Laura Codruța Kovesi s-a prezentat luni dimineaţă la Secţia 18 de poliţie, unde a fost și vineri, în cadrul măsurii de control judiciar dispuse de Secţia Specială pentru anchetarea magistraţilor în dosarul privind extrădarea lui Nicolae Popa, în 2011. Miercuri, instanța supremă va judeca contestația fostei șefe a DNA la măsura controlului judiciar.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

UPDATE: La ieșirea de la secția de poliție, întrebată de jurnaliști dacă, în opinia sa, negocierile pentru șefia Parchetului European au fost influențate de măsurile dispuse de secția pentru anchetarea magistraților, Laura Codruța Kovesi a spus că rămâne de văzut.”O să vedem. Nu pot să comentez. O să vedem cât de mult au fost influențate negocierile de ce se întâmplă acum, dacă au fost influențate în vreun fel sau altul”.

Laura Codruța Kovesi s-a prezentat la sediul Secției 18 de Poliție din Capitală și vineri, pentru a semna pentru controlul judiciar. ”Sunt un procuror care a reușit să inspire teamă celor care vor să fure liniștiți în România”, a declarat Kovesi la ieșirea din secția de poliție. Fosta șefă DNA a spus că îi este ”foarte clar” că ce s-a întâmplat în ultimele luni are legătură cu procedura de numire a procurorului-șef european, încercându-se blocarea numirii ei ”prin orice mijloc”. ”Este evident că sunt parte a unei campanii de hărțuire, de intimidare”, a declarat Kovesi, adăugând că această campanie este și un semnal pentru colegii ei din magistratură.

Secția pentru anchetarea magistraților a anunțat oficial vineri că a început urmărirea penală împotriva Laurei Codruța Kovesi pentru luare de mită, abuz în serviciu și mărturie mincinoasă, iar fosta șefă a DNA a fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile. Kovesi are mai multe interdicții, între care să părăsească țara fără încuviințarea procurorului de caz, să își desfășoare activitatea de procuror la Parchetul General și să vorbească cu presa despre acest dosar.

Potrivit procurorilor Secției de anchetare a magistraților, în perioada în care se află sub control judiciar Kovesi trebuie să respecte următoarele obligații:

  • Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemată;
  • Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție cu privire la schimbarea locuinței;
  • Să se prezinte la Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;
  • Să nu părăsească teritoriul României fără încuviințarea prealabilă a procurorului de caz;
  • Să nu desfășoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație Justiție;
  • Să nu dețină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane și martori;
  • Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Laura Codruța Kovesi a contestat la Înalta Curte de Casație și Justiție controlul judiciar, a declarat pentru HotNews.ro Daniela Frăsie, avocatul fostei șefe a DNA. Contestația va fi judecată miercuri, 3 aprilie, de la ora 9.00.

Joi, este programată a treia rundă de negocieri între reprezentanţii Parlamentului European şi ai Consiliului UE pentru numirea viitorului procuror-şef european. Parlamentul European o susţine în continuare pe Laura Codruţa Kovesi pentru acest post, în pofida anchetei din România.

Dosarul în care Laura Codruța Kovesi a fost plasată sub control judiciar este cel deschis în urma unui denunț al fostului deputat PSD fugar în Serbia Sebastian Ghiță. El a acuzat-o pe Kovesi că i-ar fi cerut bani pentru plata avionului cu care urma să fie adus în țară din Indonezia fostul șef al FNI Nicolae Popa, în 2011. Laura Codruța Kovesi era la acea vreme procuror general al României, iar Nicolae Popa fusese condamnat definitiv la 10 ani şi 4 luni de închisoare în dosarul FNI. Secția pentru investigarea faptelor din justiție susține că Laura Codruța Kovesi ar fi cerut și primit suma de 268.689,36 de lei de la Sebastian Ghiță pentru extrădarea lui Nicolae Popa.

Fosta șefă a DNA a fost audiată timp de aproximativ șase ore și jumătate, joi seară, la Secția de anchetare a magistraților, iar la ieșire a anunțat că procurorul de caz i-a interzis să vorbească cu presa despre ce s-a întâmplat la audieri și despre dosarul pentru care a fost chemată. "Nu am voie să spun nimic, este o măsură de a-mi închide gura", a afirmat Kovesi.