Premierul grec Alexis Tsipras a declarat vineri, în cadrul unei întrevederi avute cu omologul său român Viorica Dăncilă, că România şi Republica Elenă au cele mai puternice economii din Balcani.

Alexis TsiprasFoto: Agerpres

"Grecia a trecut printr-o perioadă de criză economică, a ieşit din această criză şi astăzi, cu forţe sporite şi cu mai mult optimism, se uită către viitor şi dobândeşte un rol important pe care de fapt l-a avut întotdeauna în zona Balcanilor. (...) Grecia şi România reprezintă economiile cele mai puternice din Balcani, ţările cu cea mai puternică economie din Europa de Est aş putea spune, iar colaborarea noastră, care s-a bazat întotdeauna pe o tradiţie culturală foarte strânsă, joacă un rol deosebit în stabilitatea şi dezvoltarea întregii zone", a afirmat Tsipras după întâlnirea cu Dăncilă, potrivit Agerpres.

Potrivit prim-ministrului grec, comunităţile de români din Grecia şi cele de greci din România întăresc societăţile în care trăiesc.

Tsipras a subliniat că Grecia are o prezenţă importantă în piaţa de afaceri a României, investiţiile greceşti în ţara noastră ridicându-se la aproximativ 4 miliarde de euro, creând astfel aproape 20.000 de locuri de muncă.

"Dorinţa noastră este să creştem pe cât posibil schimburile comerciale, să întărim şi să încurajăm investiţiile grecilor în România, dar şi ale românilor în Grecia", a subliniat premierul elen.

Alexis Tsipras a menţionat că aproximativ un milion de români vizitează anual Grecia.

"Aş vrea ca acest număr să crească, întrucât Grecia este o destinaţie turistică atractivă, e o ţară prietenoasă, în mod special pentru popoarele balcanice", a spus premierul grec.

Şeful Executivului de la Atena a afirmat că a căzut de acord cu premierul român asupra consolidării colaborării dintre cele două ţări în domeniul educaţiei şi asupra posibilităţii cooperării din domeniul cibernetic.

El a apreciat formatul întâlnirilor multilaterale, arătând că acestea contribuie nu numai la siguranţa şi securitatea în zonă, ci şi la perspectivele europene ale ţărilor din Balcani.

"Ceea ce trebuie să conştientizăm într-o epocă în care evoluţiile sunt rapide, în care harta energetică se modifică în contextul în care apar în faţa noastră noi provocări trebuie să înţelegem că România şi Grecia trebuie să reprezinte un pol important de stabilitate atât de colaborare economică, dar şi în domeniul securităţii. În contextul acestei colaborări cvadrilaterale trebuie să creăm o perspectivă de dezvoltare în folosul popoarelor noastre, o dezvoltare care, dincolo de domeniile concrete, poate să aibă avantaje pentru ţările noastre, pentru că oferă locuri de muncă, consolidarea puterilor şi dinamicii geopolitice în Balcani. (...) Va trebui să extindem această colaborare a noastră la relaţiile dintre cetăţenii noştri, o societate a cetăţenilor", a punctat oficialul grec.

Tsipras a precizat că Grecia şi România sprijină eforturile de integrare în UE a Macedoniei de Nord şi a celorlalte ţări balcanice.

"Avem în faţă o perspectivă foarte bună pentru Balcani. Balcanii nu mai sunt zona de mâna a doua a Europei. Nu trebuie să mai fie o zonă în care să avem divergenţe, poziţii opuse şi nu trebuie să acceptăm impunerea dorinţei şi voinţei marilor forţe. Trebuie să fim o zonă în care, punând înainte nevoia de colaborare şi de soluţionare în pace a diferenţelor, ţările balcanice vor da o nouă dinamică, nu trebuie să fim depozitul Europei, ci trebuie să fim motorul dezvoltării Europei, pentru că există marje foarte mari de dezvoltare şi de bunăstare economice. (...) Provocările care se aştern înaintea noastră sunt mari, dar le vom aborda cu succes", a conchis Alexis Tsipras.

Alexis Tsipras: Vom continua să administrăm interconectarea între Marea Neagră şi Mediterană

România şi Grecia vor face eforturi pentru a administra interconectarea energetică între Marea Neagră şi Marea Mediterană, a mai declarat vineri, la Snagov, premierul grec Alexis Tsipras, după consultările în format cvadrilateral cu premierul României, Viorica Dăncilă, preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, şi prim-ministrul Republicii Bulgaria, Boiko Borisov, relatează Agerpres.

"Am luat decizii foarte importante deja. Cele patru ţări ale noastre cooperează şi fiecare ţară, la rândul ei, face tot ce poate. Am creat o companie comună între România şi Grecia şi vom continua să administrăm interconectarea între Marea Neagră şi Mediterană. Avem un astfel de proiect în considerare. Acum vorbim despre energie. Avem o conductă, un traseu vertical, care va conecta conducta de gaz din Azerbaidjan către nordul Greciei", a afirmat Tsipras, potrivit traducerii oficiale.

Şeful Guvernului elen a spus că, în acest context, deciziile în domeniul energiei sunt de importanţă "istorică".

"Vorbind despre energie, am posibilitatea să îmi informez prietenii că cooperarea şi deciziile noastre, care au o importanţă istorică în domeniul conductei est-vest şi care modifică harta energetică în partea de sud şi de est a Europei. (...) Această conductă de gaz va prelua gazul natural din Israel şi Cipru, va transporta prin Grecia, cu posibilitatea de a ajunge în Italia, dar putem să trimitem gazul în Balcani", a explicat el, la conferinţa de presă după cvadrilaterala de la Snagov.

Prin acest proiect, a subliniat prim-ministrul grec, Balcanii pot deveni "un nod energetic pentru toată zona".

Tsipras a vorbit şi despre viitorul european al Serbiei.

"Din prima zi în care am creat această întâlnire cvadrilatelală am dorit să ajutăm această ţară şi să o susţinem pentru a intra în Uniunea Europeană. Intrarea Serbiei în UE este o prioritate pentru ţările noastre şi trebuie să încurajăm această dorinţă a Serbiei, care să aibă un progres stabil, în decursul celor 16 capitole de negociere", a afirmat el.

Potrivit premierului elen, dialogul Belgrad - Priştina, dintre liderii din Serbia şi cei din Kosovo, are o "importanţă majoră" în ceea ce priveşte acest parcurs european, dar aceste demersuri "nu au fost în aceeaşi măsură susţinute de Priştina".

Tsipras a vorbit despre ţările din Balcani care îşi doresc aderarea la Uniunea Europeană. "Aş dori să facem toate reformele necesare astfel încât perspectiva europeană să devină o realitate. Noi (...) privim fiecare ţară în parte", a afirmat el. ​