Mai multe afișe cu mesajul "Toader președinte" au apărut pe camionul de la Iași îmbrăcat în mash-uri cu fotografia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu mesajul "Mi-e ruşine cu rectorul Toader". Camionul este plimbat de trei zile pe străzile Iaşiului, într-un protest inedit inițiat de o asociație care cere demisia lui Toader din funcția de rector al Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. "Când deranjezi așa de tare încât oamenii îl vor pe Toader președinte și ne trolează", este reacția inițiatorului protestului, după apariția afișelor cu mesajul "Toader președinte".

HotNews.roFoto: Hotnews

Camionul acoperit cu mash-uri cu fotografia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, şi cu mesajul "Mi-e ruşine cu rectorul Toader" este plimbat pe străzile Iaşiului începând de marți, în acest interval fiind parcat de mai multe ori în fața Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași, într-un protest al asociației civice Reset, din care fac parte foști absolvenți ai universității ieșene.

Joi, peste mash-urile de pe camion au apărut mai multe afișe cu mesajul "Toader președinte".

Ce spun inițiatorii protestului

Daniela Mitrofan, fondator al asociației Reset, a relatat pentru HotNews.ro cum s-a ajuns la acest contraprotest:

"Camionul era parcat joi dimineață lângă un corp al Universității Cuza, iar noi eram de partea cealaltă a mașinii și strângeam semnături de la studenți pentru protestul <>. A venit o prietenă și ne-a spus că cineva lipește pe camion mesaje cu mesajul <>".

Fondatorul Reset a mai spus că administrația Universității Cuza încearcă să împiedice acest protest, blocând accesul camionului în parcarea instituției de învățământ: "Parcarea a fost blocată cu mașinile universității, astfel încât camionul să nu mai aibă acces. Au adus toate mașinile pe care le au la dispoziție pentru a bloca camionul nostru".

Petiție "Demisia prof. Tudorel Toader"

De asemenea, odată cu declanșarea acestui protest asociația a inițiat și o petiție online și strânge semnături de la studenți și foști studenți ai Universității Cuza pentru demisia ministrului Tudorel Toader.

Ce spun în petiție actuali și foști absolvenți ai Universității Cuza:

  • "Domnule profesor Tudorel Toader, ne este greu să știm care este adevăratul motiv pentru care ați ales să vă puneți toate cunoștințele acumulate în timp în slujba unei coaliții care pune în pericol viitorul României în cadrul Uniunii Europene, dar și al siguranței noastre ca cetățeni și care zilnic, prin aproape orice decizie pe care o ia, asediază statul de drept și sistemul judiciar.
  • În timpul mandatului dvs., țara noastră a primit cele mai aspre critici și chiar o rezoluție din partea Parlamentului European. Comisia Europeană a criticat vehement demersurile legislative în contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și, cel mai recent, GRECO (organism al Consiliului Europei, la care am aderat în 1993!), a transmis cel mai dur raport primit vreodată de România de la mineriade încoace. Comisia de la Veneția (al cărei membru sunteți) a atras atenția asupra toxicității modificărilor codurilor penale pe care le-ați girat.
  • Ca absolvenți ai Universității Cuza ne simțim obligați să luăm atitudine și să facem tot ce ține de noi pentru a readuce Universitatea pe care am absolvit-o la cota de imagine și de încredere de care s-a bucurat până nu demult.
  • Noi, absolvenți mai vechi și mai noi ai Universității „Al. I. Cuza” din Iași, vă cerem în mod public demisia pentru prejudiciul de imagine pe care îl aduceți unui simbol al învățământului românesc, dar și un simbol pentru fiecare dintre noi în parte. Dacă această instituție reprezintă ceva pentru dvs., dacă vreți să o apărați și să o protejați și nu vreți ca numele ei să fie asociat cu o coaliție care legiferează și guvernează numai în interes propriu, singurul gest de demnitate și de respect ar fi renunțarea la funcția de rector".