Președintele Klaus Iohannis a continuat, marți, atacurile la adresa guvernării PSD, spunând că aceasta a eșuat și în ceea ce privește prevenția în sănătate, neexistând campanii eficiente de informare legate de riscurile consumului de tutun sau alte politici în domeniu. El a afirmat că nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni. În schimb, vedem cum Guvernul ignoră problemele reale din sănătate - pacienți nemulțumiți, medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate, potrivit șefului statului.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

El a făcut aceste declarații la Forumul Global "Drepturile Omului și o Lume fără Tutun", unde a spus că interzicerea fumatului în spațiile publice închise a fost o decizie matură și responsabilă, care a propulsat România în rândul țărilor preocupate de protejarea cetățenilor în fața riscurilor produse de fumat.

"Am convingerea că putem avea mai multe exemple de acest fel în România, că putem replica demersul și în alte domenii. Fără îndoială că acest lucru presupune viziune pe termen lung, asumare și implementare, dar și tenacitate, pentru a depăși obstacolele. Vă felicit, așadar, pe toți cei implicați, inițiatori ori susținători, și vă asigur de tot sprijinul meu! Țara noastră a ratificat Convenția Cadru a Organizației Mondiale a Sănătății pentru Controlul Tutunului încă din 2005, fumatul, așa cum bine știm, fiind un factor de risc important pentru cancerul pulmonar ori pentru bolile cardiovasculare”, a afirmat Klaus Iohannis.

El a vorbit și despre importanța prevenției, spunând că un sistem de sănătate sustenabil are la bază prevenția, iar responsabilitatea individuală trebuie să fie dublată de efortul autorităților.

În acest context, el a criticat din nou guvernarea PSD, despre care a spus că a eșuat și la acest capitol și a ignorat problemele din sănătate.

"Din păcate, guvernarea PSD a eșuat și în ceea ce privește prevenția, care nu reprezintă o prioritate pentru actuala guvernare. De fapt, în pofida promisiunilor făcute de guvernanți, nu vedem campanii eficiente de informare menite să le explice oamenilor care sunt riscurile la care se expun. Și dacă asta ar fi singura problemă! Dar nu vedem nici mult promisele spitale regionale, nu vedem nici îmbunătățirea infrastructurii sectorului sanitar, și, cel mai grav, nu vedem niciunde grija pentru oameni. Vedem, în schimb, ignorarea problemelor reale din sănătate, pacienți nemulțumiți, medici demotivați, crize și noi, și noi scandaluri televizate”, a declarat președintele.