Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, proiectul de lege al PSD pentru instituirea ultimei zile de duminică a lunii octombrie ca „Ziua naţională a gastronomiei şi a vinului românesc”, inițiată, printre alții, de Liviu Dragnea.

HotNews.roFoto: Hotnews

Deputații au adoptat proiectul de Lege privind instituirea Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc cu 251 voturi „pentru” și două abțineri, scrie Mediafax.

Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților a emis raport de adoptare cu amendamente.

”Se instituie Ziua națională a gastronomiei și a vinului românești, în prima duminică a lunii octombrie”, prevede articolul 1 al proiectului legislativ.

De asemenea, „în sensul prezentei legi, prin vin românesc se înțelege vinul obținut din struguri proveniți în proporție de 100% din România și care are inscripționat pe etichetă drapelul României”.

O altă prevedere arată că „Ziua națională a gastronomiei și a vinului românești poate fi sărbătorită de către autoritățile administrației publice centrale și locale, și celelalte instituții ale statului, de către persoane fizice sau juridice prin organizarea și participarea la programe și manifestări cu caracter social sau științific, în scopul de a aprecia și promova obiceiurile și produsele tradiționale românești”, potrivit articolului 3.

Autoritățile administrației publice centrale și locale pot contribui la organizarea acțiunilor prevăzute la alin.(1), prin acordarea de sprijin logistic și pot aloca fonduri din bugetele proprii în limita alocațiilor bugetare aprobate.

Deputatul PMP, Corneliu Bichineț, a susținut în plenul Camerei Deputaților că proiectul legislativ este „foarte bun”, însă nu prevede nimic pentru a ajuta persoanele „care fac foamea”.

În replică, deputatul PSD Nicolae Bacalbașa a afirmat că România se confruntă cu lispa de personal când trebuie culeasă via.

”Este o idee excelentă să promovăm gastronomia și vinurile românești. Domnul Bichineț a vorbit despre cei care fac foamea. Noi avem situația în care importăm mână de lucru din orient și nu se poate găsi pe cineva care să culeagă via și fructele. Să fim onești și realiști”, a spus Bacalbașa.

Inițiativa legislativă a fost adoptată de Senat pe 5 iulie 2018, iar Camera Deputaților a votat, miercuri, proiectul, în calitate de for decizional. Astfel, proiectul legislativ urmează să ajungă la președintele României pentru promulgare.