​Consultările de la Palatul Cotroceni privind referendumul asupra justiției vor continua miercuri, președintele Klaus Iohannis urmând să discute cu reprezentanți ai autorităților judecătorești și ai asociațiilor profesionale despre situația din sistem.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Discuțiile vor începe la ora 17.00, la o zi după ce șeful statului s-a întâlnit cu reprezentanții societății civile care au transmis că șeful statului va convoca referednumul privind justiția pe 26 mai, în aceeași zi a alegerilor europarlamentare.

"Primul lucru care m-a surprins este că Președintele ne-a anunțat din capul locului că e hotărât să convoace referendum pe temele anunțate (justiție, anticorupție). Ne-a spus că deși acestea sunt cele mai vizibile, i se pare că problema de bază e de fapt guvernarea PSD și că asta afectează mai multe domenii", a afirmat Elena Calistru, preşedinte şi co-fondator al asociaţiei Funky Citizens.

Potrivit acesteia, s-a vorbit și despre pericolul de neîndeplinire a cvorumului sau despre pericolul unui referendum care nu ar rezolva neapărat multe probleme pentru că Parlamentul a mai ignorat voința cetățenilor, dar și pentru că o ne-validare ar putea fi interpretată tendențios.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este ”aproape hotărât” să organizeze un referendum pe data de 26 mai, când vor avea loc alegerile europarlamentare, şi că alături de echipa de la Cotroceni lucrează foarte intens la acest lucru. Ulterior, aflat la o reuniunea a PNL, Iohannis a spus că își dorește un referendum pentru „a da românilor votul înapoi”, deoarece numai așa românii pot arăta că nu mai sunt de acord „cu felul în care PSD strică legile justiției”.