Comisarul european pentru sănătate şi securitate alimentară, Vytenis Andriukaitis, prezent marţi la Forumul Global "Drepturile omului şi o lume fără tutun", a lansat un apel pentru eliminarea tutunului din supermarketuri, având în vedere că acesta nu este un aliment, scrie Agerpres.

FumatFoto: Hotnews

"Acum mai bine de 500 de ani, frunzele de tutun au fost aduse în Europa ca un dar din partea lui Cristofor Columb, din Indiile americane. Şi acum ştim care e preţul acestui dar. Nu ar fi trebuit să îl acceptăm. Haideţi să facem tot ce ne stă în putinţă să excludem tutunul din supermarketuri, unde ar trebui să găsim mâncare, nu şi tutun, pentru că tutunul nu este un aliment, este un ucigaş", a declarat el, în cadrul forumului, găzduit de Palatul Cotroceni.

Comisarul european a atras atenţia asupra faptului că procentajul de fumători din rândul tinerilor a crescut de la 25% în 2014 la 29% în 2017. Vytenis Andriukaitis a subliniat că tinerii sunt expuşi unor reclame "foarte inteligente", care promovează consumul de tutun. Totodată, a precizat că nu trebuie permis ca ţigaretele electronice "să evite măsurile" CE de control al tutunului.

"Mă supără foarte tare că tinerii pot avea atât de uşor acces la produse pe bază de tutun şi din ce în ce mai mulţi trec la ţigări electronice sau încep să fumeze. 70% dintre tineri erau sub vârsta de 18 ani când au început să fumeze. Produsele pe bază de tutun încălzit reprezintă o provocare deosebită. Există un cadru de reglementare pentru produsele de tutun, dar cota de piaţă a acestor produse, mai ales a ţigaretelor electronice, este în creştere rapidă şi se pare că sunt din ce în ce mai atrăgătoare pentru tineri. (...) Campaniile de marketing adesea pretind că aceste produse sunt mai bune, că sunt alternative la fumatul tradiţional. Trebuie să le analizăm cu grijă şi să reglementăm cât mai atent, pentru că şi acestea fac rău. Nu putem să spunem pur şi simplu că fac mai puţin rău. Dacă fac rău, fac rău. Şi trebuie să trimitem acest mesaj către societăţile noastre", a spus el.

Oficialul european a precizat că "trecerea către o lume fără tutun" ar reprezenta un progres durabil, în concordanţă cu obiectivele Agendei Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare Durabilă 2030.

"Avem un instrument internaţional foarte bun, care vizează controlul tutunului de o manieră comprehensivă, Convenţia privind controlul tutunului este primul astfel de tratat care subliniază de la primul paragraf nevoia de a proteja sănătatea publică. Acest tratat are în vedere drepturile tuturor de a ajunge la cele mai înalte standarde de sănătate. Sigur, avem dreptul la alegere, dar acest drept nu este absolut, pentru că toată lumea trebuie să respecte drepturile celorlalţi: de a trăi şi a respira într-un mediu liber de tutun. De asemenea, nu vorbim de alegeri libere atunci când e vorba despre protejarea drepturilor copiilor şi a ne asigura că ei se bucură de cel mai înalt nivel de protecţie", a precizat comisarul european.

Potrivit lui Vytenis Andriukaitis, Comisia Europeană pune accent pe reglementarea "puternică" în domeniul prevenirii consumului de tutun, inclusiv când e vorba de parteneriate sau sponsorizări. El a reamintit că unele state membre, precum Franţa, Marea Britanie, Irlanda, au implementat regulile privind dimensiunea unică a pachetului. Totodată, le-a recomandat agricultorilor să renunţe la cultivarea tutunului, menţionând că Politica Agricolă Comună încurajează acest lucru prin măsuri fiscale.

Vytenis Andriukaitis a numit tutunul un "ucigaş invizibil", care provoacă anual decesul a 1,5 milioane de persoane din Uniunea Europeană.

"Acestea sunt nişte decese evitabile şi putem transmite acest mesaj către guvernele şi politicienii noştri. Pentru mine este inacceptabil să văd această mentalitate de tip siloz, în care fiecare se gândeşte la propriile lui probleme", a arătat comisarul european.

Replica industriei tutunului: România, cea mai restrictivă țară din Europa Centrală și de Est

Reprezentanți ai industriei tutunului spun însă, citând raportul ”Scala politicilor de control al consumului de tutun”, că România se află deja pe locul al șaptelea în clasamentul european privind restricțiile în domeniul tutunului, înaintea unor țări ca Danemarca, Grecia, Elveția sau Lituania, țara Comisarului European pentru Sănătate, Vytenis Andriukaitis).

Potrivit sursei citate, cele mai puține restricții se înregistrează în Austria, Germania și Luxemburg.

România este, potrivit acestui raport, cea mai restrictivă țară în domeniul politicilor de control al tutunului din Europa Centrală și de Est, depășind cu mult Cehia (locul 31), Bulgaria (locul 20), Polonia (locul 15), sau Ungaria (locul 9). Raportul citat analizează legislația din 35 de țări europene, ținând cont de recomandările Organizației Mondiale a Sănătății.

Care au fost principalii indicatori în stabilirea clasamentului:

 • interzicerea fumatului în spații publice închise;
 • gradul de respectare a legislației anti-fumat;
 • interzicerea oricărei forme de publicitate și promovare a produselor din tutun;
 • imagini și avertizări pe ambalajele produselor din tutun;
 • bugetul pentru politici ale controlului produselor din tutun;
 • prețul produselor din tutun;
 • opțiunile de tratament în vederea renunțării pentru persoanele dependente de tutun.

Loc fruntaș și la contrabandă

În plus, reprezentanții industriei afirmă că România are cele mai scumpe țigări din Europa, raportat la puterea de cumpărare, depășind chiar țări ca Marea Britanie și Elveția. În condițiile majorării de anul trecut a accizei la tutun cu aproape 10 euro pe mia/țigarete, România se confruntă în continuare cu tendințele de creștere a pieței negre. Potrivit ultimului studiu Novel, din ianuarie 2019, contrabanda se află în creștere abruptă, situându-se la 17,3% din totalul consumului (cu 1,9 p.p. mai mult față de noiembrie 2018), potrivit sursei citate. Cele mai afectate zone rămân cele de la frontiera de Nord-Est și Nord-Vest, deoarece în Ucraina și Moldova prețurile sunt de 4-5 ori mai mici, dar se constată o recrudescență a contrabandei cu tutun dinspre Sud, din Macedonia și Bulgaria, cauzată de lipsa controlului la granița internă a UE și de faptul că echipele mobile de control nu sunt funcționale, mai arată aceștia.

Ce date mai invocă industria tutunului în sprijinul său:

 • este al doilea cel mai mare contribuabil la bugetul de stat al României, după industria petrolieră.
 • contribuie anual la bugetul statului cu peste 3 miliarde de euro, din accize, TVA, impozite și alte contribuții.
 • dn prețul unui pachet de țigarete, între 75 - 80% reprezintă taxe la bugetul de stat.
 • Dintr-un pachet de 20 de țigarete, 12 reprezintă acciza, 4 TVA, iar 4 venitul producătorului (incluzând costul materiei prime, salariile, marja de retail, transportul etc.).
 • Companiile producătoare de tutun creează direct aproape 5.000 de locuri de muncă și alte 50.000 de locuri de muncă în mod indirect
 • Romania este cel de al treilea mare producator de produse din tutun din UE, după Germania și Polonia.