Judecătorul Lucian Netejoru - considerat un apropiat al șefei Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea - a obţinut încă un mandat la conducerea Inspecţiei Judiciare, în urma concursului organizat de CSM. Netejoru a fost singurul candidat pentru această funcție.

Lucian NetejoruFoto: Agerpres

Potrivit anunțului CSM, Lucian Netejoru a obţinut cel de al doilea mandat de inspector-şef al Inspecţiei Judiciare cu punctajul maxim - 100 de puncte.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat joi "tabelul de clasificare a candidaţilor la funcţia de inspector şef al Inspecţiei Judiciare la concursul organizat în perioda 21 decembrie 2018 - 28 martie 2019". Tabelul conține doar un rând în care apare numele judecătorului Lucian Netejoru, care a fost singurul candidat pentru acest post. Miercuri, el a susţinut interviul în faţa unei comisii a CSM, condusă de președintele instituției, Lia Savonea.

Lucian Netejoru se află la conducerea Inspecției Judiciare din 2015. În septembrie 2018, lui i-a expirat mandatul de trei ani, dar a rămas în funcție interimar și a condus în continuare Inspecția Judiciară în baza unei ordonanțe de urgență ( OUG 77/2018 pentru completarea art.67 din Legea nr.317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturi) promovate de Tudorel Toader. La vremea respectivă, liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat că această ordonanța să între în vigoare cât mai rapid. El a dat de înțeles că ar fi trebuit să treacă actul normativ fără avizul CSM, ceea ce s-a și întâmplat.

Ce prevede OUG care i-a permis lui Netejoru să rămână la șefia Inspecției Judiciare:

  • Art. I – La articolul 67 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 628 din 1 septembrie 2012, cu modificările ulterioare, după alineatul (6) se introduc două alineate noi, alin. (7) și (8), cu următorul cuprins:
  • “(7) În situația vacantării funcției de inspector-șef sau, după caz, de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare ca urmare a expirării mandatului, interimatul funcției se asigură de inspectorul-șef sau, după caz, de inspectorul-șef adjunct ale căror mandate au expirat, până la data ocupării acestor funcții în condițiile legii.
  • (8) În caz de încetare a mandatului de inspector-șef ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către inspectorul-șef adjunct până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii, iar în caz de încetare a mandatului de inspector-șef adjunct ca urmare a altor situații decât expirarea mandatului, interimatul funcției se asigură de către un inspector judiciar numit de inspectorul-șef până la data ocupării acestei funcții în condițiile legii”.
  • Art. II – Prevederile art. 67 alin. (7) din Legea nr. 317/2004 se aplică și situațiilor în care funcția de inspector-șef sau, după caz, de inspector- șef adjunct al Inspecției Judiciare este vacantă la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

În baza aceluiași act normativ a rămas în funcția de inspector-șef adjunct al Inspecției Judiciare și Gheorghe Stan, care acum conducere Secția specială pentru anchetarea magistraților. Cu Gheorghe Stan şi Lucian Netejoru la conducere, Inspecția Judiciară a declanșat mai multe acțiuni disciplinare vizând-o pe fosta șefă a DNA Laura Codruța Kovesi, dar și alți procurori DNA.