Țările din sudul și estul Europei, printre care și România, sunt mult mai îngrijorate de fenomenul emigrației decât de imigrație, în contextul în care populația acestor state a scăzut dramatic, arată un studiu efectuat în 14 state UE, citat de Guardian.

Parlamentul EuropeanFoto: Hotnews

Pe lângă emigrație, care îngrijorează mai mult decât imigrația, în ciuda discursurilor unor politicieni din ultimii cinci ani și a dezbaterilor aprinse la nivelul instituțiilor UE, europenii care au participat la studiu sunt preocupați de economie, corupție, naționalism, terorism și schimbările climatice.

În Spania, Italia, Grecia, Polonia, România și Ungaria, șase state UE în care populația este în scădere, mai mulți cetățeni sunt îngrijorați de emigrație, prin comparație cu imigrația (care de altfel este unul dintre subiectele centrale ale discursului unor politicieni cu vederi anti-europene cum este cazul premierului Ungariei, Viktor Orban), arată studiul realizat de Consiliul European pentru Relații Externe (European Council on Foreign Relations-ECFR).

Cea mai dramatică scădere a populației o înregistrează România, potrivit studiului citat. Astfel, populația României a scăzut cu 10% în ultimul deceniu din cauza unui exod masiv al populației, în special tineri, care au plecat la muncă în Occident.

În contrapondere, statele europene din nordul și vestul continentului sunt mai preocupate de imigrație decât de emigrație.

Sondajul a fost realizat pentru a stabili principalele teme care îi preocupă pe europeni înaintea alegerilor pentru Parlamentul European care vor avea loc la 26 mai.

În unele state, frica de efectele emigrației îi fac pe unii să meargă până acolo încât cred că ar trebui ca statul să le interzică concetățenilor să mai părăsească țara, pentru o lungă perioadă de timp.

“Alegerile pentru PE au fost prezentate ca fiind câmpul de bătălie pentru a cuceri inima Europei„, a spus Mark Leonard, directorul ECFR, adăugând că naționaliștii au încercat să câștige capital electoral pe seama imigrației.

“Rezultatele acestui studiu ar trebui să îi încurajeze pe pro-europeni și să arate că sunt încă voturi care pot fi câștigate pe teme majore cum ar fi schimbările climatice, sistemul de sănătate sau nivelul de trai”, a mai declarat el.

Totuși, lideri populiști ca Viktor Orban în Ungaria sau Matteo Salvini în Italia încearcă să exploateze tema migrației în campania pentru alegerile europarlamentare, în care 374 milioane de cetățeni cu drept de vot sunt așteptați la urne .

Datele arată însă că sunt alte teme majore care vor fi importante. Spre exemplu, economia este principala îngrijorare în țări ca Italia, România și Grecia. În șapte state- Ungaria, Italia, Polonia, România, Spania, Grecia și Slovacia- peste 50% dintre cei intervievați spun că subiectul major este corupția.

Alegerile pentru Parlamentul European sunt cel de-al doilea mare scrutin din lume, după alegerile din India. Alegători din 27 de state UE sunt chemați să aleagă, pe 26 mai, 705 parlamentari, care vor începe mandatul la 2 iulie.