La prima vedere, proiectul de Ordonanță de Urgență care modifică codurile penale ar conține prevederi neconstituționale, una dintre acestea fiind cea care le-ar permite celor condamnaţi care au sentinţe definitive pronunţate de completurile de 5 constituite la instanța supremă începând cu 2014 să depună contestație în anulare, a declarat, marți, procurorul general Augustin Lazăr.

Augustin Lazăr a spus că proiectul de OUG de modificare a codurilor penale este analizat de Ministerul Public, însă, la prima vedere, unele prevederi ar fi neconstituționalitate și, de asemenea, nici nu este justificată urgența actului normativ.
"La prima vedere, am putea spune că, din păcate, nu sunt întrunite condițiile urgenței pentru a avea o ordonanță de urgență, nu avem nevoie să ne grăbim cu asemenea dispoziții. De asemenea, sunt suspecte de neconstituționalitate unele dintre dispozițiile care sunt prevăzute acolo. În legătură cu contestația în anulare, pare că se îndepărtează de dispozițiile deciziei Curții Constituționale”, a declarat, la sediul CSM, procurorul general, citat de Mediafax.
De asemenea, Lazăr a anunțat că astăzi și-a depus candidatura pentru un nou mandat la șefia Parchetului General. El și-a depus dosarul la cabinetul lui Tudorel Toader.
Ministerul Justiției a trimis spre avizare un proiect de modificare a Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. HotNews a scris vineri că o serie de modificări la Codul Penal și legea 78/2000 privind prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție ar putea fi în beneficiul lui Liviu Dragnea, condamnat în dosarul angajărilor fictive și urmărit penal în Tel Drum.
Mai exact este vorba despre reducerea unor termene de prescripție a răspunderii penale și de abrogarea unui articol din legea 78 în baza căruia șeful PSD a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive.
Unul dintre beneficiarii actului normativ ar fi liderul PSD, Liviu Dragnea, care ar putea scăpa de condamnarea definitivă din procesul Referendumului. În baza acestei ordonanțe, procesul ar putea fi reluat la instanța supremă, în faza de apel.