Parlamentarii britanici se pregătesc să voteze vineri, din nou, asupra Brexit-ului, însă nu este clar în ce va consta exact acest vot. Guvernul condus de Theresa May ar dori să ceară un nou vot asupra acordului de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, respins deja de Camera Comunelor de mai multe ori.

HotNews.roFoto: Hotnews

Discuțiile privind votul de vineri sunt în plină desfășurare potrivit liderului parlamentar Andrea Leadsom, relatează BBC News.

Există speculații potrivit cărora parlamentarii ar putea să voteze din nou asupra acordului negociat de Theresa May, dar nu și asupra unei declarații politice referitoare la etapele următoare.

Pachetul guvernamental privind Brexit-ul cuprinde acordul de retragere din UE, stabilind câți bani trebuie să plătească Regatul Unit către Uniunea Europeană, detaliile privind perioada de tranziție și înțelegerile backstop, dar și o declarație politică privitoare la relația viitoare dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană.

Premierul britanic Theresa May a anunțat miercuri deputații conservatori că va demisiona înaintea următoarei etape a negocierilor privind Brexitul, potrivit unui comunicat al serviciului său de presă.

Ulterior, membrii Parlamentului britanic au respins toate cele opt alternative propuse pentru gestionarea procesului de ieșire al Marii Britanii din Uniunea Europeană.

După preluarea controlului asupra procesului Brexit de la Guvern, parlamentarii au avut miercuri seară o serie de voturi „indicative”, în cadrul cărora nicio alternativă nu a obținut o majoritate.

Printre cele opt variante votate de parlamentari s-a numărat menținerea Marii Britanii în uniunea vamală, propunere respinsă cu un raport de voturi de 272/264 și organizarea unui nou referendum, propunere respinsă cu un raport de voturi de 295/268.