Ministrul Justiției a avut marți prima reacție după anunțul președintelui Iohannis de consultare a Parlamentului pentru a extinde aria de cuprindere a referendumului și după ce a avertizat Guvernul să nu mai adopte ordonanțe de urgență pe justiție. Tudorel Toader spune că legea fundamentală a țării prevede posibilitatea ca în situații excepționale Executivul să emită ordonanțe de urgență, iar pentru ca prevederea să fie scoasă din Constituție este necesară o procedură de revizuire.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Mai consultăm Parlamentul o dată, extindem aria de referință a întrebărilor pentru referendum. Dezbaterea fiind în curs, nu este rolul meu să mă amestec. Până atunci, vreau să vă spun că, în Constituție, există această abilitare a Guvernului ca în situații excepționale, de urgență, să emită ordonanțe de urgență. Din moment ce o prevedere este de rang constituțional, ca prevederea respectivă să fie extrasă din Constituție, să nu mai existe, trebuie o procedură de revizuire a Constituției”, a declarat, marți, Tudorel Toader, citat de Mediafax.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat luni că se va adresa Parlamentului pentru o nouă consultare care să lărgească aria de cuprindere a referendumului, pentru a-l face "mai eficient și mai puternic".El a avertizat Guvernul să nu mai emită ordonanțe de urgență în justiție și politică penală până când nu se va cunoaște voința suverană a poporului.

Președintele a reluat luni atacul la adresa PSD, spunând că cel mai grav este că asaltul asupra justiției nu se mai termină, iar pesediștii își doresc în continuare amnistie și grațiere pentru corupți.

De asemenea, Iohannis a spus că este necesară introducerea unor noi posibilități de contestare a ordonanțelor de urgență la Curtea Constituțională, în prezent doar Avocatul Poporului având această atribuție.