Poliţiştii de frontieră ieşeni depistează tot mai mulţi cetăţeni din Republica Moldova cu acte falsificate. De multe ori, documentele sunt lipite de corp cu bandă adezivă. Actele sunt pregătite pentru a fi folosite în vestul Europei, iar în funcţie de complexitate, preţurile variază între 50 şi 1.500 de euro, scrie Ziarul de Iași.

documenteFoto: IGPF

Poliţiştii de la punctul de trecere a frontierei Sculeni au descoperit ascunse, lipite pe piciorul unui cetăţean moldovean, două cărţi de identitate şi un permis de conducere, cu însemnele autorităţilor române, care erau false.

La marginea Uniunii Europene, Republica Moldo­va, a devenit un adevărat laborator de falsificat documente. În ultimii patru ani, numărul documentelor falsificate găsite asupra cetăţenilor din această ţară a crescut spectaculos, ajungându-se ca poliţiştii de frontieră să găsească zilnic documente false asupra cetăţenilor moldoveni, uneori lipite cu scotch pe corp.

Din ianuarie 2015 şi până în luna martie 2019, poliţiştii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi au găsit în punctele de trecere a frontierei 321 de documente româneşti falsificate.

Dacă în anul 2015 au fost găsite doar trei cărţi de identitate şi un certificat de înmatriculare false, în 2016, numărul a crescut, la fel şi diversitatea: cinci cărţi de identitate, un paşaport şi două permise de conducere. În 2017 a urmat o explozie de falsuri descoperite - 99 documente, dintre care 78 cărţi de identitate, două paşa­poarte, 17 permise de conducere, un certificat de înmatriculare şi un contract de comodat. În 2018, numărul a crescut din nou: 122 de documente, dintre care 111 cărţi de identitate, patru paşapoarte, şase permise de conducere şi un certificat de naştere.

Anul 2019 se anunţă şi mai spectaculos: în nici trei luni au fost descoperite deja 88 de documente false, şi anume: 77 cărţi de identitate, un paşaport, şapte permise de conducere, două taloane inspecţie tehnică şi un certificat de competenţe profesionale.

Poliţiştii spun că majoritatea documentelor false au fost găsite ascunse.

"În perioada analizată, majoritatea documentelor de călătorie falsificate descoperite nu au fost folosite la controlul de frontieră, ci au fost ascunse în bagaje, colete, plicuri, borsete, portofele, lipite pe corp, în încălţămintea purtată şi în buzunarele hai­ne­lor cu care erau îmbrăcaţi. Persoanele respective urmau să le folosească după ce ajun­geau pe teritoriul statelor din Uniunea Europeană în vederea obţinerii unor locuri de muncă“, au precizat reprezentanţii Poliţiei de Frontieră Iaşi.

Unul dintre ultimele cazuri de documente falsificate găsite lipite pe corpul unei persoane a avut loc săptămâna trecută, atunci când, la Sculeni, unui cetăţean din Republica Moldova, în vârstă de 50 de ani, i-au fost găsite lipite pe picior două cărţi de identitate şi un permis de conducere fals.

Autorităţile mai spun că, de regulă, cei prinşi cu cărţi de identitate falsificate declară că au plătit în schimbul acestor documente sume cuprinse între 50 şi 500 de euro. În schimb, permisele de conducere, certificatele de înmatriculare sau inspecţia tehnică sunt plătite cu sume între 100 şi 1.500 de euro.

"Motivele care stau la baza acestui mod de operare constau în faptul că persoanele fie intenţionau să obţină locuri de muncă în state din Uniunea Europeană, fie nu obţinuseră niciodată dreptul de conducere, sau le erau necesare alte categorii pentru a conduce mijloace de transport la volanul cărora au fost descoperite. Unii au apelat la falsuri deoarece aveau permisul de conducere suspendat sau reţinut pentru infracţiuni la regimul rutier“, au subliniat poliţiştii ieşeni.