Instituțiile UE au ajuns la un acord politic provizoriu cu privire la regulamentul revizuit privind siguranța generală, anunță Comisia Europeană într-un comunicat, informând că, începând cu 2022, va deveni obligatorie introducerea în vehiculele europene a unor noi tehnologii de siguranță pentru a proteja pasagerii, pietonii și bicicliștii.

HotNews.roFoto: Hotnews

Comisia Europeană amintește că, în mai 2018, a propus ca anumite măsuri de siguranță a vehiculelor să fie obligatorii, inclusiv sistemele care reduc unghiurile moarte periculoase la camioane și autobuze și tehnologiile care avertizează conducătorul auto în caz de somnolență sau de neatenție.

Potrivit Comisiei, elementele avansate de siguranță „vor reduce numărul accidentelor, vor deschide calea spre o mobilitate tot mai conectată și mai automatizată și vor stimula inovarea și avantajul competitiv global al industriei europene a autovehiculelor”. Totodată, spune Executivul comunitar, noile tehnologii de pe piață pot contribui la reducerea numărului de decese și de vătămări corporale pe drumurile europene, 90% dintre acestea fiind cauzate de erori umane.

„În fiecare an, 25.000 de persoane își pierd viața pe drumurile noastre. Marea majoritate a acestor accidente sunt cauzate de erori umane. Putem și trebuie să acționăm pentru a schimba lucrurile. Datorită noilor elemente avansate de siguranță care vor deveni obligatorii, putem avea același impact ca atunci când au fost introduse centurile de siguranță. Multe dintre noile elemente există deja, în special în vehiculele de lux. Acum ridicăm nivelul de siguranță în ceea ce privește toate vehiculele și deschidem calea spre o mobilitate tot mai conectată și mai automatizată în viitor”, a declarat comisarul european pentru Piața internă, Industrie, Antreprenoriat și IMM-uri, Elżbieta Bieńkowska.

Printre noile elemente de siguranță obligatorii se numără (a se vedea lista completă aici):

  • 1. Pentru autoturisme, camionete, camioane și autobuze: sisteme de avertizare în caz de somnolență și de neatenție a conducătorului auto (de exemplu, utilizarea telefoanelor inteligente în timpul conducerii), asistență inteligentă pentru controlul vitezei, sisteme de siguranță la mersul în marșarier cu cameră de luat vederi sau cu senzori și dispozitive de înregistrare a datelor în caz de accident („cutia neagră”).
  • 2. Pentru autoturisme și camionete: asistență pentru menținerea benzii de circulație, sisteme avansate de frânare de urgență și centuri de siguranță îmbunătățite în urma testelor de impact.
  • 3. Pentru camioane și autobuze: cerințe specifice de îmbunătățire a vizibilității directe a șoferilor de autobuz și de camion și de eliminare a unghiurilor moarte, precum și sisteme frontale și laterale ale vehiculului pentru a detecta și a avertiza cu privire la prezența participanților la trafic vulnerabili, în special la efectuarea virajelor.

Comisia Europeană spune că se așteaptă ca măsurile propuse să ajute la salvarea a peste 25.000 de vieți și la evitarea a cel puțin 140.000 de vătămări corporale grave până în 2038. De asemenea, „acestea vor contribui la obiectivul pe termen lung al UE de a ajunge la aproape zero decese și vătămări corporale grave până în 2050 ("Viziunea zero")”, susține Comisia.

Pe lângă protecția cetățenilor pe drumurile europene, noile elemente avansate de siguranță vor ajuta conducătorii auto să se obișnuiască treptat cu noile sisteme de asistență pentru conducere, mai arată sursa citată.

„Creșterea gradului de automatizare oferă un potențial semnificativ pentru compensarea erorilor umane și asigură noi soluții de mobilitate pentru persoanele în vârstă și pentru cele cu deficiențe fizice. Toate acestea ar trebui să sporească încrederea și acceptarea de către public a automobilelor automatizate, sprijinind tranziția către conducerea autonomă”, spune Executivul UE.

Pașii următori

Acordul politic la care au ajuns Parlamentul European, Consiliul și Comisia în urma așa-numitelor negocieri din cadrul trilogului face în prezent obiectul unei aprobări formale din partea Parlamentului European și a Consiliului. Noile elemente de siguranță vor deveni obligatorii începând cu 2022, cu excepția vizibilității directe pentru autobuze și camioane și extinderea zonei de impact a capului la autoturisme și camionete, care vor urma mai târziu din cauza modificărilor structurale de proiectare necesare.

Context

În ultimii ani, UE a introdus o serie de măsuri obligatorii care au contribuit la o reducere anuală de 50.000 a accidentelor rutiere soldate cu decese, conform estimărilor. Aceste măsuri includ sisteme electronice de control al stabilității pentru toate vehiculele, precum și sisteme avansate de frânare de urgență și sisteme de avertizare la trecerea involuntară peste liniile de separare a benzilor de circulație, la camioane și autobuze.

În 2017, Comisia Europeană a lansat o consultare publică pentru a colecta opiniile părților interesate cu privire la potențialele îmbunătățiri ale măsurilor actuale privind siguranța vehiculelor. În mai 2018, Comisia a propus o revizuire a Regulamentului privind siguranța generală și a Regulamentului privind siguranța pietonilor, în cadrul celui de-al treilea set de acțiuni „Europa în mișcare”. Pe lângă versiunea revizuită a Regulamentului privind siguranța generală, este necesară gestionarea eficientă a siguranței infrastructurii rutiere, propunerea Comisiei în acest domeniu fiind aprobată în luna februarie 2019.

De asemenea, Comisia a prezentat o Comunicare privind mobilitatea conectată și automatizată pentru a face din Europa un lider mondial în domeniul sistemelor de mobilitate autonome sigure. Ca un prim rezultat în ceea ce privește mobilitatea conectată, Comisia a adoptat noi norme care să accelereze implementarea sistemelor de transport inteligente cooperative pe drumurile europene. Acestea le permit vehiculelor să „comunice” între ele, cu infrastructura rutieră și cu ceilalți participanți la trafic - de exemplu, în ceea ce privește situațiile periculoase, lucrările rutiere și momentul schimbării culorii semafoarelor, făcând transportul rutier mai sigur, mai curat și mai eficient.