Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a cerut, în urma unui control făcut în noaptea de vineri spre sâmbătă la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unitate medicală în care s-au semnalat mai multe neregulile, demiterea unui director și control urgent al DSP.

Sorina PinteaFoto: AGERPRES

Președintele Consiliului Județean Prahova, Bogdan Toader, a declarat, corespondentului Mediafax, că ministrul Sorina Pintea a făcut după miezul nopții un control la Spitalul Județean de Urgență Ploiești.

Prima oprire a fost la unitatea de primiri urgențe, apoi la secția de cardiologie, la secția de neurochirurgie și apoi a revenit la UPU.

„A stat de vorbă cu doctorii, cu asistentele, cu aparținătorii, cu mine. A găsit nereguli. Că nu este curat, nu sunt etichetele puse, stau aparținătorii prea mult. La UPU că e puțin personal, că sunt timpi mari de așteptare. A solicitat demiterea directorului responsabil de îngrijiri, iar Direcției de Sănătate Publică un control de urgență”, a declarat Toader.

Toader a precizat că, în privința demiterii directorului, va discuta cu Consiliul de Administrație.

Ulterior, sâmbătă dimineață, Sorina Pintea a declarat că a găsit mizerie în Spitalul din Ploiești, chiar și în secțiile renovate, și sunt probleme privind comportamentul cadrelor medicale față de pacienți.

„(Au fost acuzații privind, n.r.) Modalitatea în care pacienții sunt tratați, modul în care li se vorbește, comportamentul cadrelor medicale față de aceștia. Și probleme de natură administrativă, pentru că nu mă așteptam ca într-o unitate medicală, în România secolului XXI, să găsesc mizerie. Spitalul nu era deloc curat. Inclusiv în secțiile renovate. Există o parte a spitalului care urmează să intre în renovare, inclusiv Unitatea Primiri Urgențe, dar chiar partea renovată nu era curată”, a declarat Sorina Pintea, la Antena3.

De asemenea, în cadrul controlului, Sorina Pintea a identificat încălcări ale protocolului privind dezinfectarea: „Eu nu cred că e o scuză să ai mulți pcienți și să nu faci curat, așa cum ar trebui într-un spital. (...) Am urcat în Secția de neurochirurgie, unde o infirmieră spăla pe jos cu 3-4 pastile în apă. Deși trebuie să cunoască procedurile. (...) Medicul de gardă spunea că nu au infecții. Mi-e greu să cred. „Cred că nu le raportați, nu că nu aveți”, a mai spus Pintea.

Marți seara, Sorina Pintea a făcut o vizită inopinată și la Spitalul Județean Gorj, după o serie de sesizări privind nereguli, ministrul declarând că parte din problemele reclamate sunt reale și generate în unele cazuri de neînțelegerile dintre medici.