​Cele 25 de trotinete electrice cumpărate de societatea de transport public din Timișoara vor putea fi închiriate gratuit de timișoreni, începând de astăzi. Primarul Nicolae Robu a testat una, de dragul imaginilor, deși inițial a refuzat pe motiv că aseară și-a forțat genunchii la fotbal, scrie tion.ro.

trotineteFoto: tion.ro

Trotinetele electrice, ultima noutate în sistemul de transport public din Timișoara, sunt la dispoziția celor interesați să testeze un astfel de mijloc de deplasare. Cele trei stații de trotinete au fost amplasate în fața cantinei Universității Politehnica, în fața Universității de Vest și în fața Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației. Vehiculele electrice vor putea fi eliberate din stații prin intermediul unei aplicații de mobil, în baza cardului STPT. Momentan, funcționează doar pe telefoanele cu Android, iar de săptămâna viitoare ar urma ca aplicația, TroTM, să fie disponibilă și pe cele cu iOS. Fiecare utilizator va putea să țină o trotinetă cel mult 30 de minute.

Primarul Nicolae Robu s-a declarat foarte încântat de noile "jucării”.

"Acum am folosit sistemul de gestiune informatică pe care îl avem și la biciclete, cu stații de unde se ridică, respectiv unde se depun. La următoarea etapă o să mergem pe un sistem în care poți lăsa trotineta unde vrei, totul este monitorizat cu precizie, pe sistem GPS. Ele vor ajunge să fie împrăștiate prin oraș, sunt ridicate, sunt folosite, sunt lăsate, sigur, nu anapoda, într-un mod civilizat, dar nu în stații neapărat, de unde pot fi luate de un alt utilizator. Acesta este sistemul cel mai evoluat folosit la ora actuală în lume. Bineînțeles că există mecanisme antifurt”, spune edilul.

Robu e convins că mulți timișoreni vor apela la trotinete, așa cum se întâmplă și în alte state.

"Sunt convins că vor avea mare priză, mai ales la tineri, dar nu numai. Am văzut, mai ales în Miami și Tel Aviv, foarte multe persoane și în vârstă folosind trotinetele. În Tel Aviv erau trotinete puțin mai mari și mergeau două persoane pe trotinetă”, a completat primarul.

Primăria a plătit 3.600 de lei pe un astfel de vehicul, adică puțin peste 750 de euro, dar întreg contractul a fost în valoare de 154.000 de lei, cu tot cu TVA. Au fost livrate alături de trotinete și stațiile aferente și o bicicletă FAT E Bike, care, potrivit directorului societății, va fi folosită în probe de către angajații STPT, pentru a vedea dacă vor fi achiziționate și astfel de vehicule pe viitor. O astfel de bicicletă costă, conform site-urilor din România, peste 5.000 de lei, la reducere.

Robu vrea și segway-uri

"Vom cumpăra în acest an cel puțin 100 de trotinete. Vom lua și segway-uri. Nu vă pot spune câte, după ce vedem toate detaliile privind bugetul, că noi îl avem schițat în acest moment, lucrăm la detalii, atunci vom decide și câte segway-uri vom lua. Pentru început nu vom lua foarte multe, în orice caz, dar vreau să dezvoltăm acest subsistem de transport public bazat pe acest mijloace mai moderne, mijloace poate ieșite din comun, comunul fiind ceea ce a fost în conștiința noastră până acum”, a explicat Nicolae Robu.

Inițial, edilul nu a vrut să testeze noile trotinete, pe motiv că aseară și-a forțat genunchii la fotbal. În cele din urmă, primarul Timișoarei s-a urcat pe o trotinetă și a făcut mai multe ture prin campusul universitar.

Cele 25 de trotinete electrice, model E-TWOW, produse în Craiova, au ajuns la începutul martie la sediul societății de transport public. O trotinetă E-TWOW are o autonomie de 30 de kilometri și poate prinde o viteză maximă de 25 de kilometri la oră.