Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a catalogat pe David Cameron drept ”unul dintre cei mai mari distrugători ai epocii moderne”, adăugând că fostul premier britanic a interzis Comisiei Europene să joace un rol în campania pentru referendumul din 2016 în care s-a decis ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, scrie politico.eu.

Jean Claude Juncker, foto: Twitter Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

”David Cameron, care este unul dintre marii distrugători ai epocii moderne, ne-a interzis să fim prezenți în vreun fel în campania pentru referendum. Pentru că a zis că, în Marea Britanie, Comisia Europeană este mai puțin populară decât în alte state membre”, a declarat Juncker, prezent la o reuniune a unui parlament regional din Germania.

”Dacă am fi putut să participăm la campanie, am fi putut pune multe întrebări și am fi răspuns multor întrebări la care (britanicii- n.red) răspund abia acum”, a completat șeful Comisiei Europene.

Vorbind la reuniune în parlamentul regional din Saarland, Germania, Juncker a comentat și haosul din Parlamentului de la Londra care a respins de trei ori acordul Brexit negociat de premierul Theresa May, dar și varianta ieșirii fără acord sau aceea a unui nou referendum. Juncker a făcut o trimitere și la marele și misteriosul sfinx.

"În acest moment știm ce NU vrea Parlamentul britanic. Dar nu am reușit să aflăm ce anume vrea. În comparație cu Parlamentul britanic, sfinxul este o carte deschisă. Trebuie să facem sfinxul să vorbească. am avut parte de suficientă tăcere”, a spus Juncker, reluând o declarație pe care a făcut-o săptămâna trecută în fața Parlamentului European.

Fostul premier britanic David Cameron este cel care a deschis cutia pandorei, promițând votanților, la alegerile din 2015, că, în cazul în care va câștiga scrutinul, va organiza un referendum privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Cameron a organizat referendumul în 2016, pledând pentru rămânerea în UE. Ca urmare a înfrângerii la referendum, acesta a demisionat.

Recent, fostul premier britanic David Cameron a spus, pentru BBC News, că nu regretă că a convocat referendumul privind ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, în 2016, ci doar faptul că l-a pierdut.