian şi maritim. Această regiune are o importanţă strategică pentru securitatea euroatlantică şi merită atenţia şi prezenţa noastră continuă", spune Stoltenberg.

Secretarul general al NATO salută planurile României de a cheltui 2% din PIB pentru Apărare în acest an şi de a moderniza forţele armate pe parcursul următorilor 10 ani.

"România înţelege că, într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă, trebuie să investim mai mult în apărarea noastră şi trebuie să rămânem solidari pentru a asigura securitatea cetăţenilor noştri. Securitatea reprezintă fundamentul libertăţii şi prosperităţii noastre. Vă mulţumesc tuturor pentru contribuţia deosebită la Alianţa noastră", mai afirmă Stoltenberg.

România a fost invitată să adere la Alianţa Nord-Atlantică la Summit-ul NATO de la Praga din 2002. La acel moment, aliaţii au lansat invitaţii de aderare pentru 7 state – Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, România, Slovacia şi Slovenia.

La 29 martie 2004, România a aderat în mod oficial la NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Departamentul de Stat al SUA, stat depozitar al Tratatului Alianţei Nord-Atlantice. Depunerea instrumentelor de ratificare a fost urmată, la 2 aprilie 2004, de ceremonia arborării oficiale a drapelului român la sediul NATO.