Ca-n filme: unul dintre cei mai prolifici traficanţi de droguri din judeţul Iaşi şi-a creat alibiul perfect pentru a-şi continua activitatea şi s-a angajat, cu acte în regulă, în Poliţie. Aparent bine pregătit, dealerul a ajuns chiar şef de post la o localitate de frontieră. Afacerile de pe piaţa neagră i-au mers bine timp de doi ani. Alături de iubita sa, fost crupier în cazino, traficantul a fost reținut în cele din urmă de DIICOT, care a acum a finalizat dosarul și l-a trimis în judecată, scrie Ziarul de Iași.

CanabisFoto: MorgueFile.com

Procurorii DIICOT au finalizat dosarul în care un poliţist al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi a fost cercetat pentru trafic de droguri. Cristian Danu, fost şef de post în comuna Răducăneni, a fost trimis în judecată zilele trecute, alături de el fiind deferită justiţiei şi iubita sa. Amândoi se află în arest preventiv şi, potrivit unor surse din anchetă, ar fi recunoscut faptele. O a treia persoană trimisă în judecată este un bărbat din judeţul Vaslui care îi ajuta pe cei doi la cultivarea drogurilor.

Rechizitoriul întocmit de anchetatori în acest caz scoate la iveală o situaţie cel puţin ruşinoasă pentru sistemul de poliţie românesc, dar şi pentru serviciile secrete. Cristian Danu a fost primit în rândul poliţiştilor în 2016, deşi el se ocupa în ţară cu traficul de droguri de cel puţin doi ani. Este neclar cum Danu a reuşit să păcălească "sistemul” şi să ajungă, doar printr-un banal examen, din postura în infractor în cea de "om al legii”. Chestionaţi pe această temă în cursul zilei de ieri, reprezentanţii Poliţiei Iaşi nu au oferit niciun fel de comentariu.

Unde a lucrat bărbatul înainte de a ajunge poliţist

Cristian Danu a fost angajat în poliţie în iunie 2016. Înainte de asta, timp de cel puţin opt ani, a lucrat pe mai multe vase de croazieră - a fost supervizor cazinou și asistent manager. A vizitat Canada, S.U.A., Mexic, Costa Rica, Franţa, Norvegia, Danemarca, Finlanda, Germania, Rusia, Olanda, Spania, Italia, Grecia, Turcia, Egipt, Emiratele Arabe Unite, India, Africa de Sud, Namibia, Brazilia, Columbia sau Panama.

În 2007, Danu a cunoscut-o pe Diana Lăcrămioara Muntean, care era crupier la un cazinou de pe un vas de croazieră. „Cei doi au început de la acel moment o relaţie afectiv-emoţională. Pe vasele de croazieră, cel mai probabil inculpaţii au intrat în contact cu persoane de diferite cetăţenii, cu stare materială bună, potenţiali consumatori recreaţionali de diferite substanţe interzise”, scriu procurorii DIICOT, care i-au trimis pe cei doi în judecată.

Cum a ajuns să cultive canabis

În 2014, Cristian Danu a decis să cultive canabis. A apelat în acest sens la Gheorghe Râpă, un bărbat din satul Deleni, judeţul Vaslui, prieten cu tatăl său. Dacă în 2014 cei doi au cultivat 5 seminţe de canabis, spun anchetatorii, anul trecut plantaţia "de vise” a ajuns la 200 de plante. În august 2018, plantele au ajuns la maturitate, iar cei doi le-au cultivat. O parte au ajuns la Iaşi şi au fost vândute de Lăcrămioara Muntean. În noiembrie 2018, tânăra a închiriat un apartament în Iaşi pentru a depozita drogurile. 11,7 kilograme de canabis, dar şi câteva grame de MDMA aveau să fie găsite în acel apartament, pe 1 februarie 2019, atunci când anchetatorii au intervenit în acest caz şi au făcut percheziţii.

"Inculpata Muntean Diana Lăcrămioara este consumatoare de droguri, având totodată acces la medii în care se consumă astfel de substanțe, frecventând cluburile din municipiul Iaşi. În vara anului 2018, inculpatul Danu Cristian era deja angajat MAI, iar inculpata Muntean Diana Lăcrămioara, care locuia împreună cu el, se ocupa de întreaga activitatea de punere în vânzare a drogurilor cultivate de inculpatul Danu Cristian sau importate de acesta”, au mai arătat anchetatorii.

Pe lângă drogurile cultivate, Cristian Danu a mai comandat şi aproximativ 100 de pastile de ecstasy de pe dark net. De asemenea, în ianuarie 2019, Danu a comandat din Belgia 168 de grame de ketamină, la destinatar trecându-l pe Gheorghe Râpă. Săteanul a fost prins însă în flagrant şi l-a indicat pe poliţist ca fiind adevăratul beneficiar al stupefiantelor.

"Poliţistul este suspendat din funcţie din data de 1 februarie, odată cu arestarea sa preventivă", au transmis, ieri, reprezentanţii Poliţiei Iaşi.