Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare evoluţiile privind statul de drept în România şi subliniază că aceasta trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă, ceea ce înseamnă progrese, și nu paşi înapoi, a declarat vineri Margaritis Schinas, purtător de cuvânt al CE. De asemenea, el a confirmat că joi prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a discutat la telefon cu premierul Viorica Dăncilă despre cele două proiecte de ordonanță de urgență pregătite de Ministerul Justiției privind modificarea Codurilor penale și posibilitatea contestării deciziilor definitive pronunțate de completurile de 5 judecători ale instanței supreme.

Frans Timmermans si Viorica DancilaFoto: gov.ro

"Așa cum am spus, Comisia Europeană urmărește cu mare îngrijorare evoluțiile privind statul de drept din România și a subliniat că România trebuie să repună urgent procesul de reformă pe calea corectă. Aceasta înseamnă progrese, ci nu pași înapoi și abținerea de la orice măsuri care ar inversa progresele realizate în ultimii ani", a declarat Margaritis Schinas.

De asemenea, purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a confirmat că joi prim-vicepreședintele CE, Frans Timmermans, a discutat la telefon cu premierul Viorica Dăncilă despre cele două proiecte de Ordonanță de urgență pregătite de Ministerul Justiției. El a precizat că ambele părți au convenit să continue discuțiile la nivel tehnic.

Surse oficiale au declarat joi pentru HotNews.ro că premierul Viorica Dăncilă a vorbit la telefon cu prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, căruia i-a transmis că Guvernul nu va adopta vineri Ordonanța de urgență pentru modificarea codurilor penale.

Despre clasarea dosarului "Timmermans"

Purtătorul de cuvânt al CE s-a referit și la decizia Secției de anchetare a magistraților de a clasa dosarul deschis în urma unei plângeri depuse de luju.ro, în care prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, procurorul general al României, Augustin Lazăr, şi şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, erau acuzați de constituire de grup infracţional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual, comunicare de informaţii false, în legătură cu o presupusă falsificare a raportului MCV din 13 noiembrie 2018.

”În acelaşi timp, luăm notă de decizia procurorului de a închide, din lipsă de probe, procedurile judiciare iniţiate împotriva unor oficiali ai Comisiei. Doresc să vă reamintesc faptul că în primul rând autorităţile române nu au nicio jurisdicţie asupra acestor chestiuni”, a spus reprezentantul Comisiei Europene.

Despre referendumul pe justiție convocat de Iohannis

În ceea ce priveşte referendumul de justiție care va fi convocat de preşedintele Klaus Iohannis în 26 mai, odată cu alegerile europarlamentare, Margaritis Schinas a spus că CE a menţionat că organizarea referendumurilor este o chestiune care ţine de statele membre: ”Comisia respectă întotdeauna voinţa democratică a poporului". El a adăugat că este bine cunoscută poziţia Comisiei Europene în ceea ce privește reformele din justiţie şi deteriorarea generală a situaţiei statului de drept în România.